Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Галерия Стриндберг" от Крис Шарков провокира с въпроси за мястото на съвременния човек

ТЕАТРАЛНИ НОВИНИ

"Галерия Стриндберг" от Крис Шарков провокира с въпроси за мястото на съвременния човек

Премиерата е на 17 декември от 19:00 часа в театър "Азарян"

След "Серотонин" и "Демони" режисьорът Крис Шарков ни отправя ново предизвикателство със спектакъла "Галерия Стриндберг", чиято премиера е на 17 декември в театър "Азарян" (Източник: Театър "Азарян")

След "Серотонин" и "Демони" режисьорът Крис Шарков ни отправя ново предизвикателство със спектакъла "Галерия Стриндберг", изграден върху част от пиесите ("Кредитори" /по превода на Васа Ганчева/, "По-силната" /по превода на Меглена Боденска/ и "Игра-сън" /превод Теодора Джебарова/) на един от най-значимите автори на модерността - Аугуст Стриндберг. Премиерата е на 17 декември от 19:00 часа.

Действието се развива в галерия за съвременно изкуство и обединява три различни истории - любовен триъгълник между художник, писателка и завърнал се от миналото преподавател по мъртви езици; среща между две актриси и историята на човек, който години наред чака любимата си на служебен вход.

"За пръв път работя по текст на един от любимите ми драматурзи - Стриндберг, след като досега 4 пъти съм поставял пиеси на Ибсен. Паралелите между тях са всеизвестни, но и разликите не са малко. Стриндберг има сравнително непознати за българската публика пиеси - едноактни, фрагментарни, съноподобни, интимни. От там, както и от неговата работа като художник и фотограф, дойде идеята за обединяващо място на действие - галерия за съвременно изкуство. Мисля, че живеем в общество и време, в което човекът е все повече приеман като обект, независимо и може би според модите на новата политическа коректност. Тази тема ме вълнува силно", споделя режисьорът Крис Шарков.

Аугуст Стриндберг често е обвиняван за един от най-сексистките писатели и драматурзи, въпреки своята безспорна гениалност и чувствителност.

"Галерия Стриндберг" е спектакъл, който преоткрива този автор в контекста и кризaтa на новите понятия за пол и идентичност. Това е и още един спектакъл-поглед към изчезващия човек преди неговото окончателно превръщане в обект.

Актьорските превъплъщения са поверени в ръцете на Димитър Николов, Мак Маринов, Биляна Георгиева, Славена Зайкова и Александър Узунов - едни от най-интересните млади актьори в България, участвали в различни спектакли в театри.

Димитър Николов е младото откритие в областта на актьорското майсторство. Комплексен талант, деликатност и фина актьорска игра, която се запечатва в съзнанието на всеки зрител. Сред ролите му са тези в "Наблюдателите" на сцената на Народен театър "Иван Вазов", "Стъклената менажерия" в театър "Сфумато", както и във филмите "Безкрайната градина" и "Христо".

Билети за спектакъла можете да закупите от касите на Билетен център - НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg

С подкрепата на Програма "Култура" на Столична община и Министерство на културата.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев ще се играe в шуменския ДКТ "В. Друмев"

В ролите на Фани Хорн, отец Ередия и Жак Мюрие се превъплъщават добре познатите от театралната сцена, малкия и големия екран актьори Елена Петрова, Ники Илиев и Любомир Ковачев

Силата на независимата мисъл във "Вярно с оригинала" от Галина Борисова

Премиера на авторско соло на Галина Борисова 28-и и 29-и януари, 2022 в галерия „Етюд“, София

Сатиричният театър гостува в Германия с два спектакъла

Постановките "Помощ, имам две деца!" и "#МЪЖЪТМИЕВИНОВЕН" гостуват в Берлин, Кьолн и Мюнхен на 11-и, 12-и и 13-и февруари от 19:00 часа

Цветана Манева и Теодора Духовникова в хотела на тъгата

Първата премиера на Народния театър за 2022 г. е с пиесата на Яна Борисова "Тъгата на кралиците", режисьор е Стилиян Петров

"Духът на Гогол" оживява на сцената на Театър "София" през януари

Драматичен театър Ловеч представя вълнуващата история на световноизвестния руски и украински писател Николай Василиевич Гогол, автор на романа "Мъртви души"

Прекият път към театралния салон

Театрите успешно спестяват време, средства и усилия на публиката си при купуването на билети