Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оперната прима Анна Нетребко стана "камерзенгерин" на Виенската опера

Оперната прима Анна Нетребко стана "камерзенгерин" на Виенската опера

Едно от най-известните имена на световната оперна сцена получи почетното звание във Виена

Анна Нетребко (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Ана Нетребко, едно от най-известните имена на световната оперна сцена, днес получи на тържество във Виенската опера професионалната титла "камерзенгерин" (камерна певица - бел.прев.), почетно звание което се дава за особени заслуги в областта на оперното изкуство и няма общо с камерната музика, а идва от времето на империята, респективно се е присъждало от имперската камера. Титлата, която не е свързана с финансова дотация, а е високо почетно отличие за изключителен професионализъм, бе връчена от министъра на културата на Австрия Томас Дрозда.

Родената през 1971 година в Краснодар Ана Нетребко дебютира във Виенската опера през 2003 година в ролята на Виолета от "Травиата" , следват Дона Ана от "Дон Жуан", Мими от "Бохеми" и др, които й носят световна слава. Певицата гастролира в Метрополитен опера в Ню Йорк, в лондонската Ковънт Гардън, в Опера насионал в Париж, в Цюрихската опера, в берлинската и в мюнхенската Щатсопер. Но винаги се връща за изпълнения в Мариински театър в Санкт Петербург, откъдето започва бляскавата й кариера.

Родената в Русия певица е австрийска гражданка от 2006 година, гастролира редовно на Заблцбургските музикални тържества и изнася многобройни концерти и песенни вечери не само в Австрия, но и по цял свят.

В благодарственото си слово при връчване на отличието певицата заяви:

"Много съм щастлива и горда, че ще нося тази титла. Австрия се превърна в мой втори дом и за мен няма нищо по-хубаво от това титлата "камерзенгерин" да ми бъде присъдена във Виена".

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона