Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Шантеклер" - пиесата, модата и две Мод Адамс

СЪДБИ

"Шантеклер" - пиесата, модата и две Мод Адамс

Американската Мод умира на 80, когато шведската Мод е на 8

Американската Мод Адамс - красавицата, която играе мъжки роли

"Шантеклер" е пиеса, написана през 1904 г. от автора на "Сирано дьо Бержерак" Едмон Ростан и поставена през 1910 г. Шантеклер /Chantecler/ е името на главния герой - петел, който смята, че с песента си може да накара да изгрее слънцето. Оттам и името на пиесата - в превод "Шантеклер" означава "Певец на зората".

Петелът, който носи много от достойните качества на галите, е заимстван от своя страна от средновековния френски "Роман за Лисицата" /Roman de Renart/ от XII век - пародия на социалната действителност чрез образи на животни.

Критиците не възприемали да я гледат в ролята на самонадеян мъж

Тази история дава името си и на градската дамска мода от началото на ХХ век, която идва и у нас.

Най-общо казано, става въпрос за рокли с права кройка, спънати в глезените, с малък шлейф и украса от мъниста, дантели и ажури.

У нас модата "Шантеклер" става особено популярна първо в Русе

А как името"Шантеклер" става толкова популярно? - В началото, както се казва, е пиесата, а тя става световно известна, благодарение на една актриса, която играе в ролята на Петела. Нейното име е Мод Адамс.

Актрисата е родена на 11 ноември 1872 г. в Солт Лейк Сити, щата Юта, САЩ. Умира на 80-годишна възраст през 1953-а, когато една друга Мод Адамс, родена в Швеция, е едва на...8.

Шведската актриса Мод Адамс

Кои са двете Мод Адамс?

Американската актриса, станала известна с ролята на Петела в "Шантеклер" и наричана галено от американците "Мода", е изключително талантлива - успява да спечели сърцата на голяма аудитория, и в пика на кариерата си достига до годишен доход от над милион долара - сума, достатъчно респектираща, за да ни покаже колко много се е котирала като актриса.

Американската актриса Мод Адамс

Всъщност, Мод била потомствена актриса - нейната майка била актриса в пътуваща трупа към Министерството на отбраната на САЩ.

Малката Мод свикнала с актьорския живот още от дете. На 5-годишна възраст изиграва първата си роля и става звезда на Сан Франциско. На 16 играе на Бродуей. Критиката отбелязва великолепната й игра като Питър Пан.

В костюм на Питър Пан

Обаятелна и подвижна, Мод бързо станала любимка на публиката. Славата й става още по-голяма с пиесата "Шантеклер" и Мод придобива такава известност, че един критик казва за нея, че тя е "най-известната личност в Америка".

Мод Адамс, наричана галено "Мода" от американците

Когато написва пиесата "Шантеклер", Едмон Ростан сам казва пред едно издание, че неговият Петел е "Сирано в пера".

И ето че този знаменит Петел е изигран от... жена - Мод Адамс. Тя била избрана сред десетки други популярни американски актриси.

Мод Адамс на сцената

Така започва всичко. Мод играла в ролята на Петела над 320 пъти в 89 театъра в Америка. Публиката буквално лудеела да аплодира актрисата.

Но не на такова мнение била критиката. Повечето критици не разбирали защо тази мъжка роля трябва да се играе от жена?

Мод Адамс, в ролята на Петела от пиесата "Шантеклер"

 

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

А Мод играела възхитително в ролята на Петела - този наперен и гръмогласен самохвалко, който си въобразявал, че слънцето няма да изгрее без него...

Тази роля я превърнала в равностойна съперница на великата Сара Бернар.

Сцената дала много радост на Мод, но едновременно с това я ощетила - тя така и не се омъжила и не създала семейство, изцяло посветена на театъра.

Сцена от пиесата "Шантеклер", с Мод Адамс в ролята на Петела /вдясно/

Знаменитата американска актриса Мод Адамс умира на 80 години в самота.

По същото време в Швеция расте едно удивително красиво момиченце с нейното име - също Мод.

Всъщност, кръщелното му име било Мод Солвейг Кристина Уикстрьом.

Шведската Мод Адамс

Тази Мод също става актриса. И също толкова популярна - два пъти играе момичето на Джеймс Бонд. Особено силно е присъствието й във филма  "Човекът със златния пистолет" /1974 г./. 

Мод Адамс в кадър от филма "Човекът със златния пистолет"

Още

"Ужасният" модел Мелани Гайдос се бори с "расизма" в модата

"Ужасният" модел Мелани Гайдос се бори с "расизма" в модата

Шведската Мод е родена в семейството на данъчна инспекторка и финансов ревизор - нищо, свързано с актьорството. Но през 1963 г. фотография на момичето е изпратена на конкурс за красота, организиран от сп. "Алерс".

Мод е избрана за фотомодел и започва да работи за модната агенция "Форд". Заминава за Париж, а оттам - за Ню Йорк. Бързо става един от най-търсените модели в света.

Шведската актриса и фотомодел Мод Адамс

Още

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Кариерата й на актриса започва през 1970 г., когато последователно се снима в няколко игрални и тв филми: "Джейн и изчезналият град", "Силата на страстта", "Тайнствената смърт на Нина Шеро" и др.

През 1966 г. се омъжва за фотографа Рой Адамс, откъдето и фамилията й Адамс. Бракът им трае кратко - до 1975 г. През 1999 г. се омъжва повторно за съдията Чарлз Рубин, но запазва името, с което става популярна - Мод Адамс.

Шведската Мод Адамс, като момичето на Джеймс Бонд

И в двата си брака не успява да роди деца. Паралелно с артистичната си кариера, става притежател на калифорнийска козметична компания.

Владее още 4 езика, освен родния си шведски - английски, немски, френски и италиански език.

Мод Адамс - красива и на късна възраст

Странното е, че между двете Мод Адамс има толкова много общо, освен името им - и двете са борбени личности, които успяват да се наложат с красота, талант, артистичност и работохолизъм, и с чувство на ирония над Шантеклеровския ни свят, да го завладеят.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Сабастиен Тиери в България за последната си пиеса "Обичай ме!"

Сабастиен Тиери в България за последната си пиеса "Обичай ме!"

Още

Фредерик Бегбеде и неговият "Живот без край" (откъс)

Фредерик Бегбеде и неговият "Живот без край" (откъс)

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Историята на легендарен руски изобретател и двоен агент на Голяма сцена в Народния театър

В антракта на „Теремин: музика, любов и шпионаж“ зрителите ще могат да изпробват лично инструмента, на който са свирили Ленин, Чаплин, Бийч Бойс и Лед Цепелин

Диана Добрева поставя "Балконът на Вазов" със звезден състав в Народния театър

Пиесата е на носителя на "Аскеер" Александър Секулов, премиерата е в началото на октомври

Телепорт - паралелен пърформанс в два свята

Датите за двете последователни премиерни дни са този петък на 14 май в 19:30 и в събота на 15 май в 19:30.

Марина Абрамович бе удостоена с испанската награда "Принцесата на Астурия"

Журито на фондацията, връчваща наградата "Принцесата на Астурия", отличи творчеството на 74-годишната сръбска артистка, което разкрива "сензорни и духовни компоненти, неизвестни досега"

Започва Фестивалът за нова драматургия

Между 12 и 16 май културният живот в София става още по-наситен с пърформанс-четения, театрални инсталации, семинари, дискусии и др., организирани от Гьоте-институт България

Бродуейските театри ще бъдат отворени на 14 септември

"Бродуей е съставна част от идентичността и икономиката на Ню Йорк и ние сме във възторг от факта, че завесите отново ще могат да бъдат вдигнати!", написа губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо на страницата си в Туитър