Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба в парижкия музей "Орсе" е посветена на последните два месеца от живота на Ван Гог

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Изложба в парижкия музей "Орсе" е посветена на последните два месеца от живота на Ван Гог

Новата изложба в парижкия музей "Орсе" е необикновена и изключително болезнена, именно защото този последен период от живота на художника е и един от най-продуктивните за него

„Църквата в Овер“ (1890 г.) на Ван Гог (Снимка: Музей „Ван Гог“, Амстердам/Музей Орсе, Париж)

Изложба в парижкия музей "Орсе" е посветена на последните два месеца от живота на художника Ван Гог, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА. 

Още

Върната картина на Ван Гог е повредена, но може да бъде реставрирана

Върната картина на Ван Гог е повредена, но може да бъде реставрирана

Историците на изкуството смятат, че нидерландският майстор е нарисувал известната картина "Житна нива с гарвани" на 8 юли 1890 г. Според тях Винсент ван Гог е създал още една зашеметяваща творба, също изобразяваща житни полета, на следващия ден - 9 юли 1890 г.

На или около 10 юли Ван Гог създава поредната картина, изобразяваща подредена градина със скитаща се котка, а на 11 юли художникът изглежда се е върнал към полетата.

На 37-годишна възраст и в разгара на творчеството си Ван Гог е бълвал картина след картина с невероятната скорост от по една творба на ден. По-малко от три седмици по-късно обаче - на 29 юли 1890 г., той се самоубива.

Новата изложба в парижкия музей "Орсе" е необикновена и изключително болезнена, именно защото този последен период от живота на художника е и един от най-продуктивните за него.

Още

Музеят на Ван Гог в Амстердам отбеляза 50-ата си годишнина с изложби и събития в подкрепа на психичното здраве

Музеят на Ван Гог в Амстердам отбеляза 50-ата си годишнина с изложби и събития в подкрепа на психичното здраве

След едногодишен престой в психиатрична болница, в която постъпва доброволно няколко месеца, след като отряза лявото си ухо, Ван Гог отива да живее във френското село Овер-сюр-Оаз, известно с живописните си пейзажи, които са вдъхновявали творци като Пол Сезан и Камий Писаро. По това време там живее и лекарят Пол Гаше, специалист по клиничната депресия, на когото Ван Гог става пациент.

Придържайки се към съветите на лекаря, Ван Гог се отдава на работата си, за да се разсее от психичното си заболяване. В период от 72 дни той създава общо 74 картини, сред които са и някои от неговите известни шедьоври, както и десетки рисунки.

След като пристига в Овер-сюр-Оаз на 20 май 1890 г., Ван Гог веднага взема четките и боите си, като рисува най-малко седем картини на къщи, цъфтящи кестенови дървета и градината на д-р Гаше през първата си седмица там.

"Бързото рисуване е било важно за него, за да улови чувство, да улови гледка", каза Еманюел Кокери, куратор на изложбата. "Той е ставал много рано сутрин, около 5 часа, пиел кафе, излизал със статива, платното и четките си и се е настанявал пред обекта, който е идентифицирал. Рисувал е цяла сутрин и се е връщал на работа в студиото следобед. Прекарвал е дните си в рисуване, може би по 12 часа на ден."

Още

Британски художник направи три микроскопични копия на шедьоври на Ван Гог върху часовников механизъм

Британски художник направи три микроскопични копия на шедьоври на Ван Гог върху часовников механизъм

За изложбата, озаглавена "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз: Последните месеци", музеят "Орсе", който се гордее с най-богатата в света колекция от импресионистично и постимпресионистично изкуство, е събрал около 40 картини на Ван Гог и около 20 рисунки от този мимолетен период преди смъртта му. На музеят е отнело четири години да проучи и убеди други музеи и колекции да дадат ценни произведения назаем за изложбата.

Експозицията включва 11 картини, които Ван Гог рисува върху необичайни продълговати платна. Техните размери - 1 метър дължина и 50 сантиметра височина, придават на картините драматичен, панорамен вид. Те ще бъдат показани заедно за първи път. Сред картините са "Житна нива с гарвани", взета назаем от Амстердам, с нейните зловещи черни птици, както и "Дървесни корени", която се смята за последната творба на Ван Гог.

Специалистите смятат, че художникът е създал "Дървесни корени" на 27 юли 1890 г., преди да се простреля същата вечер. Ван Гог успява да се върне в стаята си, но умира два дни по-късно. Двама американски автори поставиха под съмнение тази теория през 2011 г., предполагайки, че художникът е бил застрелян от двама тийнейджъри. В крайна сметка обаче самоубийството е версията, която е най-общоприета.

Изложбата "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз: Последните месеци" може да бъде видяна до 4 февруари 2024 г.

Още

Съдебен спор за картина на Ван Гог водят неин собственик и музей в Детройт

Съдебен спор за картина на Ван Гог водят неин собственик и музей в Детройт

Още

Институтът по изкуствата в Детройт иска отлагане на делото за творбата на Ван Гог

Институтът по изкуствата в Детройт иска отлагане на делото за творбата на Ван Гог

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният художник Riv Bulgari в България с новата си изложба “Цвят и форма“

"Цвят и форма" е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията, казва Riv Bulgari

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

Кралски портрет на Веласкес, оценен на 35 милиона долара, отива на търг за първи път от половин век

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казват от аукционна къща "Сотбис"

Скицник на германския художник Каспар Давид Фридрих беше продаден на търг за над 1,8 млн. евро

Екземплярът е принадлежал на семейство в Карлсруе повече от 200 години

Антония Дочева показва изложба, вдъхновена от тангото и фламенкото

Експозицията ще бъде подредена от днес до 13 декември в Съюза на архитектите в България

"Разпад": Изложба на Дейвид Тадесе

От 5 декември до 12 декември в културно пространство "Бобина", София, ул. „Триадица“ 5А