Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Аида" на Дзефирели само с два спектакъла в България

ОПЕРНИ БИСЕРИ

"Аида" на Дзефирели само с два спектакъла в България

В Летния театър на Варна аплодираме оперната дива Красимира Стоянова и великолепната Йоана Железчева като Аида

Красимира Стоянова като Аида в Мадрид (Източник: Държавна опера Варна)

Още

TUTTO VERDI с Кирил Манолов, Павел Балев и Красимира Стоянова

TUTTO VERDI с Кирил Манолов, Павел Балев и Красимира Стоянова

За пръв път в България, единствено във Варна на 14 и 15 юли, 21.00, XIV Опера в Летния театър 2023, ще бъдат показани два спектакъла на култовата постановка "Аида" от Верди на режисьора, сценограф и костюмограф Франко Дзефирели (1923-2021), по повод 100 години от рождението на великия оперен творец през 2023 г.

Под диригентската палка на Якопо Сипари ди Пескасероли в ролята на Аида ще се преобразят оперната дива Красимира Стоянова и великолепната Йоана Железчева.

Държавна опера Варна

"КРАСИМИРА СТОЯНОВА - ИСТИНСКАТА ДИВА НА ВОКАЛНОТО ИЗКУСТВО"

Оперната прима Красимира Стоянова ще блести в XIV Опера в Летния театър - Варна 2023 като Аида в "Аида" от Верди (15.07) и като Тоска в "Тоска" от Пучини (16.08), под палката на постояните гост-диригенти на Държавна опера Варна, съответно Якопо Сипари ди Пескасероли и Павел Балев.

Аида е една от коронните роли на световноизвестната певица, макар че тя превръща всяка своя роля в безценна перла от богатия си репертоар. Като Аида триумфира в Театро Реал Мадрид (2022), във възстановената грандиозна постановка отпреди 24 години на Уго де Ана.

"След успешните изяви на Красимира Стоянова в образа на етиопската принцеса в Метрополитън опера, Миланската скала, Земперопер Дрезден, Баварската опера в Мюнхен и на други престижни сцени, нейният дългоочакван дебют в Театро Реал Мадрид покори публиката с изразителния глас, финеса и възхитителните пианисими на певицата", отбелязва изданието за класическа музика "Ritmo.es", което публикува обширно интервю със примата, озаглавено "Красимира Стоянова - истинската дива на вокалното изкуство".

Красимира Стоянова (Източник: Държавна опера Варна)

След премиерата вестник "La Vanguardia" написа:

Още

Красимира Стоянова отново покори Виенската държавна опера

Красимира Стоянова отново покори Виенската държавна опера

"Красимира Стоянова извая образа на Аида с възхитително вокално благородство и изящност", а вестник "El Mundo" подчерта: "В своята интерпретация Красимира Стоянова разкрива цялата сила и дълбочина на централната сопранова роля".

В грандиозния спектакъл на "Аида" в Театро Роял Мадрид, обявен за най-добър оперен театър в света (2021), на който присъстват кралят на Испания Фелипе VI и съпругата му кралица Летисия, публиката възторжено аплодира, наред със звездното българско сопрано Красимира Стоянова и великолепния български бас Деян Вачков като Царя на Египет.

Във варненския спектакъл на "Аида" на 15.07.2023 г. Деян Вачков ще партнира на Красимира Стоянова - Аида в ролята на върховния жрец Рамфис.

Завършила СМУ "Веселин Стоянов" в Русе и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика, Красимира Стоянова започва творческата си кариера като цигуларка. Дебютира в Софийската опера като Джилда от "Риголето" (1995). След успешния дебют във Виенската Щатсопера (1998) става солистка на престижния оперен театър, който я удостоява с почетната титла "Камерзенгерин на Виенската Щатсопера" (2009).

Франко Дзефирели (Източник: Държавна опера Варна)

Международната кариера на Красимира Стоянова се развива бързо и я отвежда в най-елитните оперни къщи и концертни зали по света - Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щатсопер и Концертхаус Берлин, Музикферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др.

Работи с диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Фабио Луизи, Даниеле Гати, Павел Балев, Георги Димитров и др.

Още

Сопраното Красимира Стоянова е Аида в нова постановка в дрезденската опера Земпер

Сопраното Красимира Стоянова е Аида в нова постановка в дрезденската опера Земпер

Незабравими остават за международната публика на Опера в Летния театър оперната гала на Красимира Стоянова с маестро Георги Димитров (2021) и концертното изпълнение на "Отело" от Верди, под палката на маестро Павел Балев (2022) с нейната съвършена Дездемона.

А през тази година, на 15.07.2023 г. ще имаме удоволствито да съпреживеем и Аида на Красимира Стоянова, в режисьорския, сценографски и костюмографски прочит на оперния гений Франко Дзефирели, по повод 100 години от рождението му.

ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА: ДА ПЕЯ В ПОСТАНОВКА НА ДЗЕФИРЕЛИ ЗА МЕН Е СБЪДНАТА МЕЧТА

На 14.07.2023 г., в първия от двата спектакъла на "Аида" в Опера в Летния театър, образа на Аида ще защити едно друго великолепно българско сопрано - Йоана Железчева. "Обичам драматичните роли. Обичам да страдам на сцената, в това е моята сила", споделя усмихната певицата.

Йоана Железчева неотдавна гостува като Аида в Тирана, на сцената на Националната опера и балет на Албания, с която Държавна опера Варна се колаборира за откупуване на авторските права за култовата постановка на Дзефирели, версията му за Театъра в Бусето, родния град на Верди.

Йоана Железчева като Аида в Тирана (Източник: Държавна опера Варна)

"Да пея в постановка на Дзефирели за мен е сбъдната мечта, особено когато това се случва под диригентската палка на маестро Якопо Сипари ди Пескасероли. Общуването между диригента и певеца по време на спектакъл е като интимно докосване, което те вдъхновява да се издигаш до своята висота. Да усещаш с всички сетива диригента и партньорите си на сцената, това означава да правиш чиста музика. Изпитах това върховно преживяване в Тирана и вярвам, че то ще се повтори във Варна. Отсега се радвам, че отново ще се потопя в изумителния свят с фантастичните костюми и невероятните визии на оперния магьосник Дзефирели", не скрива възторга си Йоана Железчева.

Завършила НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София (2002), в класа по оперно пеене на Христина Ангелакова, тя дебютира като мецосопран на сцената на Софийска опера и балет в множество заглавия. Специализира в майсторски класове при Александрина Милчева и Анна Томова-Синтова, печели международни и национални конкурси, сред които "Христо Бръмбаров", "Гена Димитрова", "Пълдин" и др. Усъвършенства се като драматичен сопран, натрупва богат репертоар, с който жъне аплодисменти на оперни сцени в България и чужбина.

"Аида", Франко Дзефирели (Източник: Държавна опера Варна)

Варненци и гостите на Варна също познават и ценят високо нейните превъплъщения в "Мадам Бътерфлай", "Бал с маски", "Турандот", "Норма", "Набуко" и други оперни заглавия, както и в редица оперни гала концерти.

"АИДА"

Опера от Джузепе Верди

Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли
Постановка, сценография и костюми Франко Дзефирели (1923-2021) - 100 години от рождението на великия оперен творец през 2023 г.
Версия на Дзефирели за Театъра в Бусето, възстановка Стефано Треспиди

Действащи лица и изпълнители:

14.07.2023:

АИДА - Йоана Железчева

Още

Йоана Железчева с дебют на бургаска сцена като Тоска

Йоана Железчева с дебют на бургаска сцена като Тоска

РАДАМЕС - Валерий Георгиев
АМНЕРИС - Михаела Берова

АМОНАСРО - Свилен Николов
РАМФИС - Евгений Станимиров
ЦАР НА ЕГИПЕТ - Гео Чобанов

ВЕСТИТЕЛ - Артьом Арутюнов
ЖРИЦА - Галина Великова

"Аида", Франко Дзефирели (Източник: Държавна опера Варна)

15.07.2023:

АИДА - Красимира Стоянова

РАДАМЕС - Милен Божков
АМНЕРИС - Ивана Oжа
АМОНАСРО - Красен Карагьозов

РАМФИС - Деян Вачков
ЦАР НА ЕГИПЕТ - Гео Чобанов
ВЕСТИТЕЛ - Артьом Арутюнов
ЖРИЦА - Галина Великова

Солисти, хор, оркестър и балет на Държавна Опера Варна

Виолета Тончева

Още

Варненската опера представя "Аида"  в Брюксел

Варненската опера представя "Аида" в Брюксел

Още

Легендарният маестро Рикардо Мути покани двама българи за "Аида" в Чикаго

Легендарният маестро Рикардо Мути покани двама българи за "Аида" в Чикаго

Още

Оперната прима Красимира Стоянова: Да имаш нужда от красотата

Оперната прима Красимира Стоянова: Да имаш нужда от красотата

Още

Оперната прима Красимира Стоянова:  У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

Оперната прима Красимира Стоянова: У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Солисти са Магдалена Карамитева, Димитър Карамитев и Димитър Гугов

Най-младият победител в историята на конкурса „Чайковски“ Златомир Фунг с концерт в зала „България“

Програмата на вечерта включва още "Emigration of Strings" от Паул Хертел и Симфония №7 от Антонин Дворжак

България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

За три дни София става притегателна сила за европейската музикална индустрия

Школата на Райна Кабаиванска ще има концерт в Лондон за 24 май

Четирима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще пеят в "Бритън тиътър", в Лондон, на 25 май

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен пресъздава песен с гласа на Нина Николина

Нина Николина, Любо Киров и Калин Вельов ще са част от специалната програма на Верстапен в България