Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Васил Василев - Зуека представя "Моите герои"

ТВОРЧЕСТВОТО, КОЕТО МЕ ВРЪХЛЕТЯ...

Васил Василев - Зуека представя "Моите герои"

Изложбата е от 17-ти март до 5-ти април 2022 г. в Арт Галерия Le Papillon

Цикъл "Дон Кихот", "Долината на мелниците" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Още

Васил Василев - Зуека: В главата ми е населено с образи

Васил Василев - Зуека: В главата ми е населено с образи

Арт Галерия Le Papillon представя: Васил Василев - Зуека и "Моите герои", живопис, от 17-ти март до 5-ти април 2022 г.

Откриването е на 17 март 2022 г. /четвъртък/ от 18.00 часа
гр.Варна, ул. Драгоман 12

Арт Галерия Le Papillon

"Целият ми живот е минал в това да казвам на хората неща, които смятам, че са полезни. Дали ще го правя с картина или с нещо друго - няма никакво значение. Аз рисувам театрални картини, защото през целия си живот съм правил няколко неща: театър, кино и телевизия. Просто сменям театралните средства с боя, с друго художествено средство, за да изразя същата идея. В главата ми е населено с много образи.

Това е просто въображението ми. Цял живот съм правил едно и също нещо - споделял съм идеи и моето мнение за определени явления или процеси в нашата държава и въобще за взаимоотношенията между хората. Това е, което ме вълнува."

Васил Василев - Зуека

"Уличен артист" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

"Грехопадение" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

"Приятелки" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

От 17-ти март до 05-ти април 2022 г. в изложбената зала на Арт Галерия Le Papillon гостуват най-новите картини на Васил Василев - Зуека, обединени от темата "Моите Герои". Експозиция, разказваща в цвят и образ за идеите, разсъжденията за хората и чувствата на един обичан, признат и много талантлив артист, изразяващ се еднакво въздействащо, както на сцената или филмовата площадка, така и с изразните средства на живописта. Васил Василев - Зуека е самоук художник, но емблематично публично и екранно лице - актьор, водещ и със страст рисува от малък, за да преоткрие силата на разказа в цвят и фигури през последните няколко години.

"Горе на черешата" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Цикъл "Дон Кихот", "Игра на мелници" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

"Арлекин" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Картините му са искрени, лични позиции - чувствителни рефлексии на заливащите ни кълба от събития и ситуации, които изискват будност на съзнанието и хуманна реакция. Любовта си към живописта е подхранвал през годините с творбите на редица знакови европейски художници от последното столетие - и импресионисти, и абстракционисти, и кубисти, и сюрреалисти, като Пикасо, Моделиани, Миро, Дали и мн. други - всичките запазили кутия с образи и цветове в неговото съзнание, повлияли на откровения му художествен израз.

"Творчеството като те връхлети, то само си избира формата, под която да излезе.", споделя авторът.

Още

"Първа изложба" на Васил Василев - Зуека - в Пловдив

"Първа изложба" на Васил Василев - Зуека - в Пловдив

"Моите герои" са 22 живописни разказа от първо лице, някои провокирани от различни театрални постановки, от литературни образи, от идеи, мечти и проблеми, чийто анализ се налага от динамиката от емоции, съпътстващи битието ни през последните няколко години. Макар да се усеща жизнерадост от доминиращата му пастелна тоналност на колорита, във всяко платно се крие както романтичният оптимизъм и дори идеализъм на автора, така и личната му позиция, посланията му за човечност, любов, емпатия и артистичност.

"Златна сватба" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

"Градът на летящите хора" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Цикъл "Дон Кихот", "Идваме" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

"Чадър" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Той често използва разпознаваемия лик на Дон Кихот не като героят на Сервантес, а като пример за подражание и като че ли авторът често се въплъщава в неговия образ - носител на идеи. Той е онзи идеалистичен посланик на борбата за свобода, хуманност и любов, който ни подканя да полетим с него към духовността, както го изобразява самият художник.

На къде" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Картините на Васил Василев - Зуека са предимно фигурални, илюстративни със свободен и експресивен рисунък, демонстриращи емоционалния му натюрел и желанието му да се впуска в експеримента на различни живописни техники. Стилистиката му е разпознаваема, а фигурите често инстинктивно деформирани и издължени, като негови лични "Арлекини", напомнящи за магичното въздействие и семантиката на куклите в театъра. Неговите герои са почти приказни, понякога наивистични и често биха се асоциирали с акварелните илюстрации на Любен Зидаров към много от приказните сборници на нашата класика.

Още

Васил Василев - Зуека и художникът гримьор Гергана Лалова със съвместна изложба

Васил Василев - Зуека и художникът гримьор Гергана Лалова със съвместна изложба

Картините на Васил Василев - Зуека са откровеност, идеалистични обръщения и зов към нашата човечност, съпричастност, ценностна система с идеали и са преживени емоционално от душата на артиста като важни епизоди, фрагменти от сцени на спектакъла, наречен живот.

"Бягство" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Заповядайте на откриване на изложбата - 17.03.2022 /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon за истински вълнуваща артистична среща с Васил Василев-Зуека и неговите герои!

"Свети Балонтин" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

"Ангели" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Експозицията може да бъде видяна от 17-ти март до 05-ти април 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта ТУК или ТУК  

Изложбата е част от "Годишна програма на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата.

Още

Девина, дъщерята на Зуека: Била съм катунджийско дете

Девина, дъщерята на Зуека: Била съм катунджийско дете

Още

Васил Василев - Зуека: Изрязаха секс сцената ни с Жени Калканджиева от "Ятаган"

Васил Василев - Зуека: Изрязаха секс сцената ни с Жени Калканджиева от "Ятаган"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Видеоартистът Бил Виола почина на 73-годишна възраст

Така нареченият "Проект Тристан" стартира под формата на концерт в концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис през 2004 г. През следващата година е премиерата му на сцената на Парижката опера, а през 2007 г. е представен на концерт в центъра "Линкълн" в Ню Йорк

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2

Държавнически подаръци от социализма гостуват във Варненския музей

Изложбата е озаглавена "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения" и е на Историческия музей в Правец

"Отвътре навън" - изложба живопис и рисунка на Силвия Богоева

Експозицията може да бъде видяна от 5 до 23 юли 2024 г. в Галерия Ларго