Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ансамбъл „Тракия“ с концерт на Античния театър в Пловдив

СЦЕНИ ПОД ЗВЕЗДИТЕ

Ансамбъл „Тракия“ с концерт на Античния театър в Пловдив

Грандиозният спектакъл отдава почит и признание на създателите на фолклорната формация

На 5 юни 2017г., понеделник, от 20.00 часа, на сцената на Античен театър Пловдив, обичаният и популярен у нас и в чужбина Фолклорен ансамбъл "Тракия" ще зарадва своите почитатели и любителите на българския фолклор с концерт - спектакъл "Фолклорни легенди".

Концертът е посветен на 95 години от рождението на проф. Кирил Дженев - хореограф и основател на ансамбъла, 75 години от рождението на доц. Стефан Мутафчиев - композитор и първи диригент на хора и на 65 години от рождението на Цветан Цветков - инструменталист, композитор и дългогодишен диригент на оркестъра към ансамбъла.

Възстановени са техни емблематични произведения, останали в съкровищницата на сценичното фолклорно изкуство: "Пирински пролетни игри", "Крайдунавска приказка", "Севдим Кальо", "Брала мома ружа цвете", "Ирино, Иринчице" и др.

Билети за уникалното събитие се продават на касата пред Община Пловдив и в сградата на ансамбъл "Тракия".

Ансамбъл "Тракия" - гр. Пловдив е създаден през 1974 г., като Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" на бюджетна издръжка към Министерство на културата до 31.12.1998 г. и от 01.01.1999 г. съгласно Постановление 711 на МС е към Община Пловдив. Творческият облик на "Тракия" е създаден от проф.Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора - доц.Стефан Мутафчиев - първият диригент на хора, проф. Николай Стойков - първият диригент на оркестъра, академик Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова, художничката Нева Тузсузова и редица други изявени творци.

Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Те са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас, Плевен, Русе и др. Всички те пристигат в Пловдив с желание да учат в АМТИИ и да се усъвършенствуват в ансамбъл "Тракия". Това е единствен уникален шанс за интеграция между образованието и голямото сценично изкуство. В този момент в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на "Тракия".

Вече 39 години "Тракия" е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографс-ки области.

Специалистите окачествиха участието на "Тракия" в Първия преглед на държавните и професионални ансамбли за народни песни и танци в Благоевград през 1976 г., като "кулминация" на целия преглед, като "атомен взрив" на прегледа. Десет години по-късно по време на третия преглед в гр.Кюстендил /единственият с конкурсен характер/"Тракия" спечели шест първи и две втори награди във всички възможни раздели за авторство и изпълнение.

Досега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и 53 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и т.н. и т.н. Ансамбълът си е създал международно име в световната култура - едно уникално постижение за град Пловдив.

Хорът на "Тракия", който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата "Мистерията на българските гласове" имаше огромен успех при първото представяне на България в зала "Олимпия" в Париж през 1990 г. и бе номиниран за наградата "Грами" и се нареди на трето място в класацията на "Билборд". От създаването до сега "Тракия" е отличен с всички държавни отличия и награди. За последните години това са:

2005 г. - "Кристална лира"- награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерство на културата за спектакъла "Хубава Яна"

2005 г. - "Награда Пловдив" - в областта на музиката и танца

2000 г. - "Златна лира" - на СБМТД

2000 г. - "Кристална лира" - за върхови постижения в танцовото изкуство.

Стотици и хиляди почитатели на "Тракия" имат касета, плочи или диск. Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ десет серийният филм "Танците на българина" и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти за българския народ чрез неговите единствени по рода си песни, танци и костюми.

Ансамбълът има задача да запази и развие традиционното песенно, музикално и танцово изкуство от всички фолклорни области на страната. Да съхрани фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българския народ. Да повишава родолюбието и българщината у подрастващите. В тази връзка по традиция всяка година за децата и учениците от град Пловдив и Областта се организират два пъти в годината "Великденски" и "Коледен" цикъл образователни концерти, които имат за цел да възпитават последователно всяко поколение с изконните български традиции.

Ансамбъл "Тракия" традиционно присъства в Националния културен календар на Министерство на културата. Негова цел е да бъде контрагент на културна комуникация чрез концерти на живо и с представянето си пред електронни медии - национални и местни, задоволявайки духовните потребности на по-широк кръг от социални групи на населението, населяващи по-отдалечени краища на страната. Да се стреми към приобщаване на европейските културни ценности със своята уникалност, като част от европейската цивилизация.

От създаването си до днес "Тракия" е явление в националната ни култура и "лице" на град Пловдив, присъствайки на всички значими форуми с изяви при откриването им или със самостоятелни концерти.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Стара Загора на брега на язовир Копринка са в продажба

Дългоочакваните празнични дни, посветени на мистичната древнотракийска култура тази година ще се проведат от 26 август до 4 септември

"Зелени библиотеки" за осма година завладява парковете на София

Арт програмата на инициативата включва срещи с любими поети, които раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо

Несебър ще отбележи своя празник с програма от визуални спектакли и концерти

Финал на празника на 15 август ще постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив

"Фрагменти от едно пътуване" на Георги Щърбев

Изложбата е от 9.08 до 29.08.2022 г. в Галерия "Неси"

Проектът "Пеещи артисти" започва поредица от концерти през септември

В концертите спектакли участват: Маргарита Хранова, Дарин Ангелов, Койна Русева, братя Аргирови, Орлин Горанов, Весела Делчева, Мая Бежанска, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Милена Маркова, Даниел Цочев, Катерина Евро, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Александър Кадиев, Стефания Колева, Орлин Павлов, Мариана Попова, Людмила Сланева, Гергана Стоянова, Николай Урумов

Внучката на Елисавета Багряна открива женски клуб на културата "Оранта"

Откриването е посветено на творчеството на Елисавета Багряна в превод на украински език от Анна Багряна. Целта на клуба е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната и намерили убежище в София