Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

По българска земя ходя, български песни пея…

МАГИЯТА НА ФОЛКЛОРА

По българска земя ходя, български песни пея…

Концерт - бенефис на Валя Балканска на 18 май в НДК

Валя Балканска, певица

На 18-ти май от 19:00 часа на сцената в Зала 1 на НДК Валя Балканска, заедно с гайдаря Петър Янев и ансамбъл "Родопа" ще ни пренесат в космоса на родопската музика и ще отключат генетичния код на българщината у всеки от нас, като изпълнят най-обичаните родопски песни.

Гайдарят Петър Янев и Валя Балканска

Валя Младенова Балканска е родена с името Фейме Кестебекова на 8 януари 1942 г. в село Арда. На 18-годишна възраст хвърля забрадката и като в приказките - от скромно и бедно момиче, Файме извървява пътя до световноизвестна певица и до това да няма българин, който да не знае и да не се гордее с нейните песни, и с прекрасния й глас.

И днес, на 75 години Валя Балканска продължава да е музикалният паспорт на България и да радва своята публика с многобройните си участия у нас и в чужбина. Певческата й кариера започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян, част от който е и до ден днешен.

Най-известният ѝ запис е самостоятелно изпълнение на песента "Излел е Делю хайдутин", направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и издаден на плоча в САЩ.

През 1977 г. песента полита извън пределите на Слънчевата система - на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата "Вояджър" на НАСА.

Седем години по-късно единствената тогава телевизия у нас излъчва документалната поредица на проф. Карл Сейгън "Космос", където песента на Валя зазвучава в 11-ти епизод и всички са изумени, включително и самата Валя, която научава, че гласът й лети в Космоса от колегите си, които предния ден гледали филма. Но, вместо заслужено признание, започват спорове за това как песента е напуснала пределите на България, а в последствие и кой е нейният автор. Кой е човекът, записал песента и как изпълнението на Валя преминава Желязната завеса и стига до космическите лаборатории на НАСА в Калифорния.

Ансамбъл "Родопа", Смолян

В репертоара ѝ, освен "Излел е Делю хайдутин", влизат още стотици народни песни като "Шар планина", "Девойко, бално ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдутине се молеха", "А бре, юначе лудо и младо", "Горо ле, горо зелена", "Майчинско, стара майчинско" и много други.

Животът на Валя Балканска е толкова вдъхновяващ, че за нея излизат няколко книги. Първата е "Сама сред звездите" с автор Елена Хайтова. А в края на миналата година излезе петото преработено и допълнено издание "Глас от вечността" на Светозар Казанджиев.

Многобройни са отличията, които Валя получава през дългата си и успешна кариера. По повод 60-та си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г., Валя Балканска е наградена с орден "Стара планина". Едни от най- свидните й награди са: еднометровата статуетка от Първата олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис през 1997 г. и статуетката "Златен феномен", която й е присъдена от българската асоциация "Феномени", където установяват целебното въздействие на песните на Валя.

И в САЩ, и в България, когато получава наградите, тя е облечена в любимия си сценичен костюм - оригинална, обшита със сърма, народна родопска носия. Този истински музеен експонат е на повече от 170 години и е много скъп за, влюбената в родопския фолклор, певица. Но най-голямата награда си остава огромната любов на публиката, която я зарежда със сили да не спира да обикаля концертните сцени у нас и в чужбина.

Отгледала три деца и пет внучета, Валя Балканска с надежда очаква песенно родово попълнение. Докато работи в ранчото си край Смолян, тя не престава да си припява - и то песни, които все още не е изпълнявала на концерт. Въпреки, че повече от 50 години е на сцените по цял свят, тя продължава да твърди, че още не е успяла да покаже на публиката всички любими песни, вярвайки безмерно в красотата на родопската песен...

От 25 години гайдарят Петър Янев е неизменно и навсякъде до Валя Балканска. Неговата гайда е звучала по всички краища на България и в много страни по света, разнасяйки магията на родопската музика. Отдаден изцяло на родопския фолклор, той е изпълнителен директор на ансамбъл "Родопа", автор, изпълнител и разпространител на родопския дух и традиция.

Билети за концерта се продават на касите на Билетен център НДК и в мрежата на Тикетпортал на цени от 40 лв., 30 лв. и 20 лв.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Турнето на Плевенска филхармония и маестро Йордан Камджалов продължава в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър

Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов"

Турнето "Обич и песен" отбеляза третия си рожден ден с вълнуващ спектакъл в Пловдив

Празничният рожден ден на турнето бе представен от продуцента Евгени Боянов, който за първи път бе в ролята на водещ на спектакъла в Градът под тепетата.

Секстетът "Страдивари" от Италия представи произведения от Брамс и Чайковски на фестивала "Варненско лято"

Шестимата членове на секстета са водещи музиканти от Симфоничния оркестър на академията "Санта Чечилия" в Рим

Музеят "Мария Калас" в Атина организира безплатни концерти по пълнолуние

Концертите ще се проведат на 21 юли от 20:00 ч. до 23:00 ч. и на 19 август от 19:00 ч. до 23:00 ч.

Швейцарската джаз пианистка Ирен Швайцер почина на 83-годишна възраст

Ирен Швайцер е самоука и почти не е може да чете ноти, поне в началото. Но това не попречи на възхода й на джаз сцената, отбелязва ДПА