Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Басеку Куяте от Мали представя традиционна и модерна музика от Африка

АФРИКА В СОФИЯ

Басеку Куяте от Мали представя традиционна и модерна музика от Африка

Виртуозният музикант и неговата група Ngoni Ba пристигат за "Аларма Пънк Джаз" на БНР и "Афровизия"

Басеку Куяте от Мали с групата си Ngoni(Снимка: БНР)

Басеку Куяте, един от водещите съвременни музиканти от Мали, ще свири с групата си Ngoni Ba на 6 юни, четвъртък, в Голямата зала на клуб "Mixtape 5" (бул. "България" 1, подлез "Галерия"). Световноизвестният виртуоз е първият голям малийски музикант, който идва за концерт у нас от 1968 г. Събитието е част от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР и платформата "Афровизия".

Още

Лятото започва с Радио парк фест на БНР на 14, 15 и 16 юни в София

Лятото започва с Радио парк фест на БНР на 14, 15 и 16 юни в София

Басеку е автор на пет албума, многократно награждавани и представени през последните 13 години международно от ключови музикални компании като Sub Pop, Glitterbeat и OutHere Records. Той свири в няколко ключови албума на най-известния жив майстор на музика за кора (западноафриканска арфа) Тумани Диабате. Басеку е и един от любимите музиканти на малийския крал на блуса Али Фарка Туре и член на Symmetric Orchestra и AfroCubusmo, където свири заедно с Тумани Диабате, Елиадес Очоа и Джелимади Тункара. Гостувал е записи на любими на всички музиканти като Бела Флек, Уму Сангаре, Хабиб Коате, блус легендата Тадж Махал, Шейх Тидиан Сек, "Африка Експрес" на Деймън Олбърн и др., а в момента свири и с един от водещите европейски джаз пианисти, германеца Йоаким Кюн. Едва ли има компилация на тема "Desert Blues" от последните десет години, в която да не е включена песен на Басеку.

Басеку Куяте е роден през 1966 г. в Гарана, малко селце в близост до Сегу в Мали, в семейство с вековни грио-традиции. В традиционните култури в Западна Африка грио са най-уважаваните членове на обществото - шамани, лечители, съветници на общността, церемониални фигури, разказвачи на истории, музиканти, пазители на паметта. Начинът на Басеку на свирене на нгони (или джелии-нгони, "знахарско нгони" - типичния за Мали народен струнен инструмент от китарен тип) е колкото в съзвучие с традицията, толкова и изследващ огромните възможностите на този наглед малък, но огромен като културно влияние инструмент.

Провъзгласен за "Джими Хендрикс на нгони-то", Басеку Куяте, най-известният съвременен нгони-изпълнител и композитор в света, използва както виртуозни техники, така и модерни средства като уа-уа педали и др. За групата Ngoni Ba той измисля и различни комбинации и конфигурации с нгони-та в различни регистри - нещо напълно ново за този инструмент. Ангелският глас в групата е съпругата му Ами Сако. През последните 15 години групата е свирила на всички важни фестивали по света - Glastonbury, Roskilde, Sziget, Fuji Rock Festival, North Sea Jazz Festival, WOMAD и много други. За 2013 г. BBC удостоява Басеку със званието "Африкански артист на годината".

Настоящото европейско турне на група, в което е включена и България, представя песните от новия албум "Miri" (OutHere Records, 2019) - пети в соловата дискография на Басеку, посветен на "любовта, приятелството, семейството и истинските ценности във времена на криза". В него участват като специални гости Хабиб Коате, мароканецът Мaджид Бекас и племенникът на Али Фарка Туре Афел Бокум.

"Аларма Пънк Джаз" на БНР и платформата "АфроВизия", специализирана в запознаването на аудиторията с традиционната и модерната музика от Африка, са подготвили за концерта на 6 юни и друга група с африканско участие, създадена в София специално за събитието, която да открие вечерта за Басеку Куяте и квинтета му. Това е триото на Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел. Непосредствено преди Басеку и групата му да излязат на сцената, ганайският мъдрец, сингър-сонграйтър и пътешественик Аюуне Суле, добре познат на българската публика и като музикант от групата на Кинг Аишоба, и като солов артист, ще представи за първи път на софийска територия съвместната си програма с двама ключови за българската авангардна джаз сцена артисти - Росен Захариев (тромпет, флюгелхорн, перкусии) и Александър Даниел (барабани). Тримата свириха заедно миналото лято на два черноморски фестивала - "Джаз на село" в Камен бряг и Варненския джаз фестивал, но софийската публика ще ги види и чуе за първи път именно на 6 юни преди Басеку Куяте.

Росен Захариев и Александър Даниел, и двамата част от идейното движение BigBanda, са сред любимите гости на "Аларма Пънк Джаз" от самото създаване на фестивала преди 11 години. Свирили са заедно или поотделно на различни събития на "Аларма Пънк Джаз" и на различни сцени като членове на Fly We To The Moon, Насекомикс, Ambient Anarchist, сборната формация, представила музиката на филма Moon Lake, в сешъни с Юджийн Чадборн (Bulgarian Secret Police Jam) и с бристълското дуо Eyebrow и т.н., и т.н.

Суле, Роко и Санди (с гост Константин Кучев - цигулка) ще излязат на сцената на *Mixtape 5* веднага след другите специални гости на африканския концерт на "Аларма" - Yambadon & Мария Коса, които са подготвили 12-минутен танцово-перкусионен пърформанс, основаващ се на традициите на Западна Африка, но с намигване и към Източна Африка.

Програма:
21:00ч. - отваряне на вратите на *Mixtape 5*
21:30ч. - Yambadon & Мария Коса (България / Мозамбик)
21:45ч. - Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел (Гана / България)
22:30ч. - БАСЕКУ КУЯТЕ & NGONI BA (Мали)

Билетите на цена 27 лв. са онлайн в системата на EpayGo https://epaygo.bg/8316018749 и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа на клуба преди концерта билетите ще са на цена 30 лв.

На 5 юни, сряда, от 21:00 ч. в софийския Gaba Bar (ул. "Шести септември" 44) "Аларма Пънк Джаз" и "Афровизия" са приготвили и пред-парти на Месеца на африканските култури - музикална селекция на Цветан Цветанов, Аюуне Суле и Басеку Куяте. Аюуне Суле ще изсвири няколко от песните сис, а двама от присъстващите ще имат възможността да спечелят двоен билет за концерта Големия концерт на 6 юни в *Mixtape 5*.
В самия ден на концерта 6 юни, четвъртък, от 11.00ч. заповядайте и на специална медийна среща с музикантите в Българското национално радио. Там ще можете да зададете своите въпроси към групата и да се акредитирате за концерта.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Журито в състав Григор Паликаров, Атанас Кръстев и Людмил Ненчев класира за следващия етап от състезанието общо 25 млади музиканти

24 издания за 24 читалища за 24 май!

Издателство "Библиотека България" и Pop & Rock meets Jazz подаряват на библиотеките на 24 български читалища по 24 книги от фонда издателството

Програма "Христо Ботев" на БНР представя своите лица на Лятната естрада в Борисовата градина

Познатите ви от ефира журналисти ще разкажат за предаванията си, ще разберете как изглежда радиотеатърът, ще чуете как свирят и пеят музикалните редактори

Днес и утре са премиерите на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс

Следващите дати на спектакъла са на 15, 18, и 26 май, 3, 10, 19 юни