Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Възвишение" с първи тийзър. Вижте го!

"Възвишение" с първи тийзър. Вижте го!

Първи кадри от дългоочаквания филм "Възвишение" по едноименния роман на Милен Русков се завъртат от днес в Интернет и в избрани кина

"Хайде, брате, Делото ся почна!"

Мащабният филмов проект "Възвишение", който се очаква да направи истински пробив в българското кино, се базира на едноименния роман на Милен Русков.

Писателят се превърна в сензация, след като "Възвишение" се нареди в челните места на класациите за най-търсени и четени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 г. печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure). Текстът е драматизиран и се играе на сцената на Пловдивския театър.

Още

Очакваме новия роман на Милен Русков през април

Очакваме новия роман на Милен Русков през април

Режисьор е Виктор Божинов, чието име стои зад най-качествените български сериали - "Стъклен дом", "Столичани в повече", "Връзки", хитовата поредица "Под прикритие". Той е единственият български режисьор, пробил на руския телевизионен пазар, след като засне руския вариант на американския сериал "Кости".

Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът "Под прикритие", както и игралният филм "Мисия Лондон". Сценаристи са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

"Очаквам, че филмът ще се получи с онова емоционално напрежение, с което аз се опитвам да го създам, че това нещо зрителите ще го усетят като емоция, ще усетят съдбата на тия герои!", коментира режисьорът.

Режисьорът Виктор Божинов (в средата) по време на снимачния процес

Снимките на "Възвишение" започнаха в края на месец януари 2016-а и се осъществяваха на няколко етапа през цялата година. 11 месеца, четири сезона, непредвидими атмосферни условия, безброй труднодостъпни местности из цяла България - Тетевен, Жеравна, Беклемето, Бузлуджа, Ямбол и накрая Пирдоп, където на екипа се налага всеки ден да повърви 30 минути пеша.

По филма предстои още доста работа, каза Виктор Божинов. Затова дори да сме забелязали някакви кусури, няма смисъл да споменаваме на този етап - те не са актьорски и вероятно ще бъдат отстранени в постпродукцията.

Силната история на "Възвишение" умело преплита исторически факти с художествена измислица. Тя връща времето в 1872 година, когато Димитър Общи (в ролята Филип Аврамов) и неговата чета осъществяват Арабаконашкия обир.

Гичо и Асенчо – актьорите Алек Алексиев и Стоян Дойчев

Гичо и Асенчо са основните персонажи както в романа на Милен Русков, така и в едноименната екранизация. В романа са определени като "малко революционери, малко разбойници", които тръгват да се борят за Голямото дело, а именно - Освобождението на България. На тях е възложена задачата да намерят и лично да предадат писмо до Васил Левски, но изглеждат сякаш случайно са попаднали сред останалите "юнаци".

Това търсене се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Техният революционен ентусиазъм постепенно е изместен от разочарование и огорчение - състояния толкова познати и на всеки съвременен българин!

Снимките на филма продължиха цяла година

В ролята на Гичо се превъплащава вече добре познатият на българската публика Александър Алексиев. Като Асенчо зрителите ще имат удоволствието да видят младият актьор Стоян Дойчев, за когото "Възвишение" е дебютен филм.

Александър Алексиев е по-малкият син на актьора Стоян Алексиев. Завършва актьорско майсторство в Ню Йорк, а по-късно се мести и в Лондон. Участва в множество холивудски продукции, където си партнира с актьори като Кенет Брана, Кийра Найтли, Крис Пайн и Кевин Костнър. В България е познат най-вече от малкия екран с ролята си на д-р Александър Василев в телевизионния сериал "Откраднат живот" и от трилогията от късометражни филми на режисьора Павел Веснаков "Парафиненият принц", "Чест" и "Зевс" - получили високи оценки от български и международни кинофестивали.

"Беше приятно, че можехме да направим някои от каскадите сами на някои от локациите. Вижте всеки ден е много вълнуващ, всеки ден е нов, всеки ден е изключително различен. Мисля че филмът може да вдигне някаква част от хората да ги накара да повярват в нещо по-смислено и по-добро.", казва Алексиев.

"Възвишение" е дебютен филм за Стоян Дойчев, който завършва Актьорство за куклен театър при проф. Жени Пашова в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2012 година. Познат е от сцената на Столичен куклен театър с участието си в представленията "Аз, Сизиф", "Момче и вятър", "Маугли", "Приказка за щастието" и др. Преди това е работил във Варненския и Сливенския куклен театър.

Зад "кулисите" на "Възвишение"

В образа на Димитър Общи влиза Филип Аврамов.

Ето и останалите актьори от неговата чета - Христо Петков като Тодор Шумненеца, Кирил Ефремов като Петко Страшника, Благовест Благоев в ролята на Наш Тотко, Станислав Ганчев ще бъде Пейо Бръмбара, Румен Гавазанов като Георги Чумата, Антонио Димитриевски в ролята на Григор Стойневски Македонеца, Ивайло Димитров като Стефан Жълъда, Владимир Михайлов ще бъде Симо Влаха, а като Велчо Шунтов зрителите ще видят Веселин Анчев.

Тийзърът на "Възвишение" тръгва от тази седмица в големите киносалони на страната. Премиерната дата на филма ще бъде обявена през май, но отсега се знае, че ще бъде през последното тримесечие на годината - най-вероятно през ноември.

Лентата е копродукция между БНТ и фирмите "СЪРПЕНТАЙН", "ОЛ СТАРС ИН" и Ню Бояна Филм и се осъществява с подкрепата на Национален Филмов Център. 

Коментирай 0

1/1

Четата на Димитър Общи

Снимките на филма продължиха цяла година

Зад "кулисите" на "Възвишение"

Режисьорът Виктор Божинов (в средата) по време на снимачния процес

Гичо и Асенчо – актьорите Алек Алексиев и Стоян Дойчев

Още ВИДЕО

Хосе Карерас и още световни звезди със специално обръщение към българската публика преди спектакъла Opera D`amore

"Ще бъде нещо изключително, с участието на първокласни оперни певци, оркестър, диригенти, и още, и още", казва големият тенор

"Висящите градини на Семирамида" - легенда или красива реалност (ВИДЕО)

Една от малкото следи от този грандиозен паметник на инженерната мисъл е открита благодарение на разкопките на Робърт Колдевей през 1898 г.

Палеонтолози описаха дълго пренебрегван динозавър с броня (ВИДЕО)

Сцелидозавърът е живял преди около 193 милиона години и е с уникална анатомия

Дебютният игрален филм на Мина Милева и Весела Казакова в селекцията за Европейските филмови награди

Комедийната драма "Котка в стената" получи поредното международно признание и тази година

Александрийската библиотека - перлата на знанието в античността (ВИДЕО)

Предполага се, че в нея са се съхранявали между 400 000 и 700 000 папирусови свитъка

"Изгнаничество" (Еxile) е най-добрият филм на филмовия фестивал в Сараево

Почетно "Сърце на Сараево" получиха режисьорите Мишел Франко и Мадс Микелсен

Виж всички

Календар