Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Свършиха билетите за премиерата на "Калигула" с Деян Донков

ПРИРОДАТА НА ДИКТАТОРА

Свършиха билетите за премиерата на "Калигула" с Деян Донков

Следващите спектакли са на 9 и 18 ноември в Народния театър

Провокативният плакат на спектакъла

Още

Диана Добрева поставя  "Калигула" на Камю в Народния театър

Диана Добрева поставя "Калигула" на Камю в Народния театър

Свършиха билетите за премиерата на "Калигула" от Албер Камю на Диана Добрева с Деян Донков в Народния театър "Иван Вазов" на 27 октомври от 19.00 ч., следващите спектакли са на 9 и 18 ноември, 18 и 31 декември, съобщават от трупата пред БТА.

Специално за постановката режисьорката и драматургът Александър Секулов правят нов превод и сценичната версия на провокативния текст. В спектакъла са използвани стихове от книгата "Море на живите" на Секулов.

Сред актьорите са и Жорета Николова, Александра Василева, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Йосиф Шамли, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева.

Художник е Нина Пашова, композитор - Петя Диманова. Музика на живо изпълнява Петър Йорданов. Пластичната концепция е на Диана Добрева, хореографията - на Ангелина Гаврилова.

"Калигула знае каква е цената, която империята иска от своя владетел. Предусеща самотата, която абсолютната логика на властта налага, и върви към нея и смъртта, без да се пази от инстинкта на поданиците да живеят в заговори . . . Но пригодното за империята убива човека, съразмерното за човека е недостатъчно за империята. И хората не прощават на владетелите. Историята е последното копие, забито в сърцето на всеки император", отбелязват от екипа.

Още

"Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов сред шестте премиери в Народния театър

"Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов сред шестте премиери в Народния театър

За Деян Донков, по собствените му думи, е интересно къде се корени цялото многолико безумие на злото, как се побира, съсредоточава и разраства у един-единствен човек и го преобразява във всевластващ диктатор, как злото и властникът се сдвояват, превръщат се в зловеща цялост.

Всеки диктатор има склонността да се самообожествява, но докъде стига това обожествяване, какви немислими граници прекрачва у Калигула или у някой друг, станал подобно на него нарицателно за чудовищните проявления на властта, за нейните бесове и демони, за нейните жертви, "изследва" актьорът.

Жерар Филип е Калигула в първата постановка на пиесата - през 1945 г. в театър "Хербертот" под режисурата на Жак Хербертот, припомнят от екипа.

Следващите дати на представлението са 9 и 18 ноември, 18 и 31 декември.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера представя "Валкюра" от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

На сцената на фестивалния театър "Нойшванщайн" публиката ще види постановката, чиято премиера се състоя в София през юли 2023 г., под режисурата на Пламен Карталов - един от най-търсените Вагнерови режисьори

Оперната прима Диана Дамрау пристига в София с цялото си семейство

Звездата на Метрополитън опера с концерт в зала „България“ на 8 октомври

"Лакомият змей" е премиерният спектакъл за деца на плевенския театър

Първите премиерни представления на "Лакомият змей" са днес от 11:00 и от 13:00 часа в камерна зала. През октомври спектакълът ще има нови срещи с детската публика

Националният музикален театър вдига завесата за нов творчески сезон

Откриването е с премиерата на концерт-спектакъла "Приказка за виенския валс"

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

На 10 октомври спектакълът на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда "Премио" за 2017 г. Йерней Лоренци ще бъде представен на фестивала

Стоян Радев поставя за първи път у нас пиеса на Тед Чанг за замисления поглед на Вселената

Моноспектакълът "Издишване" е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби, а премиерата е на 27 септември в Театър 199