Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

50 години "Музика в обектива" с Василка Балевска

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2019

50 години "Музика в обектива" с Василка Балевска

Фотоекспозицията представя незабравими моменти от музикалния живот в България

Оперният бас Николай Гяуров във фотообектива на Василка Балевска (Снимка: Василка Балевска)

На 8 април от 18:00 ч. в зала "България" беше открита ретроспективата "Музика в обектива" на фотографа Василка Балевска. Събитието е посветено на 50 години творческа дейност на изтъкнатия творец, документирал исторически моменти от музикалния живот у нас. Василка Балевска е носител на наградата "Златно перо" за принос към българската култура.

Диригентът Емил Чакъров в зала 1 на НДК (Снимка: Василка Балевска)

Василка Балевска е родена в Троян през 1946 г. Културната дейност в родния й град, особено бурното развитие на самодейността дават възможност на Василка да се докосне до музикалното изкуство. Свири на цигулка, пее в училищния хор, посещава образователни концерти, слуша класическа музика по радиото.

Оперната дива Соня Йончева (Снимка: Василка Балевска)

Ярък отпечатък у бъдещия фотограф оставя посещението на операта "Кармен" в Летния театър на  Варна. Оттогава тя става страстен почитател на това изкуство. Деветгодишна е, когато баща й, сам любител - фотограф, купува на Василка първия фотоапарат. По негово настояване тя приема фотографията за своя професия.

Оперната дива Гена Димитрова (Снимка: Василка Балевска)

Още с постъпването си в Държавния фотоархив през 1969 г. Василка Балевска започва да документира музикални събития. В архива правят летопис на целия живот на България в областта на промишлеността, здравеопазването, селското стопанство, политиката, но тя предпочита музиката. Това й дава възможност да се среща с водещите имена в сферата на културата, както с наши, така и с гостуващи артисти. Първите снимки, които прави са на Бончо Бочев, диригент на детски хор "Бодра смяна" и на Васил Стефанов, диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Новогодишен музикален фестивал, 1991 г., солисти Васко Василев, Тереза Николова, Светлин Русев, Биляна Вучкова, Веско Пантелеев-Ешкенази (Снимка: Василка Балевска)

В продължение на половин век чрез професията си на фотограф Василка Балевска претворява в образи историята на българската музика. Повечето снимки в изложбата показват уникални моменти от репетиции, концерти или спектакли, от ракурс видим само за опитния фотограф.

Диригентът Найден Тодоров , 2005г. (Снимка: Василка Балевска)

Последните няколко десетилетия тя може да бъде видяна на всеки концерт на Софийска филхармония.

Мила Георгиева и Минчо Минчев (Снимка: Василка Балевска)

Замислена като портретна, изложбата представя образи на диригентите Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Емил Табаков, Георги Димитров, Юрий Темирканов и др.

Маестро Марин Големинов пред обектива на Василка Балевска(Снимка: Василка Балевска)

Още

Вадим Репин ще свири отново в зала "България" след 34 години

Вадим Репин ще свири отново в зала "България" след 34 години

Василка Балевска запечатва на лента първите гостувания у нас на диригента Курт Мазур, цигуларя Руджиеро Ричи, сопрана Рената Ското, композитора Кшищоф Пендерецки, цигуларя Вадим Репин, когото тя документира още като 10-годишно дете и по-късно, като зрял музикант със световна слава. Първите снимки на детето-чудо Васко Василев също са на Василка Балевска. Нейна фотография използват за първата му грамофонна плоча, на която той е сниман с бяла ризка и червена пионерска връзка. Запечатва и по-късното му завръщане в България като гост на Европейския музикален фестивал през 2002 г., когато той вече е концертмайстор на оркестъра на Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон.

Братята Мартин Пантелеев и Веско Пантелеев-Ешкенази (Снимка: Василка Балевска)

Освен тези исторически снимки, посетителите на изложбата могат да видят и как е отразено честването на 50-годишния юбилей на Николай Гяуров в Софийската опера. Най-продължителен период от време Василка Балевска е снимала примата Райна Кабаиванска, цигуларя проф. Минчо Минчев и легендарния хоров диригент проф. Васил Арнаудов.    

Милчо Левиев и Васил Казанджиев (Снимка: Василка Балевска)

Още

Георги Мамалев - специален гост на концерта „40 години детски хор „Пим-Пам“

Георги Мамалев - специален гост на концерта „40 години детски хор „Пим-Пам“

Фотоизложбата "Музика в обектива" може да бъде разгледана до 6-ти май, в рамките на Европейския музикален фестивал 2019 - част от календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор - Министерството на културата на Р. България.
Експозицията се реализира в партньорство със Софийската филхармония.

Вижте снимки от откриването на изложбата в галерия "България":

Василка Балевска по време на официалното откриване на юбилейната си изложба "Музика в обектива"(Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Артистичният директор на "Кантус Фирмус" Даниела Ханджиева открива изложбата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Кремена Николова от Софийска филхармония на официалното откриване на изложбата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Емоционален момент за Василка Балевска на официалното откриване на изложбата "Музика в обектива", 8 април/галерия "България" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Изложбата "Музика в обектива" може да бъде разгледана до 6 май в столичната галерия "България" на едноименния концертен комплекс - в рамките на Европейския музикален фестивал.

Фоторепортаж на Иван Григоров/ Dir.bg

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Непоказвани произведения на Станка Цонкова–Уша в Топлоцентрала

Изложбата “Вълна отнесе стъпка в пясъка” с куратор Вера Млечевска обхваща серия фотографски колажи, черно-бели и цветни фотографии и три видеопрожекции, вдъхновени от японската култура

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музеят за история на полските евреи определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф