Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Небесното кралство на Себ Жаниак

МЕЖДУ СВЕТЛИНАТА И НЕБИТИЕТО

Небесното кралство на Себ Жаниак

Френският фотограф черпи вдъхновението си за "Кралството" от "Тибетската книга на мъртвите"

"Краят на мира", 2013

С проекта си "Кралството" Себ Жаниак ни води в облачен свят, завладяващ и мощен.

"Тибетската книга на мъртвите", 2010

Естествени и изискани, творбите на френския фотограф Себ Жаниак са на ръба на емоцията, между изкуството, философията и фотографията. В своята 25-годишна кариера като фотограф той изследва изключително разнообразни области.

Себ Жаниак

Жаниак започнал като графичен дизайнер на свободна практика, без конкретни стремежи да бъде художник. Искал да даде свобода на любопитството си и да експериментира с техниката. Впоследствие, с помощта на традиционната фотография и технологичните нововъведения, той поставя началото на своите зашеметяващи изображения.

Себ Жаниак използва и разкрива в своите фотографии живителната сила на противоположностите. Творбите му отразяват повърхностното и дълбокото, вкорененото и трансцендентното.

Себ Жаниак

Черпейки вдъхновение от различни източници през годините като традиционни ориенталски текстове или историята на западното изкуство, Себ Жаниак създава мощни ансамбли, в които човешките фигури са заменени с природни явления и идеи.

Проекът "Кралството" е започнат през 2008 г. и представлява ключов етап в този продължителен процес. Небето и трансформацията на облаците изразяват първичната енергия, невидимите сили, които променят действителността. Това е личностно търсене и игра за Жаниак, който се стреми да погледне отвъд повърхността на нещата.

Серията от снимки е създадена без никакви специални ефекти или ретуширане, но с помощта на техники от аналоговата фотография, а именно двойната експозиция, наслагването и фотомонтажа.

"Кралството" е вдъхновено от двойнствеността на човешкото съществуване - непрекъснатата борба между светлината и небитието.

Атрактивната игра със светлината ни приканва сякаш да направим едно вътрешно, духовно пътуване. Да усетим чудото на един невидим свят, който е пред очите ни, но който често не забелязваме и отминаваме.

Потопете си във философското "Кралство" на Себ Жаник:

"По-горе", 2010

"Небето над облаците", 2008

"Страх", 2011

"Града под облаците", 2010

Loi Spectrale Du Rayonnement, 2011

"Няколко птици", 2016

"Надежда", 2012

"Звездни светлини", 2008

"Луната над облаците", 2008

Още за останалите проекти на френския творец можете да видите ТУК

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България

"Това е моят живот": Любовта на Педро Алмодовар към Мадрид в нова изложба

Експозицията "Мадрид, момичето на Алмодовар" представя 200 снимки от 23-те му филма, както и бележници, филмов реквизит и първата камера, която режисьорът си купува

"Лоте в думи" - Осмото издание на конкурса "Снимките говорят" бе открито с изложба

На събитието бяха обявени дванадесетимата финалисти и тримата победители в конкурса за художествен анализ на фотография

Истанбулските фотонагради отбелязват 10-та си годишнина с изложба

От трагедията на геноцида в Газа до опустошителното земетресение в Турция миналата година и от операциите на мексиканските престъпни групировки до тежкото положение на афганистанските бежанци, снимките са трогателно отражение на човешките преживявания на различни континенти