Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Дуо "Парашкевов - Кисленко" (Източник: Държавна опера Варна)

 

Още

Алина и Николай Шаламови – клавирното дуо с бъдеще

Алина и Николай Шаламови – клавирното дуо с бъдеще

Дуото "Парашкевов - Кисленко", добре познато на международната сцена, пътува през 2023 година на световно турне.

Цигуларят Чавдар Парашкевов и пианистката Наташа Кисленко поднасят на почитателите на класическата музика своя проникновен прочит на творби от Рахманинов, Сук, Енеско, Дохнани, Аренски и други композитори, обединени в красноречивия наслов "La Belle Epoque".

Поредицата от рецитали в Хюстън, Сан Маркос, Ню Браунфелс, Санта Барбара, Сан Диего, Истанбул и Анкара завършва с три концерта в България.

Концертите са в София на 29.03.2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30.03.2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 01.04.2023 в ГХГ "Борис Георгиев".

Създадено през 2009 година, дуото "Парашкевов - Кисленко" концертира многократно в Германия, Русия, България, Турция и САЩ. Техни рецитали са били излъчвани на живо в радиопраграми в София и Хюстън. През 2011 година двамата музиканти издават своя дебютен албум "Руски сонати" и получават много отлични отзиви от музикалните критици. През 2018 година излиза втори диск, озаглавен "Бетовен, Брамс, Малер". Списанието "Gramophone" нарича Парашкевов и Кисленко "дръзки шампиони на целия албум", "техните диалози са балансирани, интензивни, но изразени с лекота".

ЧАВДАР ПАРАШКЕВОВ: Романтичен виртуоз с искрящ и брилянтен тон и яснота на жеста

Определeн от списание "Strad", като "романтичен виртуоз с искрящ и брилянтен тон и яснота на жеста", цигуларят Чавдар Парашкевов има многобройни изяви с оркестри, соло и камерни рецитали в България, Турция, САЩ, Германия, Русия, Италия, и Дания.

Източник: Държавна опера Варна

Парашкевов е носител на първа награда в Националния конкурс "Светослав Обретенов" в Провадия, първа награда и специална награда "Бах интерпретация" в "Конкурс за млади таланти" в София, втора награда за "Най-добро изпълнение на българска музика" във Варна и първа награда за "Най-добро изпълнение на чешка и словашка музика" във Варна. Има издадени четири албума, като последния "Брамс и Шостакович - клавирни триа" е издаден през 2021 година от Франкор.

Неговият дебютен компактдиск "Мoto Perpetuo" от 2005 година е летял в космоса по време на полет STS-125 на совалката Atlantis, състоял се през месец май 2009 година. Парашкевов е възпитаник на НУИ "Добри Христов" във Варна, следвал е в СМУ - Далас, както и в Университета на Хюстън. Работи с известните педагози: А. Ковачева, П. Христосков, Г. Гичкова, А. Грабиец, В. Богартц, Т. Хапанен, Н. Школникова, Е. Борок, С. Розенберг, Е. Фридман и др. Чавдар Парашкевов е член на оркестрите на Houston Grand Opera и Houston Ballet, съчетавайки предподавателската си дейност с провеждането на музикания фестивал Round Top, Тексас.

НАТАША КИСЛЕНКО: Прозрачен и красив пианизъм

Още

Теодосий Спасов и виртуозите от дуо Kova - Zappa със съвместен концерт

Теодосий Спасов и виртуозите от дуо Kova - Zappa със съвместен концерт

Изявеният пианист и педагог Наташа Кисленко концертира в Русия, Германия, Италия, Испания, Словакия, България, Турция и САЩ. Критиците я оценяват, като изпълнител с голяма артистичност, перфектна техника и нюансиране. Родена в Москва, Кисленко започва обучението си на шест годишна възраст в специалното музикално училище за надарени деца към Московската консерватория "Чайковски", където получава и висшето си образование през 1994 година.

През 1995 година заминава за САЩ, където продължава обучението си с известния испански преподавател Иоаким Ачукаро в Далас, Тексас. През 2004 година защитава докторска степен в Университета на Ню Йорк.

Носител е на много международни награди от пиано конкурси в Португалия, Франция, Словакия и САЩ. Нейният дебют в Карнеги Хол е през 1996 година след спечелването на голямата награда на международния пиано конкурс в Мисури. Изнася камерни рецитали с големи музиканти, като Сара Чанг, Торейф Тедийн, Жеймс Базуел, Теодор Къчар, Тадео Куело и други.

Заедно с цигуларя Чавдар Парашкевов издава два компактдиска за цигулка и пиано "Руски сонати" и "Бетовен, Брамс, Малер". Списание "Strad" приветсва нейния "прозрачен и красив пианизъм". От 2007 година Кисленко е преподавател по пиано в Университета в Санта Барбара, Калифорния, а преди това също е преподавала и в Калифорнийския университет във Фрезно.

Още

Мандолинен квинтет "София" изправи на крака публиката в Кувейт

Мандолинен квинтет "София" изправи на крака публиката в Кувейт

Още

"Моята прекрасна лейди" - новото предизвикателство на Квинтет "Пилекадоне" на "Софийски музикални седмици"

"Моята прекрасна лейди" - новото предизвикателство на Квинтет "Пилекадоне" на "Софийски музикални седмици"

Още

Катя и Мариел Лабек - най-известното клавирно дуо в света, гостуват на Софийската филхармония

Катя и Мариел Лабек - най-известното клавирно дуо в света, гостуват на Софийската филхармония

Още

Дуото Веско Пантелеев-Ешкенази - Людмил Ангелов се ражда по идея на Пантелей Пантелеев – бащата на известния цигулар

Дуото Веско Пантелеев-Ешкенази - Людмил Ангелов се ражда по идея на Пантелей Пантелеев – бащата на известния цигулар

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club

НБУ организира благотворителен концерт на Доач Бездюз в подкрепа на пострадали студенти от земетресенията в Турция

Събраните средства ще бъдат преведени по сметката на турската образователна фондация TEV, която създаде специален дарителски фонд Keep them in education в подкрепа на студенти от 11 района на страната