Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Намерете Кристо в родното му Габрово

ЗНАМЕНИТОСТИ

Намерете Кристо в родното му Габрово

Изложбата е документален разказ за семейство Явашеви и първите стъпки на малкия Христо в изкуството

Кристо и Жан Клод (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Свободата е враг на притежанието. Притежанието е еквивалент на установеността. Никой не може да купи нашата работа, никой не може да направи пари от нея. Всяко наше произведение е парче от нашия живот, който си отива и остава единствено някъде там...", казва Кристо при откриването на инсталацията "Плаващите кейове" и сочи с ръка нагоре.

"Кристо и Жан-Клод. Проекти" представя подписани постери и видео материали от емблематични произведения на двамата артисти. Изложбата "Роден в Габрово" е документален разказ за семейство Явашеви и първите стъпки на малкия Христо в изкуството. Двете уникални изложби почти година са част от експозицията на Дома на хумора и сатирата в Габрово и могат да се видят само до 26 октомври там.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Изкуството през цялата му история и до днес, в крайна сметка, си остава илюстрация, която хората харесват или не харесват, но го почитат и пазят. Не в това обаче е същността му, а в това да кара публиката да мисли върху него, да го усеща. Ние с Жан-Клод сме единствените творци в света, които карат публиката да мисли творбата, дори преди тя да съществува. Ние нямаме "нормална" публика, която отива в музеите да гледа, ние създаваме творби, които са в мислите на нашата публика."

Думите са отново на Кристо, казани пред Георги Лозанов и Стоян Радев в Ню Йорк през 2011 г. Откъс от интервюто също е част от изложбите, посветни на най-известния жив български творец.

"Роден в Габрово", изложба за Кристо (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

Още

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

Като въведение присъстват ранните творби на Кристо - "Опаковани кутии и бутилки", които той прави в Париж и серията от "Фасади на магазини", създадени във Франция и продължена след като двамата с Жан-Клод се местят да живеят в Ню Йорк. Експонатите в изложбата разказват за трансформацията в идеите и начина на работа от тези ранни произведения към все по-мащабни проекти.

Творбите са представени хронологично, чрез подписани постери и с инфографики, които ориентират посетителя за географията и периодите на реализиация. Изложбата завършва с последния грандиозен проект "Мастабата". Двамата творци отдавна се интересуват от тази геометрична форма, изпълнена с варели, и са я представяли в различни изложбени пространства, най-голямата реализирана досега е в езерото Серпантин в Хайд парк, Лондон.

нимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

Христо Владимиров Явашев и Жан-Клод Мари де Гуийбон са родени на една и съща дата: 13 юни 1935 г. Паралелното начало в живота им обаче е само в рождения ден ; почти всички други обстоятелства, свързани с ранния им живот са твърде различни до момента, в който двамата се срещат на 23-годишна възраст.

Възпитан в класическата традиция в изобразителното изкуство, на 21 години Христо Явашев съзнателно избира трудния път на художник-eмигрант. Приет е като естествена част от "Новите реалисти", близък е на авангардните артисти от кръга "Флуксус". Кристо предпочита да остане независим от чужди манифести, но споделя щедро името си с Жан-Клод - жената, която го разбира и провокира. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност. Стремежът към новото ги отвежда в Америка.

Още

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

"Исках да се преместя от нормалната живопис и да правя истински, РЕАЛНИ неща, не илюстрация на нещата, а РЕАЛНИ неща. Първите обекти бяха малки, защото ги правех вкъщи, после започнаха да стават по-големи и по-големи", споделя Кристо пред Евгения Атанасова-Тенева, журналистка и изследователка на изкуството му, която е част от кураторския екип на изложбите и автор на значителна част от текстовете в тях. Евгения Атанасова е автор и на книгата "Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове".

"Пакетираните обекти, скулптурите от варели, витрините, опакованите сгради, естествено прерастват във все по-мащабни проекти на открито, подписани "Кристо и Жан-Клод". В тях присъстват всички съвременни теми и социални феномени, без авторите да ни ги посочват с пръст. Така е, дори когато творбите очевидно се раждат заедно с Берлинската стена като "Стената от варели" на улица "Висконти" или отнемат 25 години политически преговори като "Опакованият Райхстаг". Всеки от проектите им е единствен и се реализира за първи и последен път, функционира като предприятие с администриране, логистика, финанси, проектиране. Кристо и Жан-Клод преминават през всичко това, без да нарушат принципите си за абсолютна независимост. Произведенията им имат кратък живот, но който ги е видял, ги помни завинаги." - продължава разказа си Евгения Атанасова-Тенева.

нимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

"Изкуството на Кристо и Жан-Клод преминава граници, не се поддава на категоризиране и прегръща противоречието", пише архитектът Пол Голдбъргър в книгата за Кристо и Жан-Клод на "Ташен".

Още

"Графика по ноти" представят в Дома на хумора и сатирата в Габрово

"Графика по ноти" представят в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Паралелната изложба "Роден в Габрово" е своеобразна капсула на времето, която разказва за живота на семейство Явашеви, Цвета и Владимир и техните трима синове: световноизвестния творец Кристо, актьора Анани Явашев и инженер-химика, изобретател на "Веро"-то Стефан Явашев. Варелите и текстилът се оказват материал, близък до Христо Явашев още от детството му. Експозицията ще ви помогне да си отговорите на въпросите - Кои са неговите вдъхновения и защо избира пътя на свободен творец и напуска комунистическа България?

В Дома на хумора и сатирата в момента са представени още две мащабни изложби. Ретроспективната "Светът според Тодор Цонев" е посветена на творчеството на познатия основно като карикатурист автор и включва живопис, графика, скулптура и рисунка. Тодор Цонев е една от жертвите на Държавна сигурност, жертви стават и карикатурите му на Тодор Живков и партийното му обкръжение.

Още

Изложбата "Мост към Кристо" бе посрещната с овации в Рим

Изложбата "Мост към Кристо" бе посрещната с овации в Рим

Втората изложба е гостуваща от детския научен център "Музейко" и е подходяща за малки и големи. "Изобретенията" разказва за сензационните открития на 19-ти и 20-ти век и представя едни от най-популярните приспособления, които могат да бъдат тествани в изложбената зала. Днес човек не може да си представи свят без технологии, но тяхното създаване и усъвършенстване е коствало усилията на много хора. С какво са променили съвременния живот Самюъл Морз, Александър Бел, Блез Паскал, Вилхелм Рьонтген и много други известни и не толкова известни изобретатели, посетителят може да научи, забавлявайки се сам или със семейството си в Дома на хумора и сатирата.

Още

Евгения Атанасова представи книга за световноизвестния творец Кристо

Евгения Атанасова представи книга за световноизвестния творец Кристо

Още

Честват Кристо във Великобритания

Честват Кристо във Великобритания

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата живопис e до 12-ти юли 2022 г.

Коста Каракашян и обществените тоалетни като (не)видими човешки присъствия

Сайт-специфик инсталацията на Коста Каракашян се открива на 21 юни от 18:30 в КО-ОП

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Един от най-авторитетните форуми за съвременно изкуство е изправен пред ескалация на спор за антисемитизма, който се изостри с искане за премахване на едно произведение