Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Йоана Буковска-Давидова с първи моноспектакъл

МЕЛПОМЕНА

Йоана Буковска-Давидова с първи моноспектакъл

"Променяне" е един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност, който ще бъде представен в рамките на програмата на Пловдив - Европейска столица на културата

Снимки: Георги Казаков за #URBN.dir.bg // Гардероб: MDL // Аксесоари: FreyWille

Йоана Буковска - Давидова подготвя първия в кариерата си моноспектакъл. "Променяне" е драматизация по книгата "Промяна" на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100 - годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Любопитното е, че спектакълът "Променяне", излиза точно 18 години - едно творческо пълнолетие - след премиерата на емблематичната постановка на театър 199 - "Есенна соната" по Ингмар Бергман, с реж. Младен Киселов, в която Йоана Буковска дебютира като професионална актриса в изключителната роля на Хелена, с номинация "Аскеер 2001" за поддържаща роля.

Още

Йоана Буковска-Давидова: Пристрастена към героини, които я плашат

Йоана Буковска-Давидова: Пристрастена към героини, които я плашат

Темата на драматизацията в "Променяне"- дело на самата Йоана - е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице - постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско "Аз" се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Освен чрез емоционалната си човешка страна, "Променяне" ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство.

Снимки: Георги Казаков за #URBN.dir.bg // Гардероб: MDL // Аксесоари: FreyWille

Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът - враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала - ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

"Този спектакъл ще бъде емоционална бомбардировка за всички сетива. Едно безусловно, безапелационно, спонтанно, съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището "Актриса". В "Променяне" ставаш истинска до болка, изразителна по момичешки и озарено - вдъхновяваща по детски" - споделя за спектакъла самата Йоана.

Идея, драматизация и изпълнение: Йоана Буковска-Давидова, режисьор на спектакъла е  Гергана Димитрова, асистент-режисьор: Теодора Георгиева; добавена реалност: AVR1 ;  сценография и видео: Момчил Алексиев, Никола Налбантов, музика: Йоана Робова и Петър Пармаков, художник: Пенко Гелев, анимация: Сотир Гелев, оператор: Мартин Балкански.

Видеото е с участието на актьорите: Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореографията е дело на Марта Трифонова - Варлаамова, грим: Татяна Слепцова - Тита, а координатор на проекта е Ади Кънева.

"Променяне" е продуциран от "Организация за съвременно изкуство и култура - 36 маймуни".

Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България - Н. Пр. Луиз Бергхолм.
Предпремиерните представления на моноспектакъла "Променяне" ще се състоят от 19,30 ч., на 9 и 10 януари, както и 13 и 14 февруари 2019г., в "Нов театър" в НДК, София.

Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11.03.2019 г., на камерната сцена в ДТ"Н. О. Масалитинов".
Билетите за предпремиерата вече са в продажба в касите на Билетен център НДК, Нов театър НДК и в мрежата на Ticketportal.
Проектът "Променяне" е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

Коментирай 0

1/1

Снимки: Георги Казаков за #URBN.dir.bg // Гардероб: MDL // Аксесоари: FreyWille

Снимки: Георги Казаков за #URBN.dir.bg // Гардероб: MDL // Аксесоари: FreyWille

Календар

Препоръчваме ви

Кои всъщност са "истинските" софиянци, разберете в #LOVESOFIA

Спектакълът e изцяло на английски и прави совята премиера в Театър Азарян

Балтийската опера се представя на ФОБИ с "Таис" от Масне

Премиерата й в Полша се състоя през март тази година

Пловдивският драматичен театър - с премиера по Набоков

Събитието е постановката "Събитие", за пръв път на българска сцена

"Лошото момче" на българската литература представя "Езикът, на който умирам"

Премиера на книгата на поета от движение "Нова Асоциална поезия" Васил Прасков

Балет "Арабеск" с премиера на "Снежната кралица" в Музикалния театър

Спектакълът е съвременна танцова приказка за деца и възрастни