Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бен Крос прави сватба по стара българска традиция

СКОК ВЪВ ВРЕМЕТО

Бен Крос прави сватба по стара българска традиция

Тържеството на холивудския актьор ще бъде едно от най-интересните събития на Фестивала на носията в Жеравна, който започва на 17 август

Бен Крос се влюби в България и българския фолклор

Фестивалът на носията в Жеравна сбъдва детската мечта за пътуване с машина на времето, каза в интервю за БТА Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе".

Единадесетото издание на Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето" край Жеравна ще бъде на 17, 18 и 19 август.

Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето" край Жеравна

Идвайки в местността Добромерица, посетителят ще получи изживяване, което не може да му се случи другаде, смята той. В Жеравна посетителят ще види десетки хиляди души с национални носии, ще захвърли мобилния телефон и ще живее два дни без него, ще пие истински напитки, ще опита истинска храна, ще се забавлява истински. Съвкупността от това дава на тялото и душата един екстаз, невъзможен на друго място. Това всъщност е концепцията на този фестивал, и който веднъж е бил участник, продължава да идва и да води и други хора, коментира Димитров.

Фестивалът на носията в Жеравна

По думите му най-интересният момент от тазгодишния фестивал ще бъде сватбата на холивудския актьор Бен Крос и неговата дългогодишна приятелка от Русе Деана. Тържеството ще бъде по стара българска традиция, младоженците ще бъдат в народни носии, а цялата церемония ще бъде според българския ритуал.

Още

"Репортажи от България" на Джеймс Баучер излизат за първи път от 35 години насам!

"Репортажи от България" на Джеймс Баучер излизат за първи път от 35 години насам!

Това ще бъде безпрецедентна сватба и нещо, което си заслужава да се види, смята Христо Димитров. Бен Крос идва от две години на фестивала след участието му в спектакъла на Ансамбъл "Българе" "Осмото чудо". Там той е в ролята на Джеймс Баучер - ирландския журналист, кореспондент на Балканите, застъпник за българската кауза.

Желанието на Бен Крос е да бъде като своя герой, да продължава делото на Баучер, да бъде посланик на България по света. От една страна той се отъждествява с него, а от друга - със създателя на фестивала в Жеравна - Ян Чарлз Андерсон, разказа Димитров.

"Бен Крос се влюби в България и българския фолклор. Актьорът е избрал да живее в страната ни и за него тя е нещо като втора родина. Това е оценка за нашата страна от един човек, който в живота си е видял почти всичко. А, хора, които живеят в България и нищо не са видели, не могат да оценят колко е хубава нашата страна", каза Христо Димитров.

Фестивалът ще бъде открит официално в петък от 20 часа с представяне на официалните гости, връчване на годишното отличие "Апостол на българщината" и Възпоменание за героите на България.

В първата вечер ще има концерти на танцов състав "Чудесия" към Младежки дом в гр. Пазарджик, Фолклорен ансамбъл "Тракия", Народно веселие с различни музиканти - "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийски оркестър "Гергьовден", Етрополска духова музика, концерт на солистката на НФА "Българе" Албена Вескова и "Олелия" - игри, песни и танци около големия огън с "Роял бенд" - Благоевград и орк. "Лира" - гр. Добрич.

В събота ще бъде представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като желаещите ще могат да се включат в разучаване на български народни хора. Ще има изпълнения на Дъбенската група, група "Български трендафил от Север" - Норвегия и дует "Рукатка". Ще се състои и традиционният конкурс за автентична носия, народни борби, надиграване на танцьори. Малко след 20.30 ч. ще започне народно веселие с фолклорния певец Николай Славеев, фолклорната певица Славка Калчева и оркестър "Канарите".

В последния ден от 12 ч. до 17 часа организаторите са предвидили свободно влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео.

Над 20 000 души са били гостите на фестивала през миналата година, отбеляза Христо Димитров. Според него вероятно на тазгодишния ще бъдат още повече. Сред т.нар. ВИП-гости отново се очакват писателят Антон Дончев, хърватският режисьор Арсен Остоич, политици, министри, общественици, бизнесмени.

Христо Димитров (Снимка: BulFoto)

За улеснение на гостите през тази година ще бъдат отворени още два входа за фестивалното пространство. Така ще се облекчи трафикът на хора и автомобили.

През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса.

Фестивалът на носията в Жеравна

Всичко за Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето" можете да следите ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 200 костюма са ушити за премиерата на мюзикъла "Ромео и Жулиета" тази вечер в Стара Загора

"Изцяло съм се вдъхновявал от портретите на известни художници в тази епоха, за да може костюмите да отразяват максимално реално времето", каза Денис Иванов - автор на костюмите и декора на спектакъла

Започва Фестивалът за съвременно българско детско и младежко кино

Прожекциите ще са на Sofia Summer Fest, а входът е свободен

Операта "Самсон и Далила" за първи път във Варна

Премиерата е на 23 юли от 21.00 часа на Опера в Летния театър - Варна 2024

Какво са Балканите? PICTOPLASMA кани артисти от цял свят за участие в изложбата Imagine Balkans

В отворената покана могат да се включат артисти, художници, илюстратори и аниматори, които са вдъхновени от темата за Балканите

Румънски галерии представят изложба в "Двореца" - Балчик

Експозицията "Балчик: свят на изкуството, 100 години по-късно" е свързана с румънското междувоенно изкуство

Фестивалът за улични изкуства 6Fеst с лятна програма от куклен и импровизационен театър и карнавал в Пловдив

Специален акцент в лятната програма са двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал