Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българската пиеса "Цветята" с премиера в Театър "София"

ПРЕМИЕРА

Българската пиеса "Цветята" с премиера в Театър "София"

Спектаклите са на 20 и 21 октомври 2021 г.

Симона Халачева в "Цветята" в Театър "София" (Снимка: Иван Дончев)

На 20 и 21 октомври от 19 часа Симона Халачева, Неда Спасова, Росен Белов и Стефан Додуров ще изиграят премиерно спектакъла "Цветята", който е по текст на Теодора Иванова-Додо, победителя в Шестия явен конкурс на Театър "София" за написване на нова българска пиеса.

"Додо казва, че това не е пиеса за любовта, знаейки, че е пиеса за любовта, защото разглежда тази любов, която е неосъществена, в която непрекъснато има среща и разминаване" - обяснява режисьорът Калин Ангелов.

"Цветята" в Театър "София" (Снимка: Иван Дончев)

"Цялата работа тръгва от една двойка - Симона Халачева и Стефан Додуров, която има любовни взаимоотношения. Проследяваме разминаването на тази двойка с още едни персонажи - мъж - Росен Белов, и жена - Неда Спасова, така се оформят любовни триъгълници, които са конфликтните зони на текста. Става въпрос за това, че са в брак и с единия мъж, и с другия мъж, но е избегнат всякакъв вид битов семеен скандал. Конфликтът се движи на съвсем друго ниво, чисто емоционално и това е новаторско от гледна точка на драматургичния похват на автора."

Още

10 години "Ревизор" от Гогол на сцената на Театър "София"

10 години "Ревизор" от Гогол на сцената на Театър "София"

Режисьорът хвърля поглед на тези разминавания и чрез най-съвременните и най-актуални теории на астрофизиката за мултивселената. Тези теории са свързани с идеята за паралелни светове и различни времепространства, в които човешките проекции съществуват паралелно и от тази гледна точка при тях идва разминаването, което се римува с действителността, описана в пиесата на Додо. Защото при нея героите сами изграждат реалности, които честно не се припокриват.

Неда Спасова в "Цветята" в Театър "София" (Снимка: Иван Дончев)

Точно тук се намесват персонажите на Росен Белов и Неда Спасова. Той има задачата по научно-физичен начин, а тя - по поетичен, да направят връзки към сюжета. "Това, което младите хора гледат в музикалните клипове - бързите кадри, бързите смени на настроения, на ситуации, на пространства, ще се случи и в театралния салон" - обяснява Росен Белов.

"Представлението е страшно интересно, защото е много динамично, много интензивно и въпреки тази фрагментарност, има "съспенс". Ти очакваш: какво ще се случи, как ще стане, ще се съберат ли, ще бъдат ли заедно, той с кого ще бъде, тя кого ще си избере... През цялото време те държи едно вътрешно напрежение и за мен това е изключително ценен драматургичен подход, който Калин осъществи", коментира Неда Спасова.

Още

Театър "София" с премиера на "Вечерята", по романа на Херман Кох

Театър "София" с премиера на "Вечерята", по романа на Херман Кох

"Пиесата има структура, която е голямо удоволствие за изиграване от нас," споделя Стефан Додуров, който е гост-актьор на Театър "София". "Непредвидима е. Със сигурност ще успее да задържи вниманието на зрителя от началото до края. А въпросите, които задава, ще породят много теми за разговори след това", допълва Симона Халачева.

"Цветята" в Театър "София" (Снимка: Иван Дончев)

"Темата е универсална и вероятно всеки би припознал себе си в историята на тези четирима персонажи.", обобщава Калин Ангелов. Освен него, в творческия екип влизат още: Никола Налбантов - сценография, Калин Терзийски - музика, и астрофизикът Владимир Божилов, който е консултант на представлението.

Снимки: Иван Дончев

Още

Премиера на "Пиано в тревата" от Франсоаз Саган в Народния театър

Премиера на "Пиано в тревата" от Франсоаз Саган в Народния театър

Още

Блатечки и Урумов кроят убийството на Матилда в премиера на театрална къща "Вива арте"

Блатечки и Урумов кроят убийството на Матилда в премиера на театрална къща "Вива арте"

Още

Лилия Маравиля за стотен път е "Г-жа Министершата" в Театър "София"

Лилия Маравиля за стотен път е "Г-жа Министершата" в Театър "София"

Още

Историята на легендарен руски изобретател и двоен агент на Голяма сцена в Народния театър

Историята на легендарен руски изобретател и двоен агент на Голяма сцена в Народния театър

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Комикът Морт Сал почина на 94-годишна възраст

Счита се, че Морт Сал е оказал влияние върху комици като Джордж Карлин, Уди Алън и Джонатан Уинтърс. Сред приятелите му е и друг "разбивач на комедийни калъпи", Лени Брус

Огромен успех за премиерата на "Цветята" в Театър "София"

Зрителите могат да разгледат изложба на плакати за представлението, изработени от студенти от НХА

Вътрешно горене: Този ноември София е свободен театър

Между 7 ноември и 2 декември фестивалът за свободен театър ACT ще се проведе за 11 поредна година и ще представи изключителна международна и локална програма под мотото "Вътрешно горене"

Моноспектакълът на Деян Донков "Камбаната" - специалното събитие на Киномания

"Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си трагичен разказ е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце", казва актьорът, към който се присъединява и оркестър "Карандила"

Йоана Буковска-Давидова се завръща с "Променяне"

Биографичният стендъп на Део, последното за годината шоу на Иван Динев-Устата и "Една жена каза" на Здрава Каменова ще усмихват публиката в клуб Joy Station

Две от най-актуалните имена на европейската танцова сцена закриват One Dance Week 2021

Незабравим танцов уикенд ни очаква в Пловдив. Между 22 и 24 октомври гледаме спектаклите Larsen C на Христос Пападопулос и "Грации" на Силвия Грибауди