Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Български глас ще звучи на джаз фестивала в Кайро

ДЖАЗ ФЕСТИВАЛИ

Български глас ще звучи на джаз фестивала в Кайро

Тя ще излезе на сцената на 29 октомври с групата на самия основател на фестивала Амро Салах, който е дълбоко свързан със страната ни

Над осемдесет изпълнители от тринадесет държави ще участват в международния Джаз фестивал в Кайро, който ще се проведе от 28 октомври до 5 ноември. България е представена от певицата, цигуларка и актриса Емануела Калчева - Джайма.

Тя ще излезе на сцената на 29 октомври с групата на самия основател на фестивала Амро Салах, който е дълбоко свързан със страната ни.

Двамата се срещат случайно през пролетта, той чува изпълнение на Джайма, кани я на репетиции, следва съвместен концерт, а през септември пристига официалната покана за престижния музикален форум.

"За мен е огромно удоволствие и съм благодарна, че ще свиря авторската си музика с такива прекрасни музиканти," каза пред БТА Джайма.

Тя сподели, че най-голямото й вълнение преди концерта е свързано с това да свърши перфектно работата си. "За мен няма значение къде свиря - голям фестивал, опера или малък клуб, важното е, че хората идват, за да ме чуят и не мога да си позволя да представя нещо, което не е на високо професионално ниво."

Джаз фестивалът в Кайро ще се проведе за 13-ти път. Наред с концертите той включва ателиета, изложби, програми за деца, документални прожекции, джем сесии.

За участието си Джайма е избрала песни, които представят цялото й творчество. "Имам четири диска с авторска музика. От тези албуми избрах някои неща. Ще има и едно съвсем ново парче, което много обичам. То е на български, френски и арабски език. Казва се "Безкрай". Създадох го в Кайро през март. Записах го това лято във Франция с един много добър френски пианист - Кристиан Соваж, а на концерта ще го изпълня с Амро Салах."

В началото на лятото Джайма участва и в два концерта на египетската джаз легенда, перкусиониста Яхия Халил. "Поканата беше изненада. Съвместната ни работа беше толкова добра и за мен, и за него, че той ме покани за още два концерта - на 24 ноември в Каирската опера и на 26 ноември в Александрийската опера." Там българката ще изпълни четири композиции в стил ромски джаз. "Ромската музика е първата ми любов," възкликна с усмивка тя.

След тридесет години във Франция, по време на пандемията Джайма се премества в Кайро, където преподава музика в едно от международните училища. "Българската и египетската музика имат много общо. Тук се чувствам у дома," отбеляза певицата.

Още

Френският музикант Уудкид открива 55-ото издание на джаз фестивала в Монтрьо

Френският музикант Уудкид открива 55-ото издание на джаз фестивала в Монтрьо

Още

Камелия Тодорова открива джаз феста в Банско, очакват музиканти от Австрия, Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония

Камелия Тодорова открива джаз феста в Банско, очакват музиканти от Австрия, Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония

Още

Трявна пише джаз история

Трявна пише джаз история

Още

92-годишната джаз певица Лени Вълкова кандидатства за "Гинес" с първия си самостоятелен албум

Най-възрастният записващ музикант в света: Българката Лени Вълкова кандидатства за Гинес

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар