Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Състояния на идеологията

ПО ХЪЛМОВЕТЕ НА ВРЕМЕТО

Състояния на идеологията

Изложбата е от 14 януари до 15 май 2022 г. в Музея на изкуството от периода на социализма

Кармело Гонзалес (1920 – 1990) Куба На България, моята скъпа приятелка, 1980 (Източник: Музей на изкуството от периода на социализма)

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ/МУЗЕЙ НА ИЗКУСТВОТО ОТ ПЕРИОДА НА СОЦИАЛИЗМА представя СЪСТОЯНИЯ НА ИДЕОЛОГИЯТА

от 14 януари до 15 май 2022

Вернисаж на 14 януари, петък, от 17:00 до 20:00 часа

Иван Петухов (1922 – 1993), Русия (СССР) Празник на еленовъдите, 1969 (Източник: Музей на изкуството от периода на социализма)

При спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп Музей на изкуството от периода на социализма, ул. "Лъчезар Станчев" № 7

Двадесет и девет произведения от чуждестранния раздел на колекцията на Националната галерия представят художници от различни държави, които в една или друга степен, по един или друг начин имат отношение към идеологията на социализма през втората половина на ХХ век.

Още

Музей на изкуството при социализма представя "Изкуство и идеология"

Музей на изкуството при социализма представя "Изкуство и идеология"

С малки изключения събирането на тези творби започва в началото на 1970-те, като в най-голямата си част те са придобити чрез откупки от Международната изложба на реалистичната живопис в София. Първото издание на този художествен форум е през 1973 и се провежда през три години до края на 1980-те. В него участват предимно художници от бившия социалистически лагер, както и автори от Великобритания, Франция, Италия, Белгия, Западен Берлин, Швеция, Дания, Аржентина, Бразилия, Япония и др.

Сергей Григориев (1910 – 1988) Украйна (СССР) Приемане в комсомола, 1949 (Източник: Музей на изкуството от периода на социализма)

Сред акцентите в експозицията е картината "Писмо от фронта" на съветския живописец Александър Лактионов (1910-1972) - работа, смятана за един от еталоните на социалистическия реализъм и едно от най-репродуцираните произведения на изкуството в бившия Съветски съюз.

Виеслав Гарболински (1927 – 2014), Полша Георги Димитров поздравява нова България, 1983 (Източник: Музей на изкуството от периода на социализма)

В изложбата могат да се видят няколко картини на кубинския художник Кармело Гонзалес (1920-1990), радващ се на широка популярност в България именно чрез участията си на Триеналето на реалистичната живопис. Кубинското изкуство след революцията от 1959 придобива своеобразни черти, като съчетава древни местни традиции, някои от принципите на художествените течения на ХХ век и идеологическите парадигми на марксистките идеи.

Още

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Много интересен корпус представлява малката колекция от виетнамска лакова живопис - технология с хилядолетни традиции, която след победата на социализма във Виетнам се превръща в пропаганден инструмент. В тези едновременно живописно-изящни и носещи чертите на неподправен примитивизъм творби можем да видим жанрови сцени на труд и ритуали, както и батални сцени от войната във Виетнам.

Кармело Гонзалес (1920 – 1990) Куба Поезия. Социализъм, 1973 (Източник: Музей на изкуството от периода на социализма)

Александър Лактионов (1910 – 1972), Русия (СССР) Писмо от фронта, 1951 (авторско копие на картината от 1947г., Третяковска галерия, Москва) (Източник: Музей на изкуството от периода на социализма)

Изложбата с куратор Николай Ущавалийски има за цел да покаже официалното лице на изкуството, битуващо под общия знаменател на идеологическата доктрина, но също така да предложи съвременна перспектива към периода. Опорните точки на такава концепция са в националните особености на отделните художествени школи, както и в присъствието на тематично-сюжетни интерпретации, разкриващи по-малко известните, дори ежедневно-битийни лица на това изкуство.

Още

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

Още

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Още

Ленин, който беше навсякъде около нас

Ленин, който беше навсякъде около нас

Още

Продадоха "Ленин в очите" на Банкси за 960 000 долара

Продадоха "Ленин в очите" на Банкси за 960 000 долара

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Искри на въображението, вдъхновени от Йозеф Бойс

Националната галерия и Гьоте-институт България представят изложба на български артисти, вдъхновени от наследството на германския художник Йозеф Бойс

Защо художникът Николай Бузов представя "Космогония" на 02.02.2022 г.

Авторът разбива клишето, че абстрактната живопис е хаотична, нелогична и безформена в 30 платна в Галерия "Видима"

След 100 години "Момчето в синьо" от Гейнсбъро се завърна в Лондон

Емблематичната картина последно е изложена в британската Национална галерия през 1922 г. и след като е купена за рекордна цена, отплава за Америка

Представят непоказвани картини на Туве Янсон

Изложбата с творби на финландската писателка ще бъде открита през лятото в град Хамина

Образите на личността в "Аз съм" на Васил Абаджиев

Изложбата "Аз съм Васил Абаджиев" започва на 25 януари и продължава до 8 февруари 2022 в галерия "Ракурси"

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Изложбата е от 21 януари до 7 февруари, 2022 г.