Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Всички обичат "Дон Паскуале"

ПРЕМИЕРА

Всички обичат "Дон Паскуале"

Предпремиерните спектакли са на 14 и 29 март, 19.00 ч., Държавна опера Варна, а премиерата е на 20 юли от 21.00 ч. на Опера в Летния театър 2023

Репетиция на "Дон Паскуале" (Източник: Държавна опера Варна)

Още

Две нови арфи "Камак" в Държавна опера - Варна

Две нови арфи "Камак" в Държавна опера - Варна

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Гаетано Доницети е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Роден в Бергамо (1797-1848), той е едва на 21 години, когато жъне успех с първата си опера и това предопределя шеметния му път като композитор от световна величина.

В периода 1834-1838 е професор по композиция в прочутата Неаполитанска консерватория, която две години по-късно оглавява.

Държавна опера Варна

Работи като театрален директор в Париж и всички европейски театри го заливат с поръчки. За четвърт век написва 70 опери, сред които шедьоврите "Любовен еликсир", "Лучия ди Ламермур", "Фаворитката", "Анна Болейн" и разбира се "Дон Паскуале" - операта, която всички обичат, заради богата мелодика и блестящите музикални номера.

Прочут с бързината и лекотата, с които композира, Доницети създава "Дон Паскуале" само за 11 дни, а оркестрацията - за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфа, която публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г.

Гаетоно Доницети (Източник: Държавна опера Варна)

За пръв път варненската публика гледа "Дон Паскуале" на 21 януари 1966 г., диригент Борис Черпански, режисьор Стефан Тодоров, художник Ангел Атанасов, диригент на хора Никола Бочев. Втората постановка следва през 1988 г. с премиера на 17 декември, под палката на диригента Христо Игнатов и режисурата на Кузман Попов, художник Мария Диманова, диригент на хора Любомира Александрова, хореография Маргарита Градечлиева. За трети път "Дон Паскуале" се възражда на 8 и 9 април 2015 г., под диригентската палка на Светослав Борисов, в обновената версия на режисьора Кузман Попов, с художник Елена Иванова и диригент на хора Стефан Бояджиев.

Режисьорката Сребрина Соколова и художникът Иван Токаджиев обсъждат сценографията на "Дон Паскуале" (Източник: Държавна опера Варна)

Жизнерадостната белкантова творба на Доницети ще оживее за четвърти път на варненската оперна сцена през 2023 г. На 14 и 29 март, 19.00, Държавна опера Варна, предстоят предпремиерните спектакли, а премиерата е планирана на 20 юли 2023, 21.00, XIV Опера в Летния театър.

Маестро Светослав Борисов пристига от Германия, за да надгради своя предишен "Дон Паскуале", запазвайки диригентската си концепция. "Ако лекотата и ефирността, които излъчват ансамблите на сцената, не бъдат подкрепени от оркестрината, нищо няма да се получи. Трудността при "Дон Паскуале" не бива да се търси непременно и само в нотния текст, а в необходимостта музиката да звучи дантелено и брилянтно. Стремим се към точно този начин на звукоизвличане, характерен за Доницети и Росини, съвсем различен от Верди и Пучини", подчертава Светослав Борисов.

Диригентът Светослав Борисов (Източник: Държавна опера Варна)

"Палитрата от нюанси в характеристиките на героите придава плътност на драматургичното действие, прави интригата многопластова и става основа на недоразуменията и комичните ситуации, в които изпадат героите. Основна в нашия спектакъл е темата за правотата и правилния избор.

Това е сериозен проблем в човешките взаимоотношения, но в прекрасната опера на Доницети тази проблематика е представена с огромна лекота, с хумор и самоирония, благодарение на музиката. Във всяка нота, всеки динамичен и темпови акцент е вградено сценичното действие. Всичко в изказа е сбито, синтезирано и няма нищо излишно. Важна е актьорската игра, пластиката на движение и високото певческо майсторство", допълва режисьорката Сребрина Соколова.

Още

"Пристрастно. Операта на Варна" с Виолета Тончева

"Пристрастно. Операта на Варна" с Виолета Тончева

Сценографът Иван Токаджиев признава, че извън прекрасната музика на Доницети, операта "Дон Паскуале" не му е правила особено добро впечатление, заради баналната сюжетна линия за старец, който се жени за млада жена. Но работейки сега по проекта на Варненската опера, променя мнението си:

"Зад този банален сюжет, толкова често използван в световната литература, музикално-сценичните изкуства, дори в киното, се крие една много деликатна и интересна за преосмисляне идея. Това е затворената малка стъклена менажерия на човек, който е решил да изживее живота си без да се влияе от бурите на ежедневието, като се изолира от света. Но подходът обикновено се оказва неуспешен. Или обществото помита героя, или го заплита в интриги, които променят не само живота му, но и мирогледа му и отношението му към хората около него."

Хореографката Надя Димокова си поставя за цел да направи "не просто някаква хореография, а хореография, която е изразителна, динамична, ефектна и забавна. Богато поле за хореографска изява предоставя трето действие, в което участват близо 40 артисти и много предмети. Това е действието, в което Норина, младата съпруга на Дон Паскуале, безцеремонно се разпорежда в къщата на доскорошния стар ерген, изхвърля всичко старо, купува нови мебели, дрехи и всякакви вещи, назначава още слуги, въобще внася пълен хаос в обстановката.

Хореографът Надя Димокова (Източник: Държавна опера Варна)

Едни правят ремонт, други готвят, а в последната картина преди финала имаме дори градина с танцуващи дървета. Да се пресъздаде целия този замисъл със средствата на хореографията е предизвикателно и същевременно забавно. "Дон Паскуале" е една много приятна за слушане и гледане опера, която изобилства както с комични, така и с драматични моменти, завладява с прекрасна музика и създава добро настроение, а то непременно ще оттърси зрителя от ежедневието", обобщава Надя Димокова.

Строеж на сцената на "Дон Паскуале" (Източник: Държавна опера Варна)

В постановката "Дон Паскуале" 2023 във Варненската опера главните роли репетират: ДОН ПАСКУАЛЕ - Гео Чобанов, Деян Вачков, Евгений Станимиров; ДОКТОР МАЛАТЕСТА - Иво Йорданов, Пламен Димитров, Свилен Николов; ЕРНЕСТО - Алесандро Д`Акриса, Георги Султанов, Рейналдо Дроз; НОРИНА - Илина Михайлова, Ирина Жекова, Мария Павлова; НОТАРИУС - Петър Генов, Петър Петров. Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

ВСИЧКИ ОБИЧАТ "ДОН ПАСКУАЛЕ"

14, 29 март, 19.00, Държавна опера Варна - Предпремиерни спектакли
20 юли, 21.00, Летен театър - Премиера на Опера в Летния театър 2023

Още

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

Още

Най-обичаните арии от шедьоври на Верди, Пучини, Белини, Бородин ще открият фестивала Опера в Летния театър

Най-обичаните арии от шедьоври на Верди, Пучини, Белини, Бородин ще открият фестивала Опера в Летния театър

Още

С гала концерт завършва програмата на фестивала "Опера в Летния театър"

С гала концерт завършва програмата на фестивала "Опера в Летния театър"

Още

Оперната прима Александрина Пендачанска и маестро Найден Тодоров в Летния театър на Варна

Оперната прима Александрина Пендачанска и маестро Найден Тодоров в Летния театър на Варна

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев