Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Балет "Арабеск" с премиера на "Ромео и Жулиета"

50-И ЮБИЛЕЕН СЕЗОН

Балет "Арабеск" с премиера на "Ромео и Жулиета"

30-и септември, от 19:00 часа, на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски"

"Ромео и Жулиета", балет "Арабеск"/Сн. Офиален фейсбук профил

Балет "Арабеск" открива юбилейния си 50-и сезон с премиерата на "Ромео и Жулиета" по музика на руския композитор Сергей Прокофиев и хореография на Боряна Сечанова на 30 септември и 6 октомври в Музикалния театър - след успешните предпремиерни представления на Античния театър и Аполония, съобщават от трупата, цитирани от БТА.

  "Ромео и Жулиета", балет "Арабеск"/Сн. Офиален фейсбук профил

На 29 септември от 17.00 ч. пространството пред Музея за история на София ще бъде арена на улични сцени - фрагменти от "Ромео и Жулиета". С този флаш моб "Арабеск" кани жителите и гостите на София да видят целия спектакъл.

Авторският екип прави модерен прочит на пиесата на Шекспир, преоткривайки Шекспировата представа за времето и пространството, за истината, познанието, душата, мястото на човека в мирозданието, отношението бог-човек, човек-човек и човек-власт.

"Ромео и Жулиета", балет "Арабеск"/Сн. Офиален фейсбук профил

"Ромео и Журиета" и днес поставя вечно актуалния въпрос за любовта. Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родовите белези на модерната епоха, къде в днешно време остава любовта, дали това е временна психоза, носеща опустошението на себе си и на другите, или велика наивност - тези въпроси занимават екипа. Новата постановка поставя също въпроса за доброто, което носи зло, и цената на неуместните съвети, как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки.

В ролите на Ромео и Жулиета са най-младите артисти на "Арабеск" - Виктория Петрова и Филип Миланов. Като дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка. На 6 октомври в ролята на дойката ще танцува другата прима на трупата - Константина Ханджиева. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите - на Николина Костова-Богданова. Спектакълът е финансиран от програмата "Култура" на Столичната община, с подкрепата на Министерството на културата.

Още

100 години професионална оперета в България

100 години професионална оперета в България

В репертоара на "Арабеск" това е третата постановка на "Ромео и Жулиета".

Един от големите успехи на трупата през годините идва именно с "Ромео и Жулиета"! През 1972 г. италианският хореограф Хуан Корели прави "Ромео и Жулиета" по музика на Чайковски специално за солистите Татяна Маринова и Юрий Зубарев, които с постановка печелят наградата за съвременна хореография на 4-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова поставя своя версия по сюитата на Прокофиев.

От своето създаване през 1967 г. до днес Балет "Арабеск" се утвърждава като най-престижната съвременна танцова трупа в България. В 50-годишната му история са над 200 заглавия - от неокласика до дързък експеримент. Днес е и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц, отбелязват от екипа.

През юбилейния сезон "Арабеск" ще представи най-успешните и най-новите си спектакли. През октомври ще посвети вечер на Маргарита Арнаудова.  Ноември е месецът на "Арабеск" и младите - с работи на най-младото поколение талантливи хореографи на трупата и наградени спектакли от Конкурса за съвременна хореография по българска музика за наградата "Маргарита Арнаудова". Декември е под знака на класиката - съвременни прочити на "Лебедово езеро", "Баядерка, "Дон Кихот", "Лешникотрошачката", "Кармина Бурана" и "Болеро".

Януари ще бъде фокусиран върху богатото творчество на Мила Искренова за трупата, през февруари ще има турне с нейната последна премиера "Сидхарта". През март ще бъде представено творчеството на Боряна Сечанова - художествен ръководител и хореограф на трупата от 17 години. Кулминацията на сезона е през април със среща на поколенията артисти, преминали през "Арабеск", и галавечер, включваща премиера на чужди гост-хореографи. През май предстои представянето на красотата на българската фолклорна традиция през очите на хореографите и танцьорите на "Арабеск".  50-ят творчески сезон ще завърши с представяне на някои международни проекти на трупата и работата на чужди хореографи, поставяли за "Арабеск".

През юбилейния сезон предстоят и много съпътстващи събития. Един от акцентите е фотоизложба в галерия "Средец" през януари с 50 мига на вдъхновение, уловени от плеяда български фотографи, работили с трупата. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Сюжетът - новоназначен държавен секретар, който работи в администрацията на политически опонент, се опитва да разгадае кой организира вълна терористични нападения

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

"Спектакълът е за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех", коментира режисьорът

Филмът "Байкал" - свободно и онлайн от днес до 4-ти февруари

Късометражната философска лента на режисьора Деян Барарев поставя темата за толерантността в търсене на собствена идентичност

Веселият празник на живота в "Карнавална нощ" по Шекспир в НАТФИЗ

"Зад всеки ъгъл се крие изненада, която често е заложена от собствените ни стремежи и мечти. Докато близки се губят в житейската буря, шансът събира непознати, за да ги остави завинаги заедно", коментира режисьорката Людмила Стоин

"Бели нощи" по Достоевски с премиера в "Сфумато"

Драматургичната версия на спектакъла е на Надежда Колева и Румен Драганов, които са и част от актьорския състав, заедно със Стефан Саръиванов

"Любен и Елена: за любовта към изкуството и изкуството на любовта" с премиера днес

Документалният филм на Ели Йонова ще бъде представен за първи път пред българската публика в Дом на киното на 15 октомври, от 20:30 часа като част от София Филм Фест ЕСЕН