Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откъси от дневници на Кристо Явашев са публикувани преди търг на творби от колекцията му

ЖИВОТ В ДНЕВНИЦИ

Откъси от дневници на Кристо Явашев са публикувани преди търг на творби от колекцията му

На 18 март 1968 г. в един от дневниците се намира бележка: "Филми на Анди Уорхол - "Юниън Скуеър" 33". В друга от 1967 г. четем "Вечеря с М.Дюшан. А.Уорхол". Дюшан и Кристо се срещат за пръв път в Милано през 1963 г., но се сближават в Ню Йорк

Кристо и съпругата му Жан Клод в Лос Анджелис на дискусия, свързана с премиерата на филма "The Gates" на HBO през 2008 г. (Снимка: Getty Images)

Откъси от дневници на Кристо Явашев са публикувани в навечерието на търг на "Сотбис", на който ще бъдат продадени творби от личната му колекция, съобщи електронното издание на британския в."Гардиън", цитирано от БТА. 

Бележките за лични срещи дават възможност да се надникне в "скрития свят" на художника и съпругата му Жан-Клод през 60-те години на миналия век, когато двамата си проправят път в Ню Йорк.

Още

Магьосникът, който учеше хората да ходят по вода

Магьосникът, който учеше хората да ходят по вода

Четирите дневника от периода 1964-1968 г., които няма да се продават на търга, представят и кръга приятели на двойката в Ню Йорк, сред които са Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол и Марсел Дюшан. Записките са многообразни - от банален списък покупки за приготвяне на сос болонезе за вечеря с италианския артист Мимо Ротела до напомняне "Обади се на Анди Уорхол".

На 18 март 1968 г. в един от дневниците се намира бележка: "Филми на Анди Уорхол - "Юниън Скуеър" 33". В друга от 1967 г. четем "Вечеря с М.Дюшан. А.Уорхол". Дюшан и Кристо се срещат за пръв път в Милано през 1963 г., но се сближават в Ню Йорк.

"Кристо казваше, че Марсел е тих и не обича да говори много за изкуство, но с Жан-Клод имали закачливи отношения. Кристо казваше, че Марсел ставал разговорлив единствено когато Жан-Клод разказвала вицове или случки", каза мениджърът на студиото на Кристо Лоренца Джованели, приятелка и близка на твореца от български произход.

"Когато Марсел идвал на вечеря в дома им, той вече бил доста възрастен, затова оставяли стол във фоайето на всеки етаж, за да може той да си почива, докато изчаква стълбището", добавя тя.

"Кристо и Жан-Клод прекарвали доста време и с Анди Уорхол. Имали много общи приятели и често обядвали или вечеряли заедно, или пък ходели на кино. Кристо казваше, че той е много мил, дори срамежлив човек", каза още мениджърката.

Още

Защо Кристо напусна България

Защо Кристо напусна България

Еклектична смесица от предмети от личната арт колекция на Кристо и Жан-Клод ще бъде предложена на търг от аукционна къща "Сотбис". Сред тях са творбите на Уорхол - картината "Джаки, 1964", изобразяваща бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди, оценена на един милион евро, литографски принт на Елизабет Тейлър, подписан с химикал от Уорхол и още две негови литографии.

Сред другите лотове са бронзова статуя на Хуан Миро, рисунки от проекта за опаковането на Пон Ньоф и миниатюра на Марсел Дюшан от края на 30-те години на миналия век, произведенията "Бекон и яйце", "Сладолед" и "Телешка пържола" на скулптора от шведския произход Клаас Олденбург, посветени на Кристо.

"Голяма част от творбите са свидетелство за приятелства и срещи, всяко произведение е свързано с анекдот, по-ценен от самата творба. Лусио Фонтана, Ив Клайн, Анди Уорхол, Кийт Харинг - самият той голям почитател на Кристо и Жан-Клод...В техните очи престижните имена не били важни, значение имали историите, свързвали двойката с всеки от тези автори", пише в каталога за търга. Той ще се проведе онлайн от 8 до 18 февруари на sothebys.com и в Париж на 17 февруари.

Още

Квадрат 500 с вълнуващ разказ за Кристо и Жан Клод

Квадрат 500 с вълнуващ разказ за Кристо и Жан Клод

Още

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Още

Ранни етюди на Кристо изложиха в Бургас

Ранни етюди на Кристо изложиха в Бургас

Още

Софийската градска галерия представя творби на Кристо и филми за него

Софийската градска галерия представя творби на Кристо и филми за него

Още

Ще опаковат Триумфалната арка по проекта на Кристо

Ще опаковат Триумфалната арка по проекта на Кристо

Още

В. "Вашингтон пост": Инсталациите на Кристо разшириха разбирането за съвременното изкуство

От БиБиСи до Ню Йорк Таймс: Световните медии скърбят за Кристо

Коментирай 13

Календар

Препоръчваме ви

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

Част от проекта "Жените в изкуството" - от 4 до 30 март 2021 г.

Котките в Ермитажа ще получат своето наследство от френски меценат в края на пролетта

В мазетата на Ермитажа живеят от 50 до 70 котки, чиято задача е да опазят колекциите от гризачи

Нова творческа академия за съвременно изкуство

Академия, предлагаща творчески специалности, има и стипендии

Едвард Мунк сам е написал "Може да бъде нарисувано само от луд" върху картината си "Викът"

Специалисти са анализирали почерка и са го сравнили с дневниците и писмата на художника, за когото е известно, че е имал психически проблеми

Време за малко тишина със "Страници от ателието" на Никола Стоименов

Изложбата можем да видим в Галерия "Астри" от 22 феруари до 13 март 2021 г.