Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Живописните острови на Долорес Дилова

КОЛОРИТНО

Живописните острови на Долорес Дилова

Изложбата живопис може да се види до 11-ти август 2021, Галерия "Папийон", Варна, ул. "Драгоман" 1

Автор: Долорес Дилова (Източник: Галерия Папийон)

Арт Галерия Le Papillon представя Долорес Дилова и нейните "Острови", изложба живопис до 11-ти август 2021,  гр.Варна, ул. "Драгоман" 1

"Защо ни е вълшебен, чуден остров?!
И на земята стават чудеса!
Великото е винаги най-просто!
Една луна, две капчици роса,
една случайна мъничка разходка
...и топлината на една ръка..."

Дамян Дамянов

Още

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Арт Галерия Le Papillon представя живописните "Острови" на колоритната художничка Долорес Дилова, събрани в самостоятелна тематична изложба. Авторката, очароваща почитатели с магическите си импресионистични платна, ни развежда из нейните "острови" на утеха и красота - близки до сърцето й природни гледки преминали през нейната емоционалност и романтична същност.

Автор: Долорес Дилова (Източник: Галерия Папийон)

Те са вътрешно преживени, изстрадани, истински и чувствени, придобили силата на откровение. Пред зрителите се открива самотен плаж, огрян от приглушените тонове на залязващо слънце, хоризонта на сутрешно хладно и безбрежно море, искрящо цветни фасади на къщи, прозиращи зад дърветата, преливащи от цвят храсти, техните динамични сенки и всичко това е потънало в спокойствие, безвремие и тишина, припомняйки ни колко важна е хармонията в природата и вътре в нас.

Долорес Дилова е художник, притежаващ отличителен стил и колорит, разпознаваема искрена творческа автентичност, призната както с обичта на интелектуални почитатели, така и с редица международни и родни престижни отличия.

Като човек е изключително усмихната, лъчезарна и енергична личност и тази нейна позитивност струи от всичките й творби.

Развивайки се като художник, обогатявайки емоциите си и надграждайки се като творец, наследила светоусещането и уроците на баща си - яркия импресионист Дило Дилов, тя изследва природата като основен извор на вдъхновение, на красота и хармония, създавайки емоционални своеобразни алегории на портрети на пейзажи.

Автор: Долорес Дилова (Източник: Галерия Папийон)

Картините й не са просто експресивни композиции с необичайна светлина, с контрасти на преобладаващи ярки, приливно положени цветове, които ги обливат в мистичност, а внушение на събраните в нея чувства, провокирани от даден пейзаж, концентрат на запечатания момент, на своеобразен неосъзнат опит за автопортрет на преживени емоции.

Платната на Долорес Дилова магнетично привличат погледа, поглъщат фокуса и оставят ярък отпечатък в съзнанието на зрителя с пълните си с живот и ведрост искрящи тонове. Цветът за нея е основен начин да се изрази пластично и сподели искрено дълбоката си емоционалност. Той е усещане, вълнение, възторг, спомен, живот, биография.

Автор: Долорес Дилова (Източник: Галерия Папийон)

В нейния свят правилата и нормите се подчиняват на свободата и простора на хоризонта, на безвремието и летежа на мисълта. Морето, като един от главните герои в пейзажите й, основани на натурата, но пречупени през въображението, често отразява точно това усещане за безметежност, сила и дълбочина на чувствата.

Още

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

Художествения й изказ е лаконичен, лишен от бъбривост, с акценти от цветни детайли, като затворен чадър, буен цветен храст, отражение във водата, тежко падаща драперия на завеса или фотьойл, загатваща за човешкото присъствие. Но точно тази минималистичност създава желание в зрителя да довърши историята, да надникне зад завесата, да се разходи до края на улицата и да надзърне и зад него. Авторката с лекота и като че ли на един дъх внушава усещането за тишина, предизвиква желания за съзерцание на красотата, доказва смисъла да цениш стойността на мига и усещането на божествеността. Морето е като че ли нейното бягство, откровение, страст, опиянение и смирение пред красотата на природата.

Автор: Долорес Дилова (Източник: Галерия Папийон)

Долорес Дилова търсейки подходящите свои цветови съчетания, така виртуозно борави с всичките нюанси на синьото - с магията на ултрамарина, с духовността на тюркоаза, с енергията на смарагда, с категоричността на изумруда, че създава неземен свят на безвремие, мечти и съзидание.

Платната й са наситени с емоция до краен предел. Често тя се изразява в ярки, "остри" един спрямо друг тонове - пламтящо червено, наситено синьо, нежно виолетово, приглушено розово, масленозелено, оранж, охра и всичко това понякога е примесено с едно особено седефено златно, което придава на картините още по-силно, искрящо излъчване.

Импресията й е изградена както от плътно пастообразно положени тонове, така и с много пестеливи игриви щрихи, които изграждат живопис ведно с цвета на платното.

Автор: Долорес Дилова (Източник: Галерия Папийон)

Художничката е емоционално свързана с пейзажа, тишината и конкретни повторяеми географски дадености на любими за нея места. Тези своеобразни "острови на бягство" са предимно от северното Черноморие, Болата, Дуранкулак, Шабла, Каварна, като те са изразени като "екстракт" с внушения, колоритни вариации, пораждащи конкретни усещания за спряло време, тишина, вътрешен уют и преклонение към величието на природата.

Всеки един от тях може да се асоциира и с лазура на Френското Средиземноморие или други брегове. Както импресиите на Сезан и Реноар, така и творбите на Долорес създават всеки път различна енергия, но винаги заразяваща с оптимизъм. Картините й демонстрират възторг, радост от живота, но меланжирани със звука на тишината, изострят сетивността и емоционалността на зрителя.

Изложбата е част от "Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени както последните творби на Долорес Дилова, така и селекция от творчеството й през годините.

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

"Мигове от пътя" от Христо Йотов - невероятно изживяване в Галерия Le Papillon

"Мигове от пътя" от Христо Йотов - невероятно изживяване в Галерия Le Papillon

Още

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Още

Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории в Националната галерия

Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории в Националната галерия

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"