Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стефка Берова на 75 - една щастлива баба на прекрасен внук

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Стефка Берова на 75 - една щастлива баба на прекрасен внук

На родна земя е, но няма да празнува

Снимка: BulFoto

Певицата Стефка Берова стана на 75. Любимката на публиката си остана все така земна, далеч от звезделеенето, и както сама казва - "просто една щастлива баба на прекрасен внук". Малкият вече е на годинка и баба Стефче предпочита да е в Рим, при дъщеря си Косара, отколкото в София.

В момента я върнал в България смъртен случай в семейството на сестра й, така че празник няма да има. Въпреки това Impressio й пожелава много здраве и никога да не слиза от лицето й слънчевата усмивка, с която я помним всички.

Грандиозният концерт на певицата в зала 1 на НДК по повод 45 години на сцената (2008)

Стефка Берова е родена в София на 3 май 1942 г. Завършила е актьорско майсторство в някогашния ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Работила е в много драматични театри в страната, та дори и в престижния Народен театър "Ив. Вазов" в столицата.

Снимала се е в киното - в тв сериалите "На всеки километър" и "Хотел България", както и в култовите пълнометражни филми "Вилна зона" и "Време разделно".

Неустоима във филма на Едуард Захариев "Вилна зона" (1975)

Как става певица? - Всъщност, винаги е пяла, както казва тя. След ВИТИЗ, завършва Школата за естрадни певци към БНР и първия випуск на Естрадния отдел в Музикалната академия, в класа на легендата Ирина Чмихова.

Певческата й кариера тръгва от "Студио 5" и оркестрите "Метроном" и "София".

Идва времето на легендарния й дует в живота и на сцената с Йордан Марчинков. Двамата бързо се превръщат във всенародни любимци. Песента им "Семеен спомен за Поморие" буквално става национален химн на любовта. Песента е наградена през 1975 г. на конкурса "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора", както се казваше този конкурс някога. Зареждат се все песни, които се запяват от народа, като "Летим по пътищата бели", "Има една светлинка", "Моряци" и др.

Стефка Берова и Йордан Марчинков стават най-популярният дует на родна сцена. Както самата певица разказва, изнасяли са над 800 концерта годишно, обикаляйки цяла България. Работят с най-добрите композитори: Атанас Косев, Мишо Ваклинов, Тончо Русев, Найден Андреев, Зорница Попова и др.

През 1980 г. дуетът се представя на конкурса "Песни за морето" в Рощок, Германия, където печели втора награда. Заедно с оркестър "Сезони" Стефка и Данчо, както ги наричахме всички, тръгват и по чужбина - пеят при огромен успех в Русия, Германия, Чехия, Кипър, Италия, Португалия, Близкия изток, Мароко, Алжир и др.

Стефка Берова и Йордан Марчинков стават най-популярният дует на родна сцена (Снимка: Личен архив)

През 1990 г. дуетът и... бракът се разпадат, но Стефка Берова не изневерява на музиката и продължава да работи самостоятелно. Според някои музиковеди, мелодичните шлагери, които създаде в соловата си кариера, дори в много по-голяма степен от преди, доказват творческия й и гласов потенциал.

Текстовете на песните й от новия период са дълбоко съдържателни. Повечето от тях са на поетесата Надежда Захариева, с която са близки приятелки и в живота.

Другата много близка приятелка на Берова бе незабравимата Катя Филипова, която напусна този свят. Двете са били близки до края на дните на изпълнителката на "Незабрава". Стефка Берова и до днес скърби за приятелката си. Споделя, че двете с Катето, както я нарича, са били като сестри - че никога не е срещала "по-деликатна душа" от тази на Катя и че след нейната смърт, няма друга ,с която да сподели "скритите тревоги на сърцето си".

С дъщеря си Косара Марчинкова (Снимка: BulFoto)

В личния си живот Стефка Берова е горда с дъщеря си Косара Марчинкова, от която е и внукът на певицата. Косара е не само невероятен изпълнител, но и умна глава - преди години няколко трансевропейски и атлантически енергийни компании се борят да я спечелят като експерт по икономика, владеещ няколко езика. Известно време Косара работи в Бостън, а сега е в Рим.

Майка и дъщеря имат записани дуети, а дискът с кънтри песни на Косара е в обръщение в ефира на няколко световни радиа, но пеенето вече й е повече като хоби и остава на заден план - след работата и майчинството.

В дует с Наско от "БТР" (Снимка: BulFoto)

Стефка Берова е известна сред приятелите си като уравновесен и състрадателен човек. Участва в инициативния комитет на фондация "Стефан Воронов", с удоволствие пее на благотворителни концерти, анонимно се посвещава на различни каузи за защита на деца и бездомни хора.

През 2011 г. певицата записа последния си засега албум "Съдба".

Снимка: BulFoto

През май миналата година бе удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен. Но най-голямата награда за певицата, колкото и банално да звучи, е любовта на хората. Стефка Берова си остана обичана певица от целия народ.

Честит рожден ден, и за много години, на голямата Стефка Берова!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Четирикратните носители на "Грами" Snarky Puppy са вторият хедлайнер на A to JazZ

Световните джаз феномени ще свирят в България за първи път

Блестящият виртуоз Андрей Йоница за първи път в София с Радооркестъра

Вълнуваща славянска програма от маестро Марк Кадин в Зала "България"

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

На 14 май към тях се присъединяват и гост-солистите - Георги Димитров -Жожо (класическа китара), сопраното Елена Мейанджийска, пианистът Доач Бездюз, както и сопраното Далия Врана и виолончелистката Зара Кушева

Фестивал и академия "Алегра" организира осмото си поредно издание в София

По традиция фестивалът се провежда през втората половина на месец юли

Dead Can Dance се завръщат в София

Митичната формация ще ни омагьоса с обновена програма, нови аранжименти и още по-въздействащи визуални ефекти на 14 май в Зала 1 на НДК

"Пътищата на любовта" с Даниела Дякова в Камерна зала "България"

Да си поговорим за ЛЮБОВ с Даниела Дякова, Деница Петрова, Ана Михайлова и поета Йордан Пеев