Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой от нас не се е усещал като седящ в "Чакалнята" на живота (си) пътник?

БУРГАСКА ПРЕМИЕРА

Кой от нас не се е усещал като седящ в "Чакалнята" на живота (си) пътник?

Спектакълът на балет "Арабеск" е по музика на Сен-Санс, Равел, Стравински, Прокофиев, Хачатурян и др.

"Чакалнята" - новият спектакъл на балет "Арабеск" ще бъде представен за първи път пред бургаска публика на 21 септември, от 18:30 часа, на сцената на Държавна опера - Бургас, съобщават от Общината в морския ни град.

"Понякога животът ни, ако погледнем назад и напред, е низ от различни чакални - не само в буквалния смисъл.. Много често чакалнята е състояние на мисълта. Понякога е умение да можеш да чакаш - да можеш да изчакаш правилния момент, да реализираш определена мечта или определен план" - казва хореографът Росен Михайлов за най-новия спектакъл на балет "Арабеск".

Знакови и свръхизвестни музикални хитове на Стравински, Прокофиев, Хачатурян и други се съчетават плавно с хореография, която не ги отрича, но ги интерпретира по особено провокативен начин, който произтича от ясното усещане за реалността.

Всеки от нас е натоварен с купища "лични" истории, като контейнер съдържащ какво ли не : мечти, събития, илюзии /разбити/, планове, цели и пр. и пр. Мисията на съвременния артист е да да отвори и проникне в този контейнер, да ни постави пред нашите лични сюжети, сценарии и "романи" и да ни ги разкаже, понякога "разказвайки ни играта". Защото какво по-вълнуващо може да има от това, някой да е надникнал в душата ти, да е чул мислите ти, да е прочел надеждите и разочарованията ти и да ти ги поднася на блюдото на сцената, добре сготвени, и поръсени с чувство за деликатен хумор...?

Това е направил в новата си пиеса Росен Михайлов, озаглавена иносказателно " Чакалнята". Кой от нас не се е усещал като седящ в "Чакалнята" на живота (си) пътник, стоящ в очакване , ако не на Годо, то на собственото си щастие...

И докато чакаме и чакаме идва онова което се преструваме, че никой не очаква... Това, което винаги ни изненадва... И после... Чакаме да се срещнат и комбинират правилните гени за да се заченем.

В стила на танцовия театър спектакълът ни поставя в ситуацията на принудителното чакане, в която човек общува с хора, не по свой избор и от това произлизат абсурдни комични ситуации.

Билетите за спектакъла са в продажба на касата на Културен дом на нефтохимика - НХК и са на цена от 6.00 лв.

Балет "Арабеск", създаден през 1967 г., е единствената авторитетно наложила се трупа в България за осъществяване на съвременни постановки, базирани на неконвенционалните тенденции в съвременния танц. От 2000 г. директор на трупата е хореографът Боряна Сечанова. В репертоара си "Арабеск" има над 100 постановки. Методът на отворена сцена дава възможност хореографи от България и от цял свят да осъществяват свои спектакли, различни по стил и различни по отношение на използваните съвременни танцови техники.

Росен Михайлов е хореограф, продуцент и лайт дизайнер, танцьор, изпълнител. Работи в България и в Обединено кралство, Германия, Латвия, Гърция, Швейцария, Хонг Конг и др. като танцьор, преподавател, хореограф и продуцент повече от 25 години. Участва в резидентски програми, творчески ателиета и семинари по съвременен танц в целия свят. Работи в сътрудничество с множество световноизвестни имена, сред които: Ръсел Малифант, Лойд Нюсън, Робърт Таниън и др. През годините се превръща в един от водещите съвременни хореографи в България. През 2001г. създава своя собствена компания "Хетероподи". Преподавателската му практика стартира през 1998г. в Нов български университет, като в момента е редовен докторант и работи над своята дисертация "Нови изразни средства в танцовия театър - мултимедия и видео - Танц за камера".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Днес представят неиздаван роман на Антон Дончев за Вълчан Войвода

"Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа", разказва Иван Гранитски

"Тартюф" с режисьор Крис Шарков е премиерният спектакъл на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен

Първите представления пред публика ще се състоят на 14 и 20 декември 2023 г.

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова