Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стефка Берова на 75 - една щастлива баба на прекрасен внук

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Стефка Берова на 75 - една щастлива баба на прекрасен внук

На родна земя е, но няма да празнува

Снимка: BulFoto

Певицата Стефка Берова стана на 75. Любимката на публиката си остана все така земна, далеч от звезделеенето, и както сама казва - "просто една щастлива баба на прекрасен внук". Малкият вече е на годинка и баба Стефче предпочита да е в Рим, при дъщеря си Косара, отколкото в София.

В момента я върнал в България смъртен случай в семейството на сестра й, така че празник няма да има. Въпреки това Impressio й пожелава много здраве и никога да не слиза от лицето й слънчевата усмивка, с която я помним всички.

Грандиозният концерт на певицата в зала 1 на НДК по повод 45 години на сцената (2008)

Стефка Берова е родена в София на 3 май 1942 г. Завършила е актьорско майсторство в някогашния ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Работила е в много драматични театри в страната, та дори и в престижния Народен театър "Ив. Вазов" в столицата.

Снимала се е в киното - в тв сериалите "На всеки километър" и "Хотел България", както и в култовите пълнометражни филми "Вилна зона" и "Време разделно".

Неустоима във филма на Едуард Захариев "Вилна зона" (1975)

Как става певица? - Всъщност, винаги е пяла, както казва тя. След ВИТИЗ, завършва Школата за естрадни певци към БНР и първия випуск на Естрадния отдел в Музикалната академия, в класа на легендата Ирина Чмихова.

Певческата й кариера тръгва от "Студио 5" и оркестрите "Метроном" и "София".

Идва времето на легендарния й дует в живота и на сцената с Йордан Марчинков. Двамата бързо се превръщат във всенародни любимци. Песента им "Семеен спомен за Поморие" буквално става национален химн на любовта. Песента е наградена през 1975 г. на конкурса "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора", както се казваше този конкурс някога. Зареждат се все песни, които се запяват от народа, като "Летим по пътищата бели", "Има една светлинка", "Моряци" и др.

Стефка Берова и Йордан Марчинков стават най-популярният дует на родна сцена. Както самата певица разказва, изнасяли са над 800 концерта годишно, обикаляйки цяла България. Работят с най-добрите композитори: Атанас Косев, Мишо Ваклинов, Тончо Русев, Найден Андреев, Зорница Попова и др.

През 1980 г. дуетът се представя на конкурса "Песни за морето" в Рощок, Германия, където печели втора награда. Заедно с оркестър "Сезони" Стефка и Данчо, както ги наричахме всички, тръгват и по чужбина - пеят при огромен успех в Русия, Германия, Чехия, Кипър, Италия, Португалия, Близкия изток, Мароко, Алжир и др.

Стефка Берова и Йордан Марчинков стават най-популярният дует на родна сцена (Снимка: Личен архив)

През 1990 г. дуетът и... бракът се разпадат, но Стефка Берова не изневерява на музиката и продължава да работи самостоятелно. Според някои музиковеди, мелодичните шлагери, които създаде в соловата си кариера, дори в много по-голяма степен от преди, доказват творческия й и гласов потенциал.

Текстовете на песните й от новия период са дълбоко съдържателни. Повечето от тях са на поетесата Надежда Захариева, с която са близки приятелки и в живота.

Другата много близка приятелка на Берова бе незабравимата Катя Филипова, която напусна този свят. Двете са били близки до края на дните на изпълнителката на "Незабрава". Стефка Берова и до днес скърби за приятелката си. Споделя, че двете с Катето, както я нарича, са били като сестри - че никога не е срещала "по-деликатна душа" от тази на Катя и че след нейната смърт, няма друга ,с която да сподели "скритите тревоги на сърцето си".

С дъщеря си Косара Марчинкова (Снимка: BulFoto)

В личния си живот Стефка Берова е горда с дъщеря си Косара Марчинкова, от която е и внукът на певицата. Косара е не само невероятен изпълнител, но и умна глава - преди години няколко трансевропейски и атлантически енергийни компании се борят да я спечелят като експерт по икономика, владеещ няколко езика. Известно време Косара работи в Бостън, а сега е в Рим.

Майка и дъщеря имат записани дуети, а дискът с кънтри песни на Косара е в обръщение в ефира на няколко световни радиа, но пеенето вече й е повече като хоби и остава на заден план - след работата и майчинството.

В дует с Наско от "БТР" (Снимка: BulFoto)

Стефка Берова е известна сред приятелите си като уравновесен и състрадателен човек. Участва в инициативния комитет на фондация "Стефан Воронов", с удоволствие пее на благотворителни концерти, анонимно се посвещава на различни каузи за защита на деца и бездомни хора.

През 2011 г. певицата записа последния си засега албум "Съдба".

Снимка: BulFoto

През май миналата година бе удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен. Но най-голямата награда за певицата, колкото и банално да звучи, е любовта на хората. Стефка Берова си остана обичана певица от целия народ.

Честит рожден ден, и за много години, на голямата Стефка Берова!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Четири поколения певци в "магическата" формация "Гласове на традицията"

Уникалните гласове пресъздават със съвременно звучене старинното българско народно пеене

Мила Георгиева представя "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ радио

Програмата е истинско предизвикателство за всички изпълнители, понеже съчетава два много различни стила с постоянна смяна на авторите

LAIBACH идват в Пловдив

На 18 септември, LAIBACH ще адаптират и преобразят сцената на един от най-добре запазените антични театри в света чрез изключително мапинг шоу, специално подготвено за архитектурата на театъра

Световноизвестната цигуларка Мидори свири със Софийската филхармония

На 13 юни под диригентската палка на маестро Найден Тодоров тя ще представи Първия концерт за цигулка на Сергей Прокофиев

"Румош" ансамбъл: Пренасяме Португалия по различните пътища на света

Уникалният мултимедиен концерт "Да свириш Португалия" ще бъде представен на 11 юни от в столичната зала "България" в рамките на "Европейски музикален фестивал" 2021

Блясъкът на "Рапсодии" - Радиооркестърът представя една от най-цветните си програми

Концертът вече е избран за международно излъчване от глобалния медиен алианс ЕВРОРАДИО