Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Намерете Кристо в родното му Габрово

ЗНАМЕНИТОСТИ

Намерете Кристо в родното му Габрово

Изложбата е документален разказ за семейство Явашеви и първите стъпки на малкия Христо в изкуството

Кристо и Жан Клод (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Свободата е враг на притежанието. Притежанието е еквивалент на установеността. Никой не може да купи нашата работа, никой не може да направи пари от нея. Всяко наше произведение е парче от нашия живот, който си отива и остава единствено някъде там...", казва Кристо при откриването на инсталацията "Плаващите кейове" и сочи с ръка нагоре.

"Кристо и Жан-Клод. Проекти" представя подписани постери и видео материали от емблематични произведения на двамата артисти. Изложбата "Роден в Габрово" е документален разказ за семейство Явашеви и първите стъпки на малкия Христо в изкуството. Двете уникални изложби почти година са част от експозицията на Дома на хумора и сатирата в Габрово и могат да се видят само до 26 октомври там.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Изкуството през цялата му история и до днес, в крайна сметка, си остава илюстрация, която хората харесват или не харесват, но го почитат и пазят. Не в това обаче е същността му, а в това да кара публиката да мисли върху него, да го усеща. Ние с Жан-Клод сме единствените творци в света, които карат публиката да мисли творбата, дори преди тя да съществува. Ние нямаме "нормална" публика, която отива в музеите да гледа, ние създаваме творби, които са в мислите на нашата публика."

Думите са отново на Кристо, казани пред Георги Лозанов и Стоян Радев в Ню Йорк през 2011 г. Откъс от интервюто също е част от изложбите, посветни на най-известния жив български творец.

"Роден в Габрово", изложба за Кристо (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

Още

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

Като въведение присъстват ранните творби на Кристо - "Опаковани кутии и бутилки", които той прави в Париж и серията от "Фасади на магазини", създадени във Франция и продължена след като двамата с Жан-Клод се местят да живеят в Ню Йорк. Експонатите в изложбата разказват за трансформацията в идеите и начина на работа от тези ранни произведения към все по-мащабни проекти.

Творбите са представени хронологично, чрез подписани постери и с инфографики, които ориентират посетителя за географията и периодите на реализиация. Изложбата завършва с последния грандиозен проект "Мастабата". Двамата творци отдавна се интересуват от тази геометрична форма, изпълнена с варели, и са я представяли в различни изложбени пространства, най-голямата реализирана досега е в езерото Серпантин в Хайд парк, Лондон.

нимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

Христо Владимиров Явашев и Жан-Клод Мари де Гуийбон са родени на една и съща дата: 13 юни 1935 г. Паралелното начало в живота им обаче е само в рождения ден ; почти всички други обстоятелства, свързани с ранния им живот са твърде различни до момента, в който двамата се срещат на 23-годишна възраст.

Възпитан в класическата традиция в изобразителното изкуство, на 21 години Христо Явашев съзнателно избира трудния път на художник-eмигрант. Приет е като естествена част от "Новите реалисти", близък е на авангардните артисти от кръга "Флуксус". Кристо предпочита да остане независим от чужди манифести, но споделя щедро името си с Жан-Клод - жената, която го разбира и провокира. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност. Стремежът към новото ги отвежда в Америка.

Още

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

"Исках да се преместя от нормалната живопис и да правя истински, РЕАЛНИ неща, не илюстрация на нещата, а РЕАЛНИ неща. Първите обекти бяха малки, защото ги правех вкъщи, после започнаха да стават по-големи и по-големи", споделя Кристо пред Евгения Атанасова-Тенева, журналистка и изследователка на изкуството му, която е част от кураторския екип на изложбите и автор на значителна част от текстовете в тях. Евгения Атанасова е автор и на книгата "Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове".

"Пакетираните обекти, скулптурите от варели, витрините, опакованите сгради, естествено прерастват във все по-мащабни проекти на открито, подписани "Кристо и Жан-Клод". В тях присъстват всички съвременни теми и социални феномени, без авторите да ни ги посочват с пръст. Така е, дори когато творбите очевидно се раждат заедно с Берлинската стена като "Стената от варели" на улица "Висконти" или отнемат 25 години политически преговори като "Опакованият Райхстаг". Всеки от проектите им е единствен и се реализира за първи и последен път, функционира като предприятие с администриране, логистика, финанси, проектиране. Кристо и Жан-Клод преминават през всичко това, без да нарушат принципите си за абсолютна независимост. Произведенията им имат кратък живот, но който ги е видял, ги помни завинаги." - продължава разказа си Евгения Атанасова-Тенева.

нимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

"Изкуството на Кристо и Жан-Клод преминава граници, не се поддава на категоризиране и прегръща противоречието", пише архитектът Пол Голдбъргър в книгата за Кристо и Жан-Клод на "Ташен".

Още

"Графика по ноти" представят в Дома на хумора и сатирата в Габрово

"Графика по ноти" представят в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Паралелната изложба "Роден в Габрово" е своеобразна капсула на времето, която разказва за живота на семейство Явашеви, Цвета и Владимир и техните трима синове: световноизвестния творец Кристо, актьора Анани Явашев и инженер-химика, изобретател на "Веро"-то Стефан Явашев. Варелите и текстилът се оказват материал, близък до Христо Явашев още от детството му. Експозицията ще ви помогне да си отговорите на въпросите - Кои са неговите вдъхновения и защо избира пътя на свободен творец и напуска комунистическа България?

В Дома на хумора и сатирата в момента са представени още две мащабни изложби. Ретроспективната "Светът според Тодор Цонев" е посветена на творчеството на познатия основно като карикатурист автор и включва живопис, графика, скулптура и рисунка. Тодор Цонев е една от жертвите на Държавна сигурност, жертви стават и карикатурите му на Тодор Живков и партийното му обкръжение.

Още

Изложбата "Мост към Кристо" бе посрещната с овации в Рим

Изложбата "Мост към Кристо" бе посрещната с овации в Рим

Втората изложба е гостуваща от детския научен център "Музейко" и е подходяща за малки и големи. "Изобретенията" разказва за сензационните открития на 19-ти и 20-ти век и представя едни от най-популярните приспособления, които могат да бъдат тествани в изложбената зала. Днес човек не може да си представи свят без технологии, но тяхното създаване и усъвършенстване е коствало усилията на много хора. С какво са променили съвременния живот Самюъл Морз, Александър Бел, Блез Паскал, Вилхелм Рьонтген и много други известни и не толкова известни изобретатели, посетителят може да научи, забавлявайки се сам или със семейството си в Дома на хумора и сатирата.

Още

Евгения Атанасова представи книга за световноизвестния творец Кристо

Евгения Атанасова представи книга за световноизвестния творец Кристо

Още

Честват Кристо във Великобритания

Честват Кристо във Великобритания

Коментирай 9

1/1

Кристо и Жан Клод (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Роден в Габрово", изложба за Кристо (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

нимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

нимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

Календар

Препоръчваме ви

Орфей, пресъздаден от Стефано Пода, във фотографиите на Александър Богдан Томпсън

Изложбата ще бъде аранжирана в Градската градина в София от 1 до 14 юни 2020 г.

Райксмузеум получи уникална картина на фламандския майстор Бартоломеус Спрангер

Арт колекционерът Боб Хаболд подари творбата в памет на жертвите на COVID-19

Цветен пърформънс на големия Иван Яхнаджиев, който украси столицата със своя творба

Проекътът е вдъхновен от непоказвана картина на Златю Бояджиев

Наградата "Търнър" тази година ще бъде заменена със стипендии

Лауреатите ще бъдат определени през месец юни, като всеки от тях ще получи по 10 000 британски лири

"Монолози - рисунки в изолация" на Станислав Памукчиев

Галерия Арте представя от 28 май - 12 юни 2020 г.

Трохи от сънищата си е събрала Явора Петрова

Галерия "Стубел" представя изложбата от 30 май до 25 юни 2020 г.