Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Някъде в този живот, или да си паркираш колата в двора на Харвард"

ПРЕМИЕРА

"Някъде в този живот, или да си паркираш колата в двора на Харвард"

Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева ще блеснат на 14 март в най-новата премиера на Народния театър

Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева (Снимка: Божидар Марков)

"Някъде в този живот има срещи, които оставят малка рана в сърцето.

Някъде в този живот има срещи, които разрушават всичко предстоящо или възможно.

Някъде в този живот една кола, паркирана в двора на стара къща във викториански стил, предопределя самотата на целия следващ живот.

Някъде в този живот списъкът на непостигнатите мечти е толкова дълъг, че и да имаш още един живот едва ли би могъл да ги изпълниш.

Някъде в този живот списъкът на съжаленията е колкото дълъг, толкова и разкриващ неочаквани желания."

Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева (Снимка: Божидар Марков)

Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева си партнират в пиесата на Израел Хоровиц - "странна и разбираема история за срещи и разминавания, за избухвания и притихвания, за признания и осъзнавания".

"Някъде в този живот, или да си паркираш колата в двора на Харвард" - една от най-прочутите пиеси на световноизвестния автор, ще има премиера на 14 март на Камерната сцена в Народния театър "Иван Вазов".

Стоян Алексиев, Емануела Шкодрева и Гаро Ашикян (Снимка: Божидар Марков)

Режисьор е Гаро Ашикян, а в спектакъла с гласовете си участват още Валентин Ганев и Теодор Иванов. Сценографията и костюмите са на Милена Пантелеева, преводът от английски - на Светлана Панчева, съобщават от трупата.

В творбата обстоятелствата налагат един саможивец да ползва услугите на домашна помощница. С появата й в живота на стария учен настъпват промени. . .

По думите на Ашикян пиесата е като потънал кораб. Тук-там се виждат части от мачти, някой комин, елементи от едно пътуване, от изминат път. Едно от удоволствията на екипа е било да се гмурка и да изследва невидимата част на този кораб. Според режисьора творбата е добре прикрита крайност. Притежава чаровната недоизказаност на произведенията, отдалечени от злободневната тематика.

Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева (Снимка: Божидар Марков)

А самият Хоровиц казва: "Погледнато от гледната точка на Катлийн, ми се струва, че пиесата е за придобиването на сила, смелост и знание. В началото на пиесата Катлийн има много малко от всичко това, докато в края тя притежава в изобилие от трите. Погледнато от гледната точка на Бракиш, ми се струва, че пиесата е за споделянето на силата, смелостта и знанието. Но благодарение на своето образование (или липсата на такова), смятам, че Джейкъб Бракиш и Катлийн О`Хара са в голяма степен една и съща личност".

Израел Хоровиц (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

От киното Хоровиц е прочут с "Автора! Автора!" , "Съншайн", "Ню Йорк, обичам те!", "Моята стара приятелка" и други. След като вижда на сцена първата си пиеса "Завръщане", написана когато е на 19 години, театърът го завладява завинаги и сега, когато е надхвърлил 70-те, е автор на близо 70 пиеси, много от които преведени и поставени на повече от 30 езика. С най-дълъг сценичен живот е "Линия", която над 40 години продължава да се играе в "13th Street Repertory Theatre" на Оф-оф-Бродуей. Сред най-популярните му пиеси са още "Индиец търси Бронкс", с награда "Оби", "Начален курс по английски", "Какво прави оградите здрави?", "Жизнено пространство", "Хвани се, рибке", "Моята скъпа лейди".

През 1975 г. в Ню Йорк Хоровиц основава "Лаборатория за драматургия" и досега е неин артистичен директор. През 1979 г. в Глостър (щат Масачузетс) създава своя театрална компания, която ръководи 28 години. Между многобройните му отличия са престижната награда "Драма деск", наградата за литература на Американската академия за изкуство и литература, литературната премия на Вашингтонския университет.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Френският хореограф Жером Бел гостува в България с танцовия си спектакъл "Гала"

На 14 и 15 декември 2021 г. в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Празничен месец декември предлага Театър "София"

След последното представление за 2021 г. - "Госпожа Министершата" на 22 декември, освен традиционната торба с подаръци, ще има още големи изненади

"Мъгла" по Мигел де Унамуно с премиера в Сфумато

Това е третата премиера за новия сезон на Театрална работилница "Сфумато"

"Отчаяни съпрузи" излизат на сцената в зала 1 на НДК

Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и Даниел Пеев ще разкажат за успехите или по-скоро неуспехите си в любовта на 5 декември

Много смях по действителен случай - "Испанска афера" гостува на Théatro

Криминалната комедия, превърната в увлекателен сценичен разказ от талантливия екип на Ловешкия театър с гост актьор Калин Врачански, ви очаква на 3 декември от 19.30 часа