Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Очакваме новия роман на Милен Русков през април

Очакваме новия роман на Милен Русков през април

"Чамкория" е работното заглавие на бъдещата книга

Милен Русков раздава автографи (Снимка: BulFoto)

Авторът на "Възвишение" вече е завършил поредната си творба, която публиката очаква от много време. Книгата ще излезе през април. Откъс от нея е публикуван в списание "Страница".

Самият Русков пише в профила си във Фейсбук, че името на романа на този етап е работно и може да бъде променено до издаването му.

"Чамкория" идва след невероятния успех на "Възвишение" и след няколко годишни проучвания и писмен труд на Русков. Действието в романа отново засяга реални исторически събития и се развива в 20-те години на миналия век. В него се говори за атентата срещу цар Борис III през 1925 г.

Този път главният герой е таксиметров шофьор от времето на фактическата гражданска война в България. Разказът тече на сладкия в устата ни, но и позабравен стар софийски жаргон с типичния му акцент и неусетно просмукваща се духовитост. Това е българско кокни, което някак естествено продължава опита на Русков да говори като героите си в тяхното време: неговите Гичо и Асенчо във "Възвишение" се изразяваха като Стоян Заимов и Захари Стоянов, което придаваше на предишната книга особено очарование. Сега пък навсякъде виждаме забавните форми "шефьор", "нема" и "видех".

Русков до последно коригираше текста, като основната му задача бе да свие обема, тъй като в един от най-ранните си варианти книгата надхвърляше 500 страници.

Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г. Живее в София. Завършил е българска филология през 1995 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Писател и преводач. Автор на три книги: "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), за която получава наградата за дебют "Южна пролет", "Захвърлен в природата" (2008; 2011 - издание на английски в САЩ), за която получава наградата "Вик" за роман на годината, и "Възвишение" (2011). Произведението е отличено с Европейската награда за литература (2014), наградата "Златен век" на Министерство на културата (2012), както и наградите "Христо Г. Данов" (2012) и "Елиас Канети" (2013). "Възвишение" се нарежда сред най-продаваните български книги през последните години.

Милен Русков и Иван Добчев (вдясно) по време на подготовката на постановката "Възвишение" в Пловдивския театър

Текстът беше превърнат в успешна театрална постановка под режисурата на Иван Добчев, а през 2017 г. очакваме екранизацията му на голям екран. Режисьор на филма е Виктор Божинов, снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица "Под прикритие". Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът "Под прикритие", както и игралният филм "Мисия Лондон".

Сценаристи са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Във филма ще видим актьорите Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Филип Аврамов, Христо Петков, Кирил Ефремов, Благовест Благоев, Станислав Ганчев, Румен Гавазанов, Антонио Димитриевски, Ивайло Димитров, Владимир Михайлов, Веселин Анчев.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ако съдбата ти даде възможност, ще поправиш ли грешка от миналото"

Таня Глухчева и "Професора" - роман за невероятното преплитане на минало и бъдеще, както и на любов, предателство, обсебване, фанатизъм, атеизъм, наука и морал...

"Последното, което ми каза" - трилърът, продал над 2 милиона копия по света, излиза на български език

Сензационният роман на Лора Дейв ще се появи и като минисериал на Apple TV+ с участието на Дженифър Гарнър

"Инкогнито" от Дейвид Игълман разкрива тайния живот на нашия мозък (откъс)

Спускаме се в дълбините на човешкото подсъзнание с най-популярната книга от известния невроучен, която излиза в ново издание

Отмъщение гори в "Кралството на обречените" от Кери Манискалко

Дългоочакваното продължение на "Кралството на прокълнатите" ни води право към портите на ада

Издателство „Колибри“ представя 30 бисера от литературата на XX век

Поредицата обхваща едни от най-бележитите творци на миналия век, сред които "Нежна е нощта" и "Великият Гетсби", "Среднощни деца" на Салман Рушди, "Пътешествие до края на нощта" на Луи-Фердинан Селин, а основополагащ поредицата е романът "Слепота" на Жозе Сарамаго

Фарове към знанието: 13 книги за малки и големи любознайковци

Учението е необятно пътешествие, затова сме ви приготвили специална селекция от учебни книги и помагала, с които да го превърнете в лесно, интересно и забавно занимание