Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"5 минути София" се завръща с десети юбилеен сезон

145 ГОДИНИ СОФИЯ - СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

"5 минути София" се завръща с десети юбилеен сезон

От 3 април всяка сряда в продължение на шест седмици представят квартала - с неговите улици и площади, градски къщи и блокове - като средище, в което кипи живот

"5 минути София" се завръща с десети юбилеен сезон

Още

"105 минути София - историята на града" поставя финалния акорд на 23-ия София филм фест

"105 минути София - историята на града" поставя финалния акорд на 23-ия София филм фест

"Камен Во Студио" отбелязва 145 години от обявяването на София за столица на Княжество България с юбилейния десети сезон на документалната поредица "5 минути София".

Новите епизоди отново са посветени на шест от столичните квартала.

След като през 2022 година поредицата разкри пред зрителите историята на Бояна, Захарна фабрика, Красно село, Младост, Студентски град и Ючбунар, сега епизодите на "5 минути София" пак са насочени към онези кътчета живот в столицата, които изграждат съвременния облик на развиващия се град. Този път кварталите във фокус са Драгалевци, Лозенец, Люлин, Орландовци, Панчарево и район Средец.

Кратките филми са продължение на късометражната документална поредица "5 минути София", с реализирани над 50 епизода.

Актрисата Катерина Евро, създателят на "Бохемска София" и съосновател на "Историческа работилница "Люлин" Виктор Топалов, Никол Вълчева, която е сред водачите на обиколките от "Бохемска София", архитект Тодор Булев, иконом Петър Христов, председател на храмовете "Св. Петка" и "Св. вмчца Екатерина" в кв. Орландовци, председателят на Обществения комитет в кв. Драгалевци и самият Камен Воденичаров, продуцент и режисьор на поредицата, разказват за забележителностите, тайните и личностите на софийските квартали. Те споделят своята лична история, свързана с представените квартали.

Епизодите от документалната поредица "5 минути София" предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформите за видеосподеляне, каквито са Vbox7, YouTube, Facebook и в програмите на БНТ и ВТК.

От 3 април всяка сряда в продължение на шест седмици ще бъдат представени новите епизоди на късометражния сериал в официалните канали на "5 минути София" в социалните мрежи.

От 2012 година насам екипът на "Камен Во Студио" реализира девет сезона от поредицата. 24 епизода от кратките филмчета са включени в електронните учебници на издателство "Просвета" и са учебно помагало в електронните уроци по история в българските училища в страната и по света. Проектът на "Камен Во Студио", вдъхновен от документалната поредица - пълнометражният филм "105 минути София - историята на града", печели наградата за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал "Бели нощи" в Санкт Петербург през 2019 година.

Още

Ирина Иванова показва в изложба своя "Поглед към София"

Ирина Иванова показва в изложба своя "Поглед към София"

"5 минути София" се реализира благодарение на Програма "Култура" на Столична община и с подкрепата на дългогодишните партньори - Музей за история на София, Българска национална филмотека и други градски инстутиции, както и с всеотдайната работа на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

Режисьор на новите шест кратки филма е Камен Воденичаров. Сценарист е Таня Димова, а зад камерата е операторът Петър Димов - Българевеца.

Чрез каналите си за разпространение филмчетата са достигнали до милиони зрители в България и по света. Направеното проучване на зрителската аудитория показва в детайли гледаемостта на сериите в социалните мрежи и в ефирните медии.

София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

Още

Катерина Евро официално представи книгата си

Катерина Евро официално представи книгата си

Още

Храмът "Света София" - домът на Божията Премъдрост

Храмът "Света София" - домът на Божията Премъдрост

Още

От "Изгубената България" с любов (галерия)

От "Изгубената България" с любов (галерия)

Още

Изгубената България: Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта

Изгубената България: Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор" - за творците, чийто живот беше отнет на пешеходна пътека

Откриване на изложбата е на 16 април от 17:30 часа в Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов", в памет на Ани и Явор, чийто живот беше отнет на бул. "Сливница" на 8 май 2023 г.

Започнаха репетициите на спектакъла "Бебе на борда" на режисьора Василена Радева

Премиерата ще бъде на 13 и 14 септември на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Младата формация с поредица от три концерта с нова авторска музика на различни места в София през 2024 година

"Кой не знае" е темата на наградите "Златен кукерикон", които ще бъдат връчени довечера

Режисьорът Теди Москов получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Писателят и драматург Йордан Славейков ще води класове по творческо и драматургично писане

"В този курс ще говорим за вдъхновение, за архетипи, за сюжет, за тема и идея, за любими автори и книги, но най-вече ще се опитвам да провокирам въображението и ще насърчавам собствения стил на писане", казва писателят