Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оперната прима Анна Нетребко стана "камерзенгерин" на Виенската опера

Оперната прима Анна Нетребко стана "камерзенгерин" на Виенската опера

Едно от най-известните имена на световната оперна сцена получи почетното звание във Виена

Анна Нетребко (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Ана Нетребко, едно от най-известните имена на световната оперна сцена, днес получи на тържество във Виенската опера професионалната титла "камерзенгерин" (камерна певица - бел.прев.), почетно звание което се дава за особени заслуги в областта на оперното изкуство и няма общо с камерната музика, а идва от времето на империята, респективно се е присъждало от имперската камера. Титлата, която не е свързана с финансова дотация, а е високо почетно отличие за изключителен професионализъм, бе връчена от министъра на културата на Австрия Томас Дрозда.

Родената през 1971 година в Краснодар Ана Нетребко дебютира във Виенската опера през 2003 година в ролята на Виолета от "Травиата" , следват Дона Ана от "Дон Жуан", Мими от "Бохеми" и др, които й носят световна слава. Певицата гастролира в Метрополитен опера в Ню Йорк, в лондонската Ковънт Гардън, в Опера насионал в Париж, в Цюрихската опера, в берлинската и в мюнхенската Щатсопер. Но винаги се връща за изпълнения в Мариински театър в Санкт Петербург, откъдето започва бляскавата й кариера.

Родената в Русия певица е австрийска гражданка от 2006 година, гастролира редовно на Заблцбургските музикални тържества и изнася многобройни концерти и песенни вечери не само в Австрия, но и по цял свят.

В благодарственото си слово при връчване на отличието певицата заяви:

"Много съм щастлива и горда, че ще нося тази титла. Австрия се превърна в мой втори дом и за мен няма нищо по-хубаво от това титлата "камерзенгерин" да ми бъде присъдена във Виена".

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деветият Plovdiv Jazz Fest: бутиков и камерен, с някои от най-активните и влиятелни музиканти в джаза днес

От 27 до 29 октомври ще прозвучи музиката на артисти от България, САЩ, Италия, Австрия и Бразилия

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"