Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Време за малко тишина със "Страници от ателието" на Никола Стоименов

ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД

Време за малко тишина със "Страници от ателието" на Никола Стоименов

Изложбата можем да видим в Галерия "Астри" от 22 феруари до 13 март 2021 г.

Никола Стоименов (Галерия "Астри")

На 22 феруари от 13 часа можем да видим изложбата на Никола Стоименов "Страници от ателието" в Галерия "Астри", София, ул."Цар Самуил" 34. Тя ще бъде показана до 13 март. 

"Във време, издраскано и наранено от толкова много шум, звуци, писъци и думи на модерността и суетата, изгубили може би способността да съзерцаваме във вечната надпревара, ми се иска да намеря време за малко тишина.

За тишината в мен, в нас, където въображението да пропътува световете затворени в картинното пространство, като страници от сънувана книга - сънувана в ателието, в тишината на собствената чувствителност."

Никола Стоименов

2013 г. Никола Стоименов (Източник: Facebook страница)

"С картините е както в любовта - първият поглед и първото чувство са особено важни. Е, не винаги, но най-често е така.

Още

Художникът Васил Тенев - в бургаската галерия "Неси"

Художникът Васил Тенев - в бургаската галерия "Неси"

Преди 5 години, селектирайки картините за ФОРМАТ 30/30, след десетки часове прекарани в разглеждане на стотици картини и четене на биографии, погледът ми спря върху три платна. Спря и потъна. Отдъхна си. В привидно леката рисунка, нежния и същевременно предизвикателен колорит долови, разпозна фигуративното, остави се на абстрактното и позна свят, различен от досегашния. Лек и дълбок, атавистичен и тотално непознат, но примамлив и красив...

Името на художника ми беше непознато. Никола Стоименов. Роден през 1973 в Пазарджик. Биографията кратка и синтезирана: пет самостоятелни изложби, десетки съвместни участия в страната и в няколко престижни национални форуми, седем награди за живопис от изложбите на Дружеството на пазарджишките художници, няколко номинации от Национални конкурси.

Никола Стоименов (Галерия "Астри")

И стотици, хиляди рисунки и картини , съхранени в ателието с нужното внимание. Последното, разбира се, узнах наскоро, когато посетих Никола в Пазарджик за да подготвим изложбата му в "Астри".

Потънала в огромното количество картини, от миниатюри 10/10 до относително големи формати 100/70, отделени в различни цикли, бях изумена. Имах усещането за един титаничен труд и отдаденост на изкуството. Малките формати и техниката им подсказваше, че времето е билоизключително ценно за художника. Всяка рутинна пауза на ежедневието е била запълвана с рисуване.

Още

"Духовните картини" на Атанас Парушев - в Националната галерия

"Духовните картини" на Атанас Парушев - в Националната галерия

Всички дни, извън обичайните задължения , са били дни за рисуване. Както и всеки лист, картон, фазер, платно или друга плоскост са предизвиквали техниката и фантазията на художника, раждали са поредици, цикли рисунки, сами по себе си предмет на отделни изложби. Дали Никола е следвал вътрешните си нагласи и импулси или целенасочено си е поставял и преодолявал творчески задачи, това предстои да узнаем от самия него. Но страстта и последователността му на работа го е довела до завиден професионализъм и лекота, която е впечатляваща.

"Страници от ателието", като първа изложба на Никола Стоименов в галерия "Астри" и в София, има за цел едно по-общо представяне на художника. С него включихме над 50 произведения, различни формати, от няколко различни цикли, работени през последните три години.

Техниките са предимно смесени върху картон, фазер, платно. Освен това, тези картини не са правени специално за да бъдат излагани в пространството на "Астри" или в кое и да е друго пространство. Правени са единствено и само заради удоволствието от процеса, заради търсенето и пътя в изкуството. Удивително обаче е колко хомогенно и цялостно стои експозицията и как отделните картини се свързват в една обща история."

Вихра Пешева, галерист

Още

Изложбата "Постнормално" на Пламен Ковачев в Галерия "Аросита"

Изложбата "Постнормално" на Пламен Ковачев в Галерия "Аросита"

Още

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

Още

Живко Иванов и неговата "живКопис" в Галерия "Неси"

Живко Иванов и неговата "живКопис" в Галерия "Неси"

Още

Последните 7 години на художника Андрей Даниел в галерия "Академия"

Последните 7 години на художника Андрей Даниел в галерия "Академия"

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анета Яламова - "Светло и цветно" в Галерия "Париж"

Изложбата е от 3 октомври до 30 октомври.2023 г.

Изложба в парижкия музей "Орсе" е посветена на последните два месеца от живота на Ван Гог

Новата изложба в парижкия музей "Орсе" е необикновена и изключително болезнена, именно защото този последен период от живота на художника е и един от най-продуктивните за него

Графикът, който сънува картините си

50 графики на Владимир Чукич от 5 октомври 2023 г. в. Галерия "Графикарт", Вернисаж: 5 октомври 2023 г. от 17:00 до 20:00 часа

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец