Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Какво предстои в новия сезон на Топлоцентрала?

НОВ СЕЗОН

Какво предстои в новия сезон на Топлоцентрала?

Трите зали на регионалния център за съвременни изкуства и неговата бар сцена ще отворят врати на 1 септември с жанрово многообразие от събития - спектакли, изложби, срещи с артисти, презентации на книги и проекти, публични дискусии

Документалният театър "Писма от затвора" на германския колектив Markus&Markus (Източник: Топлоцентрала)

В програмата на Топлоцентрала този месец сценичните и визуални изкуства ще разширят границите на вече познатите формати и ще създадат силна връзка между изпълнители и публика не само на зрително, но и на сетивно ниво.

Акценти в афиша на РЦСИ "Топлоцентрала" през септември са танцовият соло пърформанс "Думи мої" на френския танцьор и хореограф Франсоа Шейно, документалният театър "Писма от затвора" на немския колектив Markus&Markus, изложбите "Флаг" на Албена Баева и "Естетика на архитектурата" на арх. Тодор Булев, музикалният фестивал Shared Space, куриран от Биляна Вучкова, както и публичната дискусия "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея", организирана от проф. Ивайло Дичев и д-р Мила Минева.

Съпътстват ги Дните на Японската култура в България, които ще се проведат в Топлоцентрала на 13, 14 и 15 септември, както и 10 български независими спектакъла, които ще се играят отново и този сезон.

"Думи мої" на Франсоа Шейно / Зала 1 / 8 септември, 19:00 и 21:00 ч.

Танцовият соло спектакъл "Думи мої" на Франсоа Шейно ще бъде показан в Топлоцентрала с две премиерни представления на 8 септември от 19:00 и от 21:00 часа (Източник: Топлоцентрала)

Още

"Мъртви души" - представлението без думи в "Топлоцентрала"

"Мъртви души" - представлението без думи в "Топлоцентрала"

Танцовият соло спектакъл "Думи мої" ще бъде показан в Топлоцентрала с две премиерни представления на 8 септември от 19:00 и от 21:00 часа.

С този свой пърформанс Франсоа Шейно - един от основните представители на новия френски танц - създава различно танцово преживяване, което излиза извън пределите на самото движение. "Той пее. Той танцува. Той създава усещане за неземно." - пише New York Times за съвременните вокални, музикални, хореографски и поетични форми на изразяване на Франсоа Шейно.

"Писма от затвора" на Markus&Markus / Зала 1 / 22 и 23 септември, 19:00 ч.

Още

Парти на терасата на Топлоцентрала открива серия арт събития под шапката на фондация Emprove

Парти на терасата на Топлоцентрала открива серия арт събития под шапката на фондация Emprove

Документалният театър "Писма от затвора" на немския колектив Markus&Markus ще ни запознае с 4 жени, осъдени за убийство с доживотна присъда, без право на обжалване.

Техните истории са истински, лични, емоционални, базирани на писма, чрез които театралният колектив изгражда приятелска връзка със затворничките. Документалният формат на Markus&Markus ще постави по нов начин въпросите за човешката природа и за втория шанс, и вероятно ще се превърне в непреднамерено, естествено продължение на българския документален театър "Паяци" (Vox Populi), създаден от истории на затворници и поставян няколко пъти в РЦСИ "Топлоцентрала".

Документалният театър "Писма от затвора" на германския колектив Markus&Markus (Източник: Топлоцентрала)

Още

Галерията на Топлоцентрала представя EN TRANCE: Женски тела в дигитални пейзажи

Галерията на Топлоцентрала представя EN TRANCE: Женски тела в дигитални пейзажи

През септември в Зала 1 и 2 на Топлоцентрала ще видим и едни от най-популярните за центъра независими български спектакли - "Непоносимо дълги прегръдки" на Крис Шарков от Иван Вирипиев, "Сеч. Една възбуда" на Елена Димитрова по едноименния роман на Томас Бернхард, "Сцени на разсъмване" на Emergency Theatre, "Оратория" на Анна Данкова, "Мъртви души" на Гергана Димитрова, "Шахнаме: сказание за Зал" на Елена Панайотова, детското представление "Приключения с кораб", Plant/Human Duo на Мирян Колев.

Визуални изкуства / Галерия Топлоцентрала - Куб / Пространство Ъгъл / Проект : Място

На 12 септември в Галерия Топлоцентрала - Куб ще бъде открита основната изложба тук - "Флаг" на Албена Баева, която ще остане до 7 октомври. Кубът ще бъде домакин и на хуманистичната дискусията "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея" (29 септември, 18:00 ч., организатори проф. Ивайло Дичев и д-р Мила Минева), както и на музикалния фестивал Shared Space с куратор Биляна Вучкова (5 - 7 септември между 16:00 и 21:00 ч.).

В самото начало на септември в програмата на Визуални изкуства ще бъдат представени и две книги - "Бяла книга на българския архитектурен модернизъм" (1 септември, 18:00 ч., участват арх. Тодор Булев, арх. Ясен Кьосев и д-р Светлана Куюмджиева) и "Естетика на архитектурата" (2 септември, 16:00 ч.), с чието представяне ще бъде открита и едноименната изложба на арх. Тодор Булев в пространстото "Проект : Място" в Топлоцентрала.

Документалният театър "Писма от затвора" на германския колектив Markus&Markus (Източники: Топлоцентрала)

Още

Дни на японската култура в седем български града

Дни на японската култура в седем български града

В рамките на Дни на Японската култура в България изложбата-икебана "Есенно Равноденствие" ще представи есенното равноденствие и Койо, претворени чрез изразните средства на модерната икебана - скулптурни арт композиции, характерни за школата Согецу. Изложбата ще бъде открита в Топлоцентрала на 14 септември от 18:30 часа и ще остане в "Пространство Ъгъл" до 29 септември. На 21 септември ще се проведе и Икебана пърформанс - истинско релаксиращо преживяване и наслада за очите и душата на присъстващите, изпълнен от Мирослава Иванова с японско име Hosen, икебана артист и лицензиран преподавател в школата Sogetsu Токио.

Дни на Японската култура в България / РЦСИ "Топлоцентрала" / 13-15 септември

РЦСИ "Топлоцентрала" ще отбележи и Дните на Японската култура в България с поредица от събития, посветени на няколко японски изкуства. На 13 септември буто танцът, който се радва на множество последователи не само в Япония, но и в Европа, ще бъде разгърнат в уъркшоп "Буто танц: Метеорология на танцуващото тяло", воден от Хисако Хорикава - съосновател на световноизвестната Body Weather Laboratory. Тя се завръща в България след двайсет години за своето второ гостуване тук с уъркшопа и със солов пърформънс "Breathing Far / Дишане надалеч" на 15 септември, отново в Топлоцентрала.

Още

Клаудия Кастелучи превръща сцената на Топлоцентрала в Древния Рим

Клаудия Кастелучи превръща сцената на Топлоцентрала в Древния Рим

Още

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

Още

Българо-немското социално крими "37 клечки кибрит" в "Топлоцентрала"

Българо-немското социално крими "37 клечки кибрит" в "Топлоцентрала"

Още

Ина Иванова представя свои стихове от "Нещата, за които мълчим" в "Топлоцентрала"

Ина Иванова представя свои стихове от "Нещата, за които мълчим" в "Топлоцентрала"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

При пълна зала премина гостуването на Театър "Отражение", Торонто

Постановката "Вавилонци" е по истории от сборника на Станислав Стратиев "Вавилонска хроника"

24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември

Първото по рода си събитие в града се организира от "Малка театрална компания" по случай 10-годишния ѝ юбилей

"Цари Мали град" отбеляза 10 години от откриването си с музикалната поема "Рилският пустинник" на Софийската опера

Маестро Пламен Карталов изрази задоволство да поздрави всички гости в "този истински античен вид"

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни

На 28 септември ще се играе първото заглавие - "Дон Жуан се връща от война" с режисьор Крис Шарков, "Одисея" е втората премиера - на 29 септември, премиерата на танцовия спектакъл "Just say it" е на 30 септември

Премиера на "Докато смъртта ме раздели" и Spam Studios на 5 години

На 1 октомври сдружението отбелязва своя пети рожден ден с наградената с ПУЛИЦЪР пиеса на Дъг Райт

Френската звезда Жад-Рос Паркер аплодира в София българския вариант на пиесата си "Моето мъжко момиче"

Комедията оживява на сцената през актьорите Мая Бежанска, Михаил Билалов, Теона Димова и Асен Данков