Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Свършиха билетите за премиерата на "Калигула" с Деян Донков

ПРИРОДАТА НА ДИКТАТОРА

Свършиха билетите за премиерата на "Калигула" с Деян Донков

Следващите спектакли са на 9 и 18 ноември в Народния театър

Провокативният плакат на спектакъла

Още

Диана Добрева поставя  "Калигула" на Камю в Народния театър

Диана Добрева поставя "Калигула" на Камю в Народния театър

Свършиха билетите за премиерата на "Калигула" от Албер Камю на Диана Добрева с Деян Донков в Народния театър "Иван Вазов" на 27 октомври от 19.00 ч., следващите спектакли са на 9 и 18 ноември, 18 и 31 декември, съобщават от трупата пред БТА.

Специално за постановката режисьорката и драматургът Александър Секулов правят нов превод и сценичната версия на провокативния текст. В спектакъла са използвани стихове от книгата "Море на живите" на Секулов.

Сред актьорите са и Жорета Николова, Александра Василева, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Йосиф Шамли, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева.

Художник е Нина Пашова, композитор - Петя Диманова. Музика на живо изпълнява Петър Йорданов. Пластичната концепция е на Диана Добрева, хореографията - на Ангелина Гаврилова.

"Калигула знае каква е цената, която империята иска от своя владетел. Предусеща самотата, която абсолютната логика на властта налага, и върви към нея и смъртта, без да се пази от инстинкта на поданиците да живеят в заговори . . . Но пригодното за империята убива човека, съразмерното за човека е недостатъчно за империята. И хората не прощават на владетелите. Историята е последното копие, забито в сърцето на всеки император", отбелязват от екипа.

Още

"Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов сред шестте премиери в Народния театър

"Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов сред шестте премиери в Народния театър

За Деян Донков, по собствените му думи, е интересно къде се корени цялото многолико безумие на злото, как се побира, съсредоточава и разраства у един-единствен човек и го преобразява във всевластващ диктатор, как злото и властникът се сдвояват, превръщат се в зловеща цялост.

Всеки диктатор има склонността да се самообожествява, но докъде стига това обожествяване, какви немислими граници прекрачва у Калигула или у някой друг, станал подобно на него нарицателно за чудовищните проявления на властта, за нейните бесове и демони, за нейните жертви, "изследва" актьорът.

Жерар Филип е Калигула в първата постановка на пиесата - през 1945 г. в театър "Хербертот" под режисурата на Жак Хербертот, припомнят от екипа.

Следващите дати на представлението са 9 и 18 ноември, 18 и 31 декември.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Огромен успех за Марта Петкова

Тази вечер примабалерината ще играе в главната роля в "Баядерка" в Осло, в постановка по хореография на Наталия Макарова

Опера Пловдив в Европейския парламент в Брюксел

Сред гостите беше и новият председател на Европейския парламент Давид Сасоли

Танцът завладява Пловдив от септември

Осем спектакъла, музика на живо от Индонезия, открити уроци по танци и още изненади на ONE DANCE WEEK 2019 - вижте пълната програма за септември

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

Ментори през 2019-2020 г. ще бъдат Правдолюб Иванов, Капка Касабова, Красимира Стоянова, Иван Лишка и Диана Добрева

"Сфумато" започва новия сезон с две премиери, две участия в международни фестивали и ателие

Междувременно работилницата обяви ателие върху любовта и смъртта в живота и творчеството на А. П. Чехов, наречено "Сюжет за кратък разказ"

Ивайло Христов ще играе Фелини в ново представление на Теди Москов

Режисьорът е силно повлиян от италианското кино и култура и често получава вдъхновение от техни филми, които преработва в театрални представления