Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Настъпи краят на бляскавите шоу спектакли в легендарното кабаре "Лидо"

ПАРИЖКИТЕ ПОТАЙНОСТИ

Настъпи краят на бляскавите шоу спектакли в легендарното кабаре "Лидо"

На фона на финансови затруднения и променливи времена, новият собственик на заведението се освобождава от повечето служители и пищните програми, и ги заменя с по-скромни прояви

Култовото парижко кабаре "Лидо", снимка: АР/БТА

Дойде краят на ерата на прочутото кабаре "Лидо" на "Шанз Eлизе" в Париж, съобщи Асошиейтед прес.

На фона на финансови затруднения и променливи времена, новият корпоративен собственик на заведението се освобождава от повечето служители в "Лидо" и бляскавите танцувални шоу програми с десетилетна история, вдъхновили кабаретни спектакли от Лас Вегас до Бейрут и ще ги замени с по-скромни музикални прояви.

Танцьори, служители и профсъюзни деятели се събират в събота пред "Лидо" в опит да опазят работните си места и историята на кабарето. Артистите планират и представление в памет на знаменитото кабаре.

"Тъжен съм. Това ми звучи като смърт за кабарето като място и жанр в Париж. Кабаретният стил превърна Париж в това, което е", каза пред агенцията Жереми Боше, помощник балетмайстор на клуба. "Лидо" е храмът на парижкото кабаре в неговият най-елегантен, престижен и развлекателен аспект. Очарователна интерлюдия в един магически свят, уникален за френските спектакли."

Още

Парижкият музей на восъчните фигури махна статуята на Владимир Путин

Парижкият музей на восъчните фигури махна статуята на Владимир Путин

С водопади, ледена пързалка и басейн, "Лидо" започва да привлича и очарова публиката още преди началото на Втората световна война и се превръща в институция на нощния живот в Париж. Клубът привлича артисти като Джозефин Бейкър, Марлене Дитрих, Елтън Джон, както и прочути посетители.

Френският хотелски гигант "Акор" неотдавна купи клуба и обяви намерение да уволни 157 от 184-те му щатни служители. Артистите и техниците ще са най-засегнати. в изявление на компанията бе посочено, че иска да се освободи от скъпите вечерни представления, "защото те вече не привличат публика".

"Лидо" винаги се е радвал на огромен интерес. Снимка: АР/БТА

"Лидо" ще запази името си, но кабарето ще изгуби душата си. Защото след уволнението на 85 на сто от персонала, Лидо ще се превърна в обикновено пространство, което хората ще наемат", каза Франк Латиф от Националния съюз за артистични дейности.

Заедно с "Мулен руж", "Крейзи хорс" и "Паради латен", "Лидо" е едно от последните парижки кабарета. Досега Клубът предлагаше по два спектакъла на вечер седем дни в седмицата с участието на танцьори, певци и танцовата трупа "Bluebell Girls", основана през 1932 г. от ирландката Маргарет Кели. Трупата заедно с Кели обикаля света с турнето и вдъхновява франчайза "Лидо" в Лас Вегас.

Още

Париж - градът, в който всичко е позволено

Париж - градът, в който всичко е позволено

Вече над 50 000 души са се подписали под онлайн петиция да бъде спасено ревюто на трупата.

"Лидо" напоследък загуби публика и понесе финансови загуби, особено по време на пандемията. През 2015 г. клубът се опита да се съвземе финансово чрез нови спектакли на директора на "Сирк дьо Солей", в които "жените не са обекти", но очакванията не бяха оправдани.

Според "Акор" кабарето е загубило 80 милиона евро за последното десетилетие. Служителите в кабарето очакват да загубят работните си места през лятото.

Още

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

Още

"Мулен Руж! Мюзикълът" триумфира с десет награди на театралните "Оскари"

"Мулен Руж! Мюзикълът" триумфира с десет награди на театралните "Оскари"

 

Коментирай 27

Календар

Препоръчваме ви

"Орфей и Евридика" препълни Античния театър в две поредни вечери

Международният оперен туризъм в Пловдив вече е факт

"Сънят на Пилат" открива с Сцена на вековете 2022

"Балетната трупа на годината" представя "Танцовата продукция на годината" "Сънят на Пилат" на сцената на крепостта "Царевец"

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик

Гледайте най-актуалните заглавия в мюзикъла и съвременния балет до 17 юли

Във фестивала на музикалния театър участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония