Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Български глас ще звучи на джаз фестивала в Кайро

ДЖАЗ ФЕСТИВАЛИ

Български глас ще звучи на джаз фестивала в Кайро

Тя ще излезе на сцената на 29 октомври с групата на самия основател на фестивала Амро Салах, който е дълбоко свързан със страната ни

Над осемдесет изпълнители от тринадесет държави ще участват в международния Джаз фестивал в Кайро, който ще се проведе от 28 октомври до 5 ноември. България е представена от певицата, цигуларка и актриса Емануела Калчева - Джайма.

Тя ще излезе на сцената на 29 октомври с групата на самия основател на фестивала Амро Салах, който е дълбоко свързан със страната ни.

Двамата се срещат случайно през пролетта, той чува изпълнение на Джайма, кани я на репетиции, следва съвместен концерт, а през септември пристига официалната покана за престижния музикален форум.

"За мен е огромно удоволствие и съм благодарна, че ще свиря авторската си музика с такива прекрасни музиканти," каза пред БТА Джайма.

Тя сподели, че най-голямото й вълнение преди концерта е свързано с това да свърши перфектно работата си. "За мен няма значение къде свиря - голям фестивал, опера или малък клуб, важното е, че хората идват, за да ме чуят и не мога да си позволя да представя нещо, което не е на високо професионално ниво."

Джаз фестивалът в Кайро ще се проведе за 13-ти път. Наред с концертите той включва ателиета, изложби, програми за деца, документални прожекции, джем сесии.

За участието си Джайма е избрала песни, които представят цялото й творчество. "Имам четири диска с авторска музика. От тези албуми избрах някои неща. Ще има и едно съвсем ново парче, което много обичам. То е на български, френски и арабски език. Казва се "Безкрай". Създадох го в Кайро през март. Записах го това лято във Франция с един много добър френски пианист - Кристиан Соваж, а на концерта ще го изпълня с Амро Салах."

В началото на лятото Джайма участва и в два концерта на египетската джаз легенда, перкусиониста Яхия Халил. "Поканата беше изненада. Съвместната ни работа беше толкова добра и за мен, и за него, че той ме покани за още два концерта - на 24 ноември в Каирската опера и на 26 ноември в Александрийската опера." Там българката ще изпълни четири композиции в стил ромски джаз. "Ромската музика е първата ми любов," възкликна с усмивка тя.

След тридесет години във Франция, по време на пандемията Джайма се премества в Кайро, където преподава музика в едно от международните училища. "Българската и египетската музика имат много общо. Тук се чувствам у дома," отбеляза певицата.

Още

Френският музикант Уудкид открива 55-ото издание на джаз фестивала в Монтрьо

Френският музикант Уудкид открива 55-ото издание на джаз фестивала в Монтрьо

Още

Камелия Тодорова открива джаз феста в Банско, очакват музиканти от Австрия, Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония

Камелия Тодорова открива джаз феста в Банско, очакват музиканти от Австрия, Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония

Още

Трявна пише джаз история

Трявна пише джаз история

Още

92-годишната джаз певица Лени Вълкова кандидатства за "Гинес" с първия си самостоятелен албум

Най-възрастният записващ музикант в света: Българката Лени Вълкова кандидатства за Гинес

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Дейвид Гарет издаде нов сингъл с прочутия Андреа Бочели

Песента "Ave Maria" e част от предстоящия албум на виртуозния цигулар

До дъно: Истории за падение, отмъщение и любов с Калин Врачански

Вторият сезон на аудиосериала, създаден специано за Storytel, обещава обрати, комедия и напрегната драма

С тържествена церемония бе открит Залцбургският фестивал

Един от ораторите на тържествената церемония беше писателят Илия Троянов, който отбеляза, че лъжци и лицемери има не само в Русия, но и в Австрия. Алчността свързва бивши политици и други хора повече с логиката на войната

Най-популярната японска манга поредица отбеляза 25-ата си годишнина

"Ще започна да разкривам всички тайни на този свят, които съм пазил скрити", каза авторът на "One Piece" Ейичиро Ода

"Отело" с Желко Лучич, Джанкарло Монсалве и Тамара Калинкина на Античния форум в Стара Загора

Звезден солистичен състав ще очарова почитателите на оперното изкуство на на 23 юли

Не ние пилеем времето си, а времето пилее нас

"Човешките истории са възможност, стъпало по стълба, която води само нагоре", убеден е писателят Иво Иванов, чиито неподражаеми истории жегват читателя в сърцето

Виж всички

Календар