Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Приказните творби на Ема Вертерова в нова живописна изложба

НЕПОДПРАВЕНА НЕЖНОСТ

Приказните творби на Ема Вертерова в нова живописна изложба

Подарък изложба ще поднесе галерия "Видима" на всички дами за 8-ми март

Картина на Ема Вертерова (Източник: Галерия "Видима")

По случай празника на жената, на 8-ми март/вторник/ от 18:00 ч., галерия "Видима" в Севлиево ще представи изложба живопис на габровската художничка Ема Вертерова, чието изкуство е известно с неповторимата си, неподправена нежност и елегантност, присъщи единствено на лиричната женската душа.

Картина на Ема Вертерова (Източник: Галерия "Видима")

Още

"Тя и никоя друга" - вечната муза и вечното изкуство на маестро Михаил Лалов

"Тя и никоя друга" - вечната муза и вечното изкуство на маестро Михаил Лалов

Ема Вертерова е една от малкото български художнички, чието изкуство е до такава степен посветено на чувствителната женска натура. Изложбата, която ще покажем е специално подготвена за празничната дата, като представя нови и непоказани творби, създадени през последните няколко години.

"Всяка една картина на Ема е скъпо и изискано бижу. Не познавам друг български художник с толкова фин рисунък, с такова излъчване на вътрешна чистота в картините, такъв хармоничен диалог на цветовете и същевременно с толкова уязвима красота.

Потапям се в музиката на багрите, с удоволствие разглеждам елегантни фини линии, причудливо изплетени орнаменти, чувствам се уловена в тяхната тънка и нежна паяжина. Времето спира, картините буквално омагьосват с невероятната си естетика.

Докосването до картините на художничката е покана да надникнем в личния ѝ свят, изтъкан от полупрозрачните цветове на развяващи се воали и дантели, украсени с рисунките на птици, цветя и пеперуди. Всеки детайл в композициите е обмислен, всеки силует си има място.

Картина на Ема Вертерова (Източник: Галерия "Видима")

В симетричните алафранги и в тяхната затворена статичност по някакъв начин се запазва въздух, усеща се душа, картината остава жива, подвижна и трепетна, сякаш още миг и този сън ще изчезне, ще изчезне наслаждението на окото и духа, радостното чувство за докосването на прекрасното.

Колкото повече разглеждам картините на Ема, толкова повече нови неща откривам в тях и толкова по навътре навлизам в тяхната ненатрапчива философия, за устройството на света, за невъзможността да задържим крехката хармония на мига, всичко, което очите ни улавят в чудните ѝ произведения - пърхащи пеперуди, райски птици, вълшебни цветя, всичко това е краткотрайно, вълшебно, неуловимо, може би сън, може би приказка, а може би докосване до нашите души." - така през 2016 г. Ирина Колбасова споделя своите преживявания от поредната си среща с приказните творби на Ема Вертерова.

Картина на Ема Вертерова (Източник: Галерия "Видима")

Още

Стубел на 7 - 13 художници с 16 творби

Стубел на 7 - 13 художници с 16 творби

За любителите на изкуството в Севлиево няма да е тайна, че Ема Вертерова е една от любимите авторки и близки приятелки на Ирина Колбасова. Това ще бъде нейна четвърта поред изложба в галерия "Видима".

Първата изложба на Ема Вертерова в Севлиево е през далечната вече 2001 г., като тогава предизвиква голям възторг у зрителите и с това поставя началото на едно дългогодишно приятелство и партньорство между авторката, галерията и ценителите на изкуството в нашия град.

Следват изложби през 2011 г. и 2016 г., които отразяват вълненията в нейните творчески търсения към дадения момент, като отново не оставят публиката равнодушна към нейния неподражаем стил и елегантност.

Картина на Ема Вертерова (Източник: Галерия "Видима")

Още

Иван Милевата "Ахинора" отпътува за Рим

Иван Милевата "Ахинора" отпътува за Рим

Сред новите творби на Ема Вертерова, зрителите ще разпознаят характерните за нея "Алафранги", в които тя вижда онези моменти в интериора на възрожденската ни къща, които представляват украсни паузи и придават очарование и уют в пространството на къщите ни през вековете, както и произведения от новата серия "Етно".

Това са работи, които включват елементи от фолклора ни, както споделя самата тя: "Те будят у мен възхищение от хармонията на багри и символика...", които присъстват в народната носия, чергите и шевиците.

Ема Вертерова е родена в София, завършва своето художествено образование във Велико Търново със специалност монументална живопис. Живее и работи в Габрово, където започва и кариерата си на художник, а най-много изложби има в Севлиево, откъдето всъщност е родом и нейният баща, журналистът Вертер Хлебаров.

Професионалният път на Ема Вертерова е обусловен и от многогодишната ѝ работа с деца в ръководената от нея детска школа по изобразителни изкуства. Работата с децата е може би точно този източник на неподправена чистота, радост от живота, вечна младост и безкрайна позитивна енергия, които греят като пролетно слънце в картините ѝ.

Нейните творчески изяви не веднъж са отбелязвани с награди, така през 2011 г. става носител на голямата награда на община Габрово, 2012 г. е лауреат на наградата на галерия "Христо Цокев", а през 2015 г. е отличена с наградата на община Габрово от националната изложба на "Жените художнички".

Има над 30 самостоятелни изложби, колективни представяния в страната и чужбина. Картините ѝ се намират в НХГ, СГХГ, частни колекции в страната и чужбина, и най-вече в Габрово и Севлиево.

Още

Многоликият пейзаж от Красимира Михайлова

Многоликият пейзаж от Красимира Михайлова

Още

"Вятър от спомени" на Бисерка Огнянова  в Галерия "ЛИК"

"Вятър от спомени" на Бисерка Огнянова в Галерия "ЛИК"

Още

"Реалността е загадка" в новата изложба на Юлий Таков

"Реалността е загадка" в новата изложба на Юлий Таков

Още

Голямото завръщане на художника Христо Берберов

Голямото завръщане на художника Христо Берберов

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество