Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Балет "Арабеск" с премиера на "Ромео и Жулиета"

50-И ЮБИЛЕЕН СЕЗОН

Балет "Арабеск" с премиера на "Ромео и Жулиета"

30-и септември, от 19:00 часа, на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски"

"Ромео и Жулиета", балет "Арабеск"/Сн. Офиален фейсбук профил

Балет "Арабеск" открива юбилейния си 50-и сезон с премиерата на "Ромео и Жулиета" по музика на руския композитор Сергей Прокофиев и хореография на Боряна Сечанова на 30 септември и 6 октомври в Музикалния театър - след успешните предпремиерни представления на Античния театър и Аполония, съобщават от трупата, цитирани от БТА.

  "Ромео и Жулиета", балет "Арабеск"/Сн. Офиален фейсбук профил

На 29 септември от 17.00 ч. пространството пред Музея за история на София ще бъде арена на улични сцени - фрагменти от "Ромео и Жулиета". С този флаш моб "Арабеск" кани жителите и гостите на София да видят целия спектакъл.

Авторският екип прави модерен прочит на пиесата на Шекспир, преоткривайки Шекспировата представа за времето и пространството, за истината, познанието, душата, мястото на човека в мирозданието, отношението бог-човек, човек-човек и човек-власт.

"Ромео и Жулиета", балет "Арабеск"/Сн. Офиален фейсбук профил

"Ромео и Журиета" и днес поставя вечно актуалния въпрос за любовта. Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родовите белези на модерната епоха, къде в днешно време остава любовта, дали това е временна психоза, носеща опустошението на себе си и на другите, или велика наивност - тези въпроси занимават екипа. Новата постановка поставя също въпроса за доброто, което носи зло, и цената на неуместните съвети, как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки.

В ролите на Ромео и Жулиета са най-младите артисти на "Арабеск" - Виктория Петрова и Филип Миланов. Като дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка. На 6 октомври в ролята на дойката ще танцува другата прима на трупата - Константина Ханджиева. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите - на Николина Костова-Богданова. Спектакълът е финансиран от програмата "Култура" на Столичната община, с подкрепата на Министерството на културата.

Още

100 години професионална оперета в България

100 години професионална оперета в България

В репертоара на "Арабеск" това е третата постановка на "Ромео и Жулиета".

Един от големите успехи на трупата през годините идва именно с "Ромео и Жулиета"! През 1972 г. италианският хореограф Хуан Корели прави "Ромео и Жулиета" по музика на Чайковски специално за солистите Татяна Маринова и Юрий Зубарев, които с постановка печелят наградата за съвременна хореография на 4-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова поставя своя версия по сюитата на Прокофиев.

От своето създаване през 1967 г. до днес Балет "Арабеск" се утвърждава като най-престижната съвременна танцова трупа в България. В 50-годишната му история са над 200 заглавия - от неокласика до дързък експеримент. Днес е и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц, отбелязват от екипа.

През юбилейния сезон "Арабеск" ще представи най-успешните и най-новите си спектакли. През октомври ще посвети вечер на Маргарита Арнаудова.  Ноември е месецът на "Арабеск" и младите - с работи на най-младото поколение талантливи хореографи на трупата и наградени спектакли от Конкурса за съвременна хореография по българска музика за наградата "Маргарита Арнаудова". Декември е под знака на класиката - съвременни прочити на "Лебедово езеро", "Баядерка, "Дон Кихот", "Лешникотрошачката", "Кармина Бурана" и "Болеро".

Януари ще бъде фокусиран върху богатото творчество на Мила Искренова за трупата, през февруари ще има турне с нейната последна премиера "Сидхарта". През март ще бъде представено творчеството на Боряна Сечанова - художествен ръководител и хореограф на трупата от 17 години. Кулминацията на сезона е през април със среща на поколенията артисти, преминали през "Арабеск", и галавечер, включваща премиера на чужди гост-хореографи. През май предстои представянето на красотата на българската фолклорна традиция през очите на хореографите и танцьорите на "Арабеск".  50-ят творчески сезон ще завърши с представяне на някои международни проекти на трупата и работата на чужди хореографи, поставяли за "Арабеск".

През юбилейния сезон предстоят и много съпътстващи събития. Един от акцентите е фотоизложба в галерия "Средец" през януари с 50 мига на вдъхновение, уловени от плеяда български фотографи, работили с трупата. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Списъци"-те на Марион Дърова, Мартина Апостолова, Стефан Иванов и Николай Колев

На 29 януари и 5 февруари е премиерата на най-новото заглавие в афиша на Yalta Art Room

Танцовият спектакъл "Темел" е първото представление за 2023 г. в театър "Иван Радоев" - Плевен

Вдъхновен от необятността на българската автентична музика и танц, той ще постави пред публиката много въпроси - дали сме се отдалечили от корена си, можем ли да се върнем при него, искаме ли това, колко общият културен код ни унифицира или напротив – прави ни уникални?

Спектакълът "Кастор. Портрети на неизвестното" ще има софийска премиера на 29 и 30 декември

Автори на музикално-театралния спектакъл са режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов

Плевенският театър посреща Новата 2023 година с премиерата на "Гардеробът" по Стратиев

Темата за конформизма в съвременното общество е основополагаща за представлението

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"