Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изключително успешно приключи Европейският музикален форум в София

МУЗИКАЛЕН ФОРУМ

Изключително успешно приключи Европейският музикален форум в София

Над 150 делегата от цяла Европа се включиха в 12-тото издание на форума

Форумът на тема "Справедливост в музиката" бе открит от кметът на гр. София - г-н Васил Терзиев (Източник: Европейски музикален форум)

На 7 юни успешно приключи 12-тото издание на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет (European Music Council - EMC), които се проведоха в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", София. Балканска столица за първи път става домакин на събитие от този ранг благодарение на Българска музикална асоциация.

На 7 юни успешно приключи 12-тото издание на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет (European Music Council - EMC), които се проведоха в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Още

България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

Форумът на тема "Справедливост в музиката" бе открит от кмета на гр. София - г-н Васил Терзиев и министъра на културата - г-н Найден Тодоров, които отправиха силно послание към Европа акцентиращо дискримиционния географски проблем и несправедливи практики и политики за равнопоставеност в европейското финансиране, с които музикантите от България и Блаканите се сблъскват до ден днешен.

Това бе и основната тема в панелите и дискусиите, на която делегатите от българска страна наблегнаха и отстояваха позицията си за спешна нужда от промяна. Това е и една от основните цели, върху която БМА работи усилено, а именно да осветли "невидимите" за Европа проблеми и да предизвика дебат и действия.

"Докато бях предприемач, съм виждал как колективната работа създава повече възможности и наистина елиминира дискриминацията. Но и тогава имаше нещо, за което рядко се говореше - че има разделение, базирано на географията. И че заради него няма равен достъп до пазарите и равен достъп до възможности. Разбира се, има различни причини за това разделение. Но преодоляването му носи само ползи - създава много нови възможности, включва нови хора и това подпомага екосистемата на всяка индустрия, защото това вдига колективно нивото" - сподели кметът на София г-н Васил Терзиев в откриващата си реч.

Форумът на тема "Справедливост в музиката" бе открит от министъра на културата маестро Найден Тодоров (Източник: Европейски музикален форум)

"Предметът на предстоящите дискусии е изключително важен за мен като музикант, но също така и като министър на културата. Музиката създава мостове, но ние самите трябва да строим мостове помежду ни в нашата работа. Има много какво да осъществим. Това е причината днес да говорим за равенство - защото то не съществува.

Още

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

Мотото на Европейския съюз е "Единство в многообразието". Е, ние не сме достатъчно единни. А много хора и институции използват многообразието като причина да няма справедливост. Хората не винаги осъзнават, че да бъдеш различен, не означава, че трябва да имаш различни права. Правата трябва да са еднакви за всички.

И за това трябва да говорим в идните дни". С тези думи се обърна министърът на културата Найден Тодоров към гостите по време на официалното откриване на 12-ия "Европейски музикален форум".

"Трябва да образоваме децата си, защото образованието е решение за всичко. Но проблемът е, че освен, че трябва да образоваме децата, трябва да образоваме и тези, които ги обучават. Така че се надявам в следващите дни заедно да открием възможните решения и след това да ги "извикаме" на света.", каза още министърът на културата Найден Тодоров.

Разбира се, нямаше как подобен форум да мине и без музикална програма.

Още

138 произведения от 66 автори ще бъдат представени на форума "Малки графични форми"

138 произведения от 66 автори ще бъдат представени на форума "Малки графични форми"

Организаторите от БМА подготвиха за гостите изключително разнообразна музикална програма, която включваше автентичните Бистришки баби, експерименталното електронно трио Clavexperience, Академичния народен хор и Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", нетрадиционното струнно дуо Белева и Хаджигрудев - гъдулка и контрабас, Камерния ансамбъл Софийски солисти, The Essential Funk Trombone и YoYo band.

Форумът се проведе под патронажа на кмета на София, Васил Терзиев и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Всяка година Европейския музикален съвет организира Европейски музикален форум (European Forum on Music), който събира над 150 професионалисти от Европа - представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел - устойчивото развитие на музикалния сектор.

Още

Световноизвестната българска прима Соня Йончева създава музикален форум в България

Световноизвестната българска прима Соня Йончева създава музикален форум в България

Още

PICTOPLASMA x Bulgaria: първият форум за дизайн на персонажи ще се проведе у нас през септември

PICTOPLASMA x Bulgaria: първият форум за дизайн на персонажи ще се проведе у нас през септември

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Албена Данаилова, Румен Цветков и Александър Сомов изнесоха концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Те свириха в залата на Градската художествена галерия, която бе препълнена с публика

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков

17 000 свещи пристигнаха в България за концерта на Боби Вълчев в Пловдив

Това уникално събитие не само ще предложи музикално изживяване от най-висок клас, но и ще постави нов световен рекорд за запалени свещи на концерт

Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Остават броени дни до концерта на двукратния носител на Грами – 24 юли

Украинският виртуоз Валерий Соколов и фестивален оркестър откриват юбилейно издание на "Алегра"

И тази година, в разгара на лятото, в София от 12 до 20 юли, събитието ще зарадва своята публика