Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музиканти от четири държави в звездна предколедна вечер

С ДУХА НА КОЛЕДА

Музиканти от четири държави в звездна предколедна вечер

Изключителните солисти от струнен квартет Мириад ще музицират за вас в камерния концерт "Мотив"

Струнен квартет Мириад (Снимка.: МОДО)

Четирима изключителни солисти създават новия квартет Myriad. Емили Небел, цигулка (САЩ), Грета Мутлу, цигулка (България), Франческа Гилбърт, виола (Великобритания) и Петерис Соколовскис, виолончело (Латвия) са във вихъра си, когато споделят сцената, музиката и блестящото си майсторство. Младите музиканти ще гостуват като квартет за първи път в България и ще представят богата програма в рамките на камерните концерти "Мотив". Събитието ще се проведе на 12 декември 2018 г. от 19:30 ч. в къща-музей "Борис Христов" на ул. "Цар Самуил" №43.

Мотив: MYRIAD ще започне с късния незавършен квартет №12 от Франц Шуберт, след което ще прозвучат Фантазии за четири гласа от английския бароков майстор Хенри Пърсел. Първата част ще завърши с музика от чешкия композитор с трагична съдба, Ервин Шулхоф. Финалът е отреден за Струнен квартет №7 от Лудвиг ван Бетовен - творба, написана по поръчението на принц Разумовски, към онзи момент посланик на Русия във Виена.

Снимка.: МОДО

Артистите

Емили Небел е родена в САЩ, но се радва на разнообразна международна кариера като концертмайстор, солист и камерен музикант. Като гостуващ концертмайстор, Емили е водила оркестри из цяла Европа, включително Кралския шотландски национален оркестър, Дармщадския държавен театър и оркестъра на La Monnaie. Тя има богата концертна дейност като часто от дуото Небел-Пудинов и често е канена на фестивали за камерна музика от Ню Орлиънс до "Prussia Cove". След дипломирането й от Кливландския институт по музика, Университета "Райс" и от Консерваторията във Франкфурт, на Емили й предстои да започне обучение в Кралската музикална академия с пълна стипендия.

Базирана в Лондон, българската цигуларка Грета Мутлу редовно изнася рецитали и камерни концерти. Тя също работи с Лондонския Симфоничен оркестър, Бритън Синфония, Аурора и Шотландския камерен оркестър. Като ученичка на прочутите американски педагози Пол Кантор и Андрес Карденес, Грета притежава дипломи от Института по музика в Кливланд, Училището "Глен Гулд" и Университета "Карнеги Мелън". Тя е носител на Диплома за изключителни артистични постижения от българското Министерство на културата. Грета е участвала в музикалния фестивал в Аспен, Le Domaine Forget, Семинара на струнен квартет "Св. Лорънс" в Станфордския университет и е била резидентен камерен музикант във програмите Wye Valley и Britten-Pears Young Artist. Работила е в майсторски класове и индивидуално с членове на квартетите Кливланд, Токио и Лондон Хайдн, както и с Леонидас Кавакос, Мауричо Фукс, Жан Ламон, Ноа Бендикс-Балгли и сър Роджър Норингтън.

Франческа Гилбърт е родена в Лондон и започва да свири на виола на 6-годишна възраст в програмата за струнни инструменти на Junior Guildhall. Тя е учила със Сюзън Томпсън, Дейвид Такено и Матю Джоунс. Франческа завършва майсторския клас "Advanced Instrumental Studies" в Училището за музика и театър "Гилдхол", след като вече е получила бакалавърската си степен с отличие. Франческа има разнообразна кариера като изпълнител, като се фокусира особено върху камерната музика, изнасяйки концерти из цяла Великобритания и в чужбина с различни ансамбли. Франческа участва и в много фестивали, включително Фестивала за камерни музика "Marryat Players", Фестивала на международните лауреати "iPalpiti" и Фестивала за камерна музика в Риоха. Освен това, Франческа свири в и джаз квинтет с пианиста Гвилим Симкок, като изпълняват както оригинални композиции от Симкок, така и негови аранжименти. Групата изпълнява и записва сюитата "Детски ъгъл" от Дебюси за BBC Radio 3 Jazz Line-Up, която е излъчена през месец март тази година. Последните постижения за Франческа включват изпълнение на Симфония Концертанте от Моцарт с цигуларката Агата Дарашкайте и Ансамбъл "Янус".

Петерис Соколовскис е роден в Новокузнецк, Русия.. Започва да свири на виолончело на 6-годишна възраст с Лия Судраба в Рига, Латвия, а по-късно продължава обучението си в Училището по музика "Пърсел" с Александър Боярски. Петерис завършва Кралския колеж по музика, където също учи с Александър Боярски. През септември 2012 г. започва своето следдипломно обучение в Guildhall School of Music and Drama с Луиз Хопкинс и по-късно става асистент в училището. Той е носител на Наградата за млади виолончелисти на Фондация "Пиер Фурние", както и стипендиите на "Musicians Benevolent Fund" и "Джефри Шоу". Петерис печели конкурса за виолончелисти на Кралския колеж по музика и е участвал с камерни ансамбли в лондонските зали "Уигмор", "Барбикан", "Кралица Елизабет" и "Кадоган". Той участва в "BBC Total Immersion Weekend", изпълнявайки музиката на Джон Тaвнър, излъчвана по BBC Radio 3. Петерис изпълнява струнния квартет на Вайнберг с Гидон Кремер, Агата Дарашкайте и Санта Визине в зала "Брамс" на Мюзикферайн във Виена. Той е редовен преподавател в Училището за виолончелисти в Оксфорд. Петерис е бил член на Камерния оркестър "Кремерaтa Балтика" от 2013 до 2017г.

Камерна арт концепция

Мотив: MYRIAD е част от известния, вече 4 годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година представя изключително амбициозна програма с артисти от Полша, Великобритания, САЩ, България, Латвия, Узбекистан, Испания и Франция.

Камерен цикъл МОТИВ - всеки месец българската публика има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Неподражаемите по рода си камерни вечери дават нов облик на музикалната сцена - изпълнителите представят изкуството си в интимна и елегантна атмосфера, в артистичната среда на домът на легендарния български бас Борис Христов, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин.

Местата в залата са не повече от 50, а организаторите допълват специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Билети:  на motifconcerts.info, онлайн и на касите на Eventim в страната
- онлайн и в мрежата на, преди събитието в Къща-музей "Борис Христов".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Песен, посветена на изгубен неотдавна баща, спечели наградата на Сан Ремо за млади таланти

Прочувствената песен "Барут" на 29-годишния Лука Гаудиано разказва за трудно преодолимата болка от загубата на близък човек

Концертите на Ара Маликян се отлагат за май

Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради противоепидемичните мерки

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

На 11 март в зала "България" изключителният пианист ще представи творби от Берг, Гершуин, Хренников и Шопен

Мартина Табакова - виртуозност и красота в едно пиано

Завладяващата "Хумореска" оп. 15 от Панчо Владигеров сред великолепието на Родопите

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Събитието е на 2 март 2021 от 19 ч. в Държавна опера Варна

Пианистката Красимира Филева и кавалджията Дамян Йорданов с първа награда в конкурса "Бъдещи звезди" в Италия

Признанието е завоювано в конкуренцията на участници от 31 страни, като втора и трета награда в категорията на нашите изпълнители журито не е присъдило