Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

50 години "Музика в обектива" с Василка Балевска

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2019

50 години "Музика в обектива" с Василка Балевска

Фотоекспозицията представя незабравими моменти от музикалния живот в България

Оперният бас Николай Гяуров във фотообектива на Василка Балевска (Снимка: Василка Балевска)

На 8 април от 18:00 ч. в зала "България" беше открита ретроспективата "Музика в обектива" на фотографа Василка Балевска. Събитието е посветено на 50 години творческа дейност на изтъкнатия творец, документирал исторически моменти от музикалния живот у нас. Василка Балевска е носител на наградата "Златно перо" за принос към българската култура.

Диригентът Емил Чакъров в зала 1 на НДК (Снимка: Василка Балевска)

Василка Балевска е родена в Троян през 1946 г. Културната дейност в родния й град, особено бурното развитие на самодейността дават възможност на Василка да се докосне до музикалното изкуство. Свири на цигулка, пее в училищния хор, посещава образователни концерти, слуша класическа музика по радиото.

Оперната дива Соня Йончева (Снимка: Василка Балевска)

Ярък отпечатък у бъдещия фотограф оставя посещението на операта "Кармен" в Летния театър на  Варна. Оттогава тя става страстен почитател на това изкуство. Деветгодишна е, когато баща й, сам любител - фотограф, купува на Василка първия фотоапарат. По негово настояване тя приема фотографията за своя професия.

Оперната дива Гена Димитрова (Снимка: Василка Балевска)

Още с постъпването си в Държавния фотоархив през 1969 г. Василка Балевска започва да документира музикални събития. В архива правят летопис на целия живот на България в областта на промишлеността, здравеопазването, селското стопанство, политиката, но тя предпочита музиката. Това й дава възможност да се среща с водещите имена в сферата на културата, както с наши, така и с гостуващи артисти. Първите снимки, които прави са на Бончо Бочев, диригент на детски хор "Бодра смяна" и на Васил Стефанов, диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Новогодишен музикален фестивал, 1991 г., солисти Васко Василев, Тереза Николова, Светлин Русев, Биляна Вучкова, Веско Пантелеев-Ешкенази (Снимка: Василка Балевска)

В продължение на половин век чрез професията си на фотограф Василка Балевска претворява в образи историята на българската музика. Повечето снимки в изложбата показват уникални моменти от репетиции, концерти или спектакли, от ракурс видим само за опитния фотограф.

Диригентът Найден Тодоров , 2005г. (Снимка: Василка Балевска)

Последните няколко десетилетия тя може да бъде видяна на всеки концерт на Софийска филхармония.

Мила Георгиева и Минчо Минчев (Снимка: Василка Балевска)

Замислена като портретна, изложбата представя образи на диригентите Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Емил Табаков, Георги Димитров, Юрий Темирканов и др.

Маестро Марин Големинов пред обектива на Василка Балевска(Снимка: Василка Балевска)

Още

Вадим Репин ще свири отново в зала "България" след 34 години

Вадим Репин ще свири отново в зала "България" след 34 години

Василка Балевска запечатва на лента първите гостувания у нас на диригента Курт Мазур, цигуларя Руджиеро Ричи, сопрана Рената Ското, композитора Кшищоф Пендерецки, цигуларя Вадим Репин, когото тя документира още като 10-годишно дете и по-късно, като зрял музикант със световна слава. Първите снимки на детето-чудо Васко Василев също са на Василка Балевска. Нейна фотография използват за първата му грамофонна плоча, на която той е сниман с бяла ризка и червена пионерска връзка. Запечатва и по-късното му завръщане в България като гост на Европейския музикален фестивал през 2002 г., когато той вече е концертмайстор на оркестъра на Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон.

Братята Мартин Пантелеев и Веско Пантелеев-Ешкенази (Снимка: Василка Балевска)

Освен тези исторически снимки, посетителите на изложбата могат да видят и как е отразено честването на 50-годишния юбилей на Николай Гяуров в Софийската опера. Най-продължителен период от време Василка Балевска е снимала примата Райна Кабаиванска, цигуларя проф. Минчо Минчев и легендарния хоров диригент проф. Васил Арнаудов.    

Милчо Левиев и Васил Казанджиев (Снимка: Василка Балевска)

Още

Георги Мамалев - специален гост на концерта „40 години детски хор „Пим-Пам“

Георги Мамалев - специален гост на концерта „40 години детски хор „Пим-Пам“

Фотоизложбата "Музика в обектива" може да бъде разгледана до 6-ти май, в рамките на Европейския музикален фестивал 2019 - част от календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор - Министерството на културата на Р. България.
Експозицията се реализира в партньорство със Софийската филхармония.

Вижте снимки от откриването на изложбата в галерия "България":

Василка Балевска по време на официалното откриване на юбилейната си изложба "Музика в обектива"(Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Артистичният директор на "Кантус Фирмус" Даниела Ханджиева открива изложбата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Кремена Николова от Софийска филхармония на официалното откриване на изложбата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Емоционален момент за Василка Балевска на официалното откриване на изложбата "Музика в обектива", 8 април/галерия "България" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Изложбата "Музика в обектива" може да бъде разгледана до 6 май в столичната галерия "България" на едноименния концертен комплекс - в рамките на Европейския музикален фестивал.

Фоторепортаж на Иван Григоров/ Dir.bg

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотографската изложба ще бъде открита на 25 септември в галерия КО-ОП в София и ще продължи до 12 октомври

Международен фото салон Пловдив 2021 представя изложба "Избрано"

Тя е експонирана на северния вход на Античния театър ( от страната на АМТИИ "Асен Диамандиев") и може да бъде разгледана от 11 до 29 септември 2021 година

"Литературна София" - ново фотографско изкушение от "Етюд-и-те на София"

Албумът прави литературна разходка през обектива на Иван Шишиев

Там, където фотографията и киното се срещат

КиноФабрика 2021 ще покаже документални филми за едни от най-големите световни фотографи като Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор, Чема Мадос, Цочо Бояджиев, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Изложбата е от 16 август до 20 август 2021 г.

Mеmento Vivere - моментите, които ни напомнят, че сме живи

Събитието е в Национална Галерия от 5 август до 12 септември 2021 г.