Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Носителят на "Грами" Максим Венгеров гостува на Софийската филхармония

ВИРТУОЗИ НА ЦИГУЛКАТА

Носителят на "Грами" Максим Венгеров гостува на Софийската филхармония

Събитието е на 11 февруари в програмата на "Европейски музикален фестивал" 2021 г.

Максим Венгеров (Снимка: Софийска филхармония)

Изключителният руски цигулар и носител на "Грами" Максим Венгеров ще изнесе концерт с националния ни оркестър под диригентството на маестро Найден Тодоров в програмата на "Европейски музикален фестивал" 2021.

На 11 февруари от 19:00 ч. световната цигулкова звезда ще представи в зала "България" Концерт за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович, а във втората част на вечерта ще прозвучи Камерна симфония в до минор от същия автор. Това е трето гостуване у нас на Максим Венгеров и първо в акустична зала.

Максим Венгеров (Снимка: Софийска филхармония)

Предишните блестящи изяви на цигуларя в България бяха през 2006 и 2018 г. Събитието е част от силния пролетен сезон на Филхармонията, в който ще гостуват още редица други забележителни класически музиканти.

Още

Максим Венгеров и Софийската филхармония с бляскав концерт в НДК

Максим Венгеров и Софийската филхармония с бляскав концерт в НДК

Подобно на всички музиканти 2020 г. бе изпълнена с предизвикателства, но и с интересни нови проекти за големия цигулар. Миналия януари той бе избран за Artist in Residence на радио Classic FM - Лондон и се присъедини към IDAGIO, водещата в света услуга за стрийминг на класическа музика, където ексклузивно излизат най-новите му записи, и на която е посланик. На 12 юни Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцената с голям концерт в Роял Албърт Хол в Лондон, но събитието бе преместено за 20 април тази година. В програмата ще участват изключителни световни солисти като Миша Майски и Марта Аргерич, както и Оксфордската филхармония с диригент Марис Пападопулос и студенти от Кралския музикален колеж в Лондон. 

През пролетните месеци цигуларят качваше очарователни клипове на домашни концерти с дъщерите си Лиза и Полина. Венгеров премина през изпитанието на COVID 19, когато през октомври 2020 сподели с феновете си в социалната мрежа, че има положителен тест.

Още

Хуан Диего Флорес, Марта Аргерич, Максим Венгеров, Рей Чен - солисти на Софийската филхармония през 2021 г.

Хуан Диего Флорес, Марта Аргерич, Максим Венгеров, Рей Чен - солисти на Софийската филхармония през 2021 г.

На 14 януари 2021 Максим Венгеров стартира нова образователна инициатива, която ще му позволи да споделя своя преподавателски опит с млади музиканти по целия свят. Новият уебсайт  представлява онлайн платформа, чрез която се излъчват видеоуроци по цигулка. Идеята за това възниква по време на световната пандемия, когато онлайн обучението придобива огромно значение.

Стартът на инициативата бе отбелязан с безплатен онлайн концерт, в който Максим Венгеров и пианистът Рустем Сайкулов изпълниха соната за цигулка на Щраус в реално време между два града - Венгеров в Монако, а Сайкулов - в Париж.

Купи билетМаксим Венгеров е един от най-забележителните съвременни музиканти, който вече 40 десетилетия е на върха. Роден през 1974 година, той учи цигулка при Галина Турчанинова и Захар Брон. Печели международните конкурси "Виенявски" и "Карл Флеш", съответно на 10 и на 15 години. Осъществява първия си запис на 10 години и до момента продължава да записва активно за престижните компании Melodia, Teldec и EMI. През 2007 се насочва и към дирижирането, развивайки и тази част от своя талант.

2018 г. Максим Венгеров (Снимка: Софийска филхармония)

През последните няколко сезона Максим Венгеров концертира като солист или диригент с най-големите оркестри в света - Нюйоркската филхармония, Берлинската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Мариинския театър, Симфоничните оркестри на Чикаго, Монреал, Торонто и активно гастролира с камерни рецитали.

През сезон 2017/2018 Венгеров изнася концерти в Карнеги хол със Симфоничния оркестър на Монреал и участва в Музикалния фестивал в Пекин. През същия сезон Венгеров дирижира Националния оркестър на Франция и изнася рецитали и концерти в Европа, Китай и САЩ. Акценти от сезон 2018/19 са концерт с Оркестъра на "Ла Скала" в Милано с диригент Рикардо Шаи за откриването на сезона и концерти с Филхармонията в Монте Карло и Парижката филхармония.

Купи билетПреподаването и подкрепата на млади таланти са сред най-силните увлечения на Максим Венгеров. Той заема няколко преподавателски позиции в различни страни по света и понастоящем е професор в "Моцартеум" Залцбург, а от септември 2016 година е гостуващ професор по цигулка в Кралския музикален колеж в Лондон.

Той участва в многобройни журита на конкурси, сред които диригентския "Донатела Флик", цигулковия конкурс "Менухин" и Международния конкурс в Монреал, където през май 2013 г. той дирижира финалния тур. Благодарение на успеха си като председател на престижния конкурс за цигулари "Виенявски" през 2011 г., когато прослушва на живо над 200 музиканти в девет световни столици, Венгеров е безпрецедентно преизбран на същия пост и през 2016 г.

Максим Венгеров на Европейския музикален фестивал 2018 г. (Снимка: Кантус фирмус)

През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант, избран за посланик на добра воля от УНИЦЕФ. В тази роля той изнася концерти за деца в неравностойно положение и общности в Уганда, Тайланд, Балканите и Турция, като същевременно помага за набирането на средства за много програми, подпомагани от УНИЦЕФ. Той е и патрон на проекта MIAGI в Южна Африка, който чрез музиката свързва деца от различен етнически произход.

През 2018 г. той става посланик на добра воля на Училището Musica Mundi - уникална институция, която подкрепя млади таланти.

Цигуларят е отличен с многобройни музикални награди, сред които "Грами", "Грамофон", Британски награди за класическа музика, "Edison", "ECHO", и редица други отличия. Максим Венгеров свири на цигулка "Страдивариус екс Кройцер" от 1727 година.

Ограничено количество билети са налични на касата на зала "България и в Ивентим.

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Още

Маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева в любовна магия

Маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева в любовна магия

Още

Саша Гьотцел остава главен гост-диригент на Софийската филхармония

Саша Гьотцел остава главен гост-диригент на Софийската филхармония

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

La Dolce Vita на открито със Софийската филхармония

Софийската филхармония открива летния си сезон в Парк-театър „Борисова градина“

"Моята прекрасна лейди" - новото предизвикателство на Квинтет "Пилекадоне" на "Софийски музикални седмици"

На 28 юни 2022 г. от 19 ч. в Камерна зала "България", в рамките на 53-то издание на МФ "Софийски музикални седмици"

Бразилският пианист Пабло Роси открива Лятната академия на изкуствата в Бургас

Пабло Роси е считан от специализираната критика за едно от най-значимите имена сред новото поколение бразилски пианисти

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

На 30 юни на сцената на зала "България" ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др.