Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Загадъчната Африка - погледната отгоре

НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА ПО СВЕТА

Загадъчната Африка - погледната отгоре

Предлагаме ви вълнуваща галерия от снимки на уникални места в красивия континент

Предлагаме ви вълнуваща галерия от снимки на уникални места в красивия континент. 

Древните римляни я наричали Africa terra - земята на африте, заради най-северната част на континента, която днес заема Тунис.

Названието може да произлиза от финикийското "афар, прах"; или пък от племето африди, които населявали Северна Африка, около Картаген; или пък да идва от гръцкото африке - без студ; или пък от латинското africa - слънчев.

Водопадът Виктория в Южна Африка (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Мост над водопад на езерото Виктория в Южна Африка (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Африка е отделена от Европа от Средиземно море, свързана е с Азия естествено, но понастоящем границата между двата континента е Суецкият канал. На изток бреговете се мият от Индийски океан, на запад от Атлантически океан. Най-северната точка на континента е нос Рас ал Абиад в Тунис, най-южната - нос Иглен нос в Република Южна Африка, най-западната точка на континента е нос Алмади в Сенегал. Най-източната точка е нос Рас Хафун в Сомалия. Бреговата линия на континента е слабо разчленена и е дълга 26 000 км. По-голямата част от континента е разположена в Източното полукълбо.

Гледка от въздуха към крайбрежен път в Кей Таун (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Най-голямата държава в Африка е Алжир - 10-а в света, следвана от Судан - 16-а в света. Най-малката държава са Сейшелски острови, а на самия материк - Гамбия.

Плаж на Сейшелските острови (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Още

Мистични фотопейзажи от родината на Дракула

Мистични фотопейзажи от родината на Дракула

На африканския континент е най-дългата река на планетата Земя - Нил, дълга 6671 км. Други големи реки са Конго (Заир), Нигер, Сенегал, Замбези, Оранжева река, Лимпопо, Руфиджи и Убанги. Изворите на Нил и Конго се намират в планините на източна Африка. Големите реки се характеризират с множество бързеи и водопади по горното си течение, но по долното са отлични за транспортни цели. По-малките реки често пресъхват.

Разположено между ДР Конго, Бурунди, Танзания и Замбия е второто по дълбочина езеро на Земята - Танганика, дълбоко 1470 m, принадлежащо към Великите африкански езера. Други големи езера са Чад в централна Африка, Виктория, Няса, Рудолф, Мверу и Киву.

Водопадът Виктория в Южна Африка (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

В Африка симетрично на екватора ca разположени 4 климатични пояса: екваториален, субекваториален, тропичен и субтропичен. Тази характерна особеност на географското разположение е причина в различните части на континента да няма големи температурни амплитуди. Въпреки това различията в релефа и въздушните течения са предпоставка за образуването едновременно на екваториални гори, савани, полупустини, пустини.

Жена в пустинята по залез слънце (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Най-горещите точки на континента са в Северна Африка, където се намира най-голямата пустиня в света - Сахара. Разредеността на въздуха и високите нива на слънчева радиация в централните части на пустинята са причина през деня температурите да са много високи, а през нощта те да падат до почти минусови стойности. По̀ на юг океанското влияние донякъде допринася за регулирането на климата и образуването на най-големия полупустинен регион в света - Сахел.

Пясъчни дюни до Атлантическия океан (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

В крайните южни и северни части на континента климатът е умерен. Трябва обаче да се отбележи, че най-крайните северни страни са по-горещи и сухи от най-крайните южни, тъй като последните са под благоприятното влияние на Индийския и Атлантическия океан. Във високите планини се установява планински климат. Най-високите планини са част от хионосферата.

Река Замбези (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Валежите като количество са пряко зависими от разположението на слънцето спрямо повърхността и релефа. В тропичните региони валежите са най-обилни, когато слънчевата светлина пада перпендикулярно на Земята или малко след това. Най-обилните валежи са над тропическите гори по екватора и по горното течение на Нил, но количеството дъжд не достига това на най-влажните места на планетата. Най-оскъдни са валежите над Сахара и Калахари.

Хипопотами в Южна Африка (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

В Африка симетрично на екватора ca разположени екваториален, субекваториален, тропичен, субтропичен климатичен пояс. Във високите планини се установява планински климат. Най-високите планини са част от хионосферата.

Път в Южна Африка (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Още

Пейзажи, разкриващи неподозираните лица на нощта

Пейзажи, разкриващи неподозираните лица на нощта

Този климат предразполага към образуването на екваториални гори, савани, полупустини, пустини на континента. Флората и фауната на Африка са може би едни от най-запазените на Земята. Тук се срещат редица видове, характерни само за този континент.

Голямото многообразие от видове се опазва от огромна мрежа от резервати и паркове, предпазващи животните от бракониерство и намеса на човека. Той е най-горещият континент. Валежите в Африка са разпределени много неравномерно.

Изглед към мангровите гори в Дар Ес Салам (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Тропически плаж в Занзибар (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Лодки на красив плаж в Занзибар (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Африка е богата на природни ресурси. Особено големи са запасите на различни минерални суровини. Експлоатират се големите находища на нефт и газ в Северна и Западна Африка, в Либия, Алжир и Нигерия; на желязна руди в Либерия, Мавритания, Гвинея и Габон; на манганови и уранови руди в Нигер и Габон; на боксити в Камерун и Гвинея. Значителни са находищата на въглища, злато и диаманти в Южна Африка, на медни и кобалтови руди в Заирската котловина, на фосфорити в Атласките планини. Хидроенергийните ресурси са около 1/5 от световните. Агроклиматичните и почвените условия позволяват развитие на различна земеделска дейност по долината на Нил, по африканското Средиземноморие и в субтропичните.

Бедно селище (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Слонове в Ботсвана (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Африка има над 3000 резервата със 198 морски защитени зони, 50 биосферни резервата и 80 влажни зони. Значителното унищожаване на местообитанията, увеличаването на човешкото население и бракониерството, намаляват африканското биологично разнообразие и обработваемата земя. Човешкото посегателство, гражданските вълнения и въвеждането на видове, които не са местни, заплашват биологичното разнообразие в Африка.

Лагос, от въздуха (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Някои източници твърдят, че приблизително 90% от първоначалните девствени гори в Западна Африка са били унищожени. Над 90% от първоначални гори на Мадагаскар са унищожени след пристигането на хората преди 2000 години. Около 65% от земеделските земи на Африка страдат от ерозия на почвата.

Още

Атрактивни пейзажи обърнати нагоре

Атрактивни пейзажи обърнати нагоре

Още

Вълнуващата красота на магическите пейзажи на Канада

Вълнуващата красота на магическите пейзажи на Канада

Още

Пейзажи, които пренасят в убежище на спокойствието

Пейзажи, които пренасят в убежище на спокойствието

Още

Сюрреалистичните калифорнийски пейзажи на Кейт Бейлис

Сюрреалистичните калифорнийски пейзажи на Кейт Бейлис

Коментирай 2

1/1

Още ВИДЕО

Легендарните Hooverphonic идват за концерт в София на 25 май

Вокалист в предстоящия концерт на белгийската трип-хоп формация е харизматичната Гейке Арнарт, изпълнителка на смаш хита от 90-те "Mad About You"

Спечели билет за концeрта на Deep Purple, както и тениска от официалния мърчандайз на рок легендите

Точно на 29 май 2022 г. емблематичните музиканти ще се качат на сцената в зала "Арена Армеец", за да подарят на публиката едно емоционално и незабравимо шоу

Филмът "Спекуланти" става "Борсови играчи" и стартира на екран от 20-ти май

Финансовият трилър ще се разпространява в 60 киносалона в цялата страна

Защо е трудно да си на 400 години и други обяснения в любов към аудиокнигите

Успешни ли са опитите да спрем времето? Отговорите в първата аудио рубрика на Storytel и Impressio

Мюзикълът "Странен обрат" с 11 номинации за американските театрални награди "Тони"

Бродуей се включи в расовия дебат, като заложи на постановка написана от чернокож и с чернокожи изпълнители в главните роли

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Виж всички

Календар