Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Вулканичните" фотографии на Майлс Морган

ЕКСТРЕМНО

"Вулканичните" фотографии на Майлс Морган

Търсачът на силни усещания снима на крачки от огнената лава

Неговото "хоби"

Неговите фотографии се отличават с екстремност и уникална - страховита красота. Този смелчак, който прекарва няколко години на Хавайските острови, за да снима активни вулкани, нарича фотографиите си "хоби". От снимките му е видно за какъв риск става въпрос - той е бил сред самия поток от нажежена червена лава, сред дебели облаци от дим и пепел, но нарича преживяването си "екскурзия".

Майлс Морган е роден в Портланд, щата Орегон. В семейството му фотографията е потомствена професия и страст. Баща му е фотограф на свободна практика. Самият Майлс още от тийнеджърските си години има камера, с която не се разделя. През април 2009 г. започва да снима широкомащабни пейзажни снимки на спиращи дъха гледки към планината, живописни езера и безлюдни пустини. За страстта му към екстремни усещания говори и едно интервю, в което споделя как искал да прегърне... мечка, за да види дали е толкова пухкава, колкото изглежда?..

Майлс Морган

Признава, че след като направил такъв опит, от напрежение започнал да говори много силно, и това му останало навик за цял живот. "Непознати, които пътуват с мен в асансьор, неволно се дръпват от мене, защото не могат да разберат защо говоря толкова гръмко!..", смее се той.

Масивна река от лава на вулкана Килауеа

За природната фотография казва пак като на шега: "Тя е като голфа. Трябва преди да тръгнете да го играете, винаги да проверявате прогнозата за времето".

Интересът му към вулканите възниква спонтанно. Първите му снимки са направени през януари 2011 г., на 100 крачки от устието на кратера на вулкана "Килауеа". 44-годишният фотограф съзнава, че "хобито" му е опасно.

На Хавай температурата на лавата се движи около 1100 градуса.

На места, където разтопената скала тече близо до ръба на океана, земята е нестабилна и буквално може да го "потопи" в лавата. "Всеки път, когато Морган създава фотосесия близо до активен вулкан, той е изложен на опасност да попадне в изгарящия поток, или във врящата вода. Трябва да бъде нащрек и за токсични газове, които образуват изригванията", казват специалисти.

"Морган е странен тип, който удивява с таланта и с... късмета си", казват за него водачите му в Хило. Те го водят в частна земя на брега на Хило, кръстосана с реки от лава, която преминава през почернели скали, слизащи надолу към океанските вълни.

Описанието на такава гледка звучи невероятно, но тя е документирана във фотографиите на Майлс.

Водачите си по време на тази опасна "екскурзия", Майлс Морган избира чрез сайта на "Extreme Exposure" - те са едни от най-добрите фотографи на лава в света - Брус Омири и Том Куали. Според Майлс те не само следяли за безопасността му, но му дали ценни професионални съвети как да снима лавата.

Единият от водачите на Морган - Том Куали търси добра гледна точка

Прави впечатление, че Майлс ни най-малко не се възгордява от невероятните си фотографии. Обратното, винаги засвидетелства благодарности към много свои колеги, които по думите му са му давали много ценни съвети.

Яростна токсична пара и киселинен дъжд

Голям излаз на океана от вулкана Килауеа

Не крие, че според концепцията си, използва "хитринки" като филтри с неутрална плътност, фотошоп за смесване на композиции и прочее професионални "магьосничества".

Повърхностната пролука от вулкана Килауеа се доближава до водата край Калапана, Хавай по време на последното влизане на океана през 2011 г.

Майлс умее да се възхищава на чуждите постижения. Споделя, че се забавлява като дете и никога няма да му омръзне да гледа хубави "картинки".

Повърхностният пробив на вулкана Килауеа е като змия, плъзгаща се до Калапана

Маниак е на тема зрение и точно око. Полага грижи за зрението си и твърди, че прави тренировка на очите всеки ден. "Окото ми трябва да се затопли точно толкова, колкото и тялото ми!..", казва той, каквото и да означава това на неговия език.

Когато един журналист го пита, кое харесва повече - лавата, или океана, Майлс отговаря почти сюжетно: "Омагьосан съм от пустинния океан, на ръба на гората". Всъщност, той има такива фотографии. Снимал е толкова много пустинята, че сякаш почти няма какво ново да види там, но твърди, че тя винаги ще го привлича.

Лавата се излива в океана

Противно на онова, което обикновеният човек би очаквал да чуе - че един фотограф винаги иска да снима океана, морето, вълните, Майлс казва, че крайбрежието е най-разочароващото място за един фотограф, тъй като там постоянно се мени времето. Поне, от негова гледна точка, е така.

Запитан дали от тази фотография, която прави, се печели, Майлс отговаря, че ландшафтната фотография не е най-добрият начин за печелене на пари, но пък това изобщо не го интересува. В бъдещите му планове стои проект за електронна книга със съвети за начинаещи фотографи, любители на приключения. Т.е. на фотографи, търсачи на силни усещания - негови сродни души.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

"Портретите от фоайето са малка лудост - щурото приключение, което очакваме с вълнение всяка година. Черно-бял документ на фестивалния дух и спомен, който остава цветен за цял живот" споделя фотографката Боряна Пандова

Значими жени в историята - от Братислава до Русе

Изложбата ще продължи до 12 март 2021 в МВнР, 7. Етаж

"Лица. Силата на човешкия облик" - портрети от периода на Ваймарската република

Фотогафската изложба във виенския музей Албертина показва как се променя общото разбиране за портретната фотография през 20-те и 30-те години на миналия век

Журналистът Константин Вълков представя "Голямата малка Америка"

Изложбата може да бъде видяна от 16 февруари 2021 до 15 март 2021 г. в Галерия "Синтезис"

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Изложбата се открива на 18 февруари между 16.00 и 20.00 часа в галерия Credo Bonum

BECA - една вълнуваща работилница по фотография

Испанският документален фотограф Antonio González Caro ще води обучението заедно със своя колега Димитри Стефанов, а втори изцяло нов модул се открива начело с българския фотограф Кирил Станоев