Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

18-ят Европейски музикален фестивал със световни имена на класиката

МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ

18-ят Европейски музикален фестивал със световни имена на класиката

От 30 март до 15 юни в столицата ще се изявят над 350 български и чуждестранни музиканти

Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската филхармония/Сн.: Кантус Фирмус

За осемнадесети път реномираният "Европейски музикален фестивал", организиран от агенция "Кантус Фирмус", ще представи в София световни майстори на класическата музика. От 30 март до 15 юни в столицата ще се изявят над 350 български и чуждестранни музиканти. За поредна година форумът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г., а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България.

Фестивалът включва 13 събития и в него ще гостуват изпълнители от Италия, Испания, Русия, САЩ и др. Организаторите са подготвили атрактивна програма, която защитава престижа на форума, отличен за втори път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа". Сертификатът беше връчен преди дни на отчетната конференция на Българската фестивална асоциация.

Още

Максим Венгеров идва в София за „Европейски музикален фестивал“ 2018

Максим Венгеров идва в София за „Европейски музикален фестивал“ 2018

Откриването на фестивала е на 30 март с концерт на феноменалния руски цигулар Максим Венгеров и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Впечатляващата биография на Венгеров го нарежда сред най-големите изпълнители на нашето съвремие.

Оркестър на Класик ФМ радио/Сн.: Кантус Фирмус

Друг акцент от програмата на форума тази година е концертът на 25 април, в който се събират трима ярки български цигулари: Албена Данаилова - концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера, Димитър Иванов - водач на оркестъра на Франкфуртската опера и Симеон Симеонов - концертмайстор на Симфоничния оркестър на Сакраменто. Те ще обединят своя талант и майсторство в уникална програма от виртуозни цигулкови пиеси и ще си партнират на сцената с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров.

Димитър Иванов/Сн.: Кантус Фирмус

Осемнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал" ще представи и още интересни акценти: на 11 април е гостуването на "Далия" квартет от Испания, който ще изпълни премиерно у нас музика от съвременни испански автори, а на 18 май българската публика ще чуе ансамбъл "Italian Wonderbrass", наречен от специалистите "Най-добрият млад брас-квинтет в света".

"Европа танцува"/Сн.: Кантус Фирмус

Като продължение на успешния опит от миналогодишното издание във фестивалната програма отново е включено събитие за широка публика. На 7 май по куполите на "Ларгото" столичани могат да присъстват на концерта "Европа танцува" с участието на певци, танцьори, детски фолклорни ансамбли и Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Входът за събитието е свободен.

На 12 април в залата на БАН фестивалът кани малките слушатели на специален концерт-спектакъл "Приключенията на Пер Гинт" по музика на Едвард Григ с участието на музиканти и балетисти от ДМБЦ. Събитието ще разкрие пред децата специфичната красота на скандинавската култура и музика.

И през тази година фестивалът ще даде възможност за изява на младите музиканти - на 14 юни възпитаници от катедра "Поп и джаз изкуство" на Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" с ръководител Михаил Йосифов ще представят концерта "Младите в джаза".

По традиция в рамките на "Европейски музикален фестивал" ще се състои и церемонията "Златно перо". По повод 24 май, ден на славянската писменост и култура, ще бъдат отличени 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници.

Съпътстващи прояви в осемнадесетото издание са изложбата "Райнхард - Владигеров" (с откриване на 25 април), както и дискусия по проблемите на музикалното образование в България, в която ще участват представители на Националната музикална академия и средните музикални училища от страната (на 24 април).

За организацията на форума партньори на "Кантус Фирмус" са Софийската филхармония, Италианския културен институт, Институт "Сервантес" - София, Къща музей "Панчо Владигеров" - София, Фондация "Америка за България", НМА "Проф. П. Владигеров" и др.

Билети за концертите от "Европейски музикален фестивал" 2018 ще бъдат пуснати в продажба от 19 февруари (понеделник) на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com .

Коментирай 0

1/1

Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската филхармония/Сн.: Кантус Фирмус

Димитър Иванов/Сн.: Кантус Фирмус

Оркестър на Класик ФМ радио/Сн.: Кантус Фирмус

"Европа танцува"/Сн.: Кантус Фирмус

Календар

Препоръчваме ви

Софийската филхармония се включва в нова платформа за безценни изживявания

Винаги сме се стремили да представяме музика на най-високо професионално ниво, казва маестро Найден Тодоров

"Европейския музикален фестивал" в София с допълнителни дати за концертите

Форумът, организиран от "Кантус Фирмус", отново събира в София световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители

"Мистерията на българските гласове" пуска нов мини албум

Седемте изпълнения в "Шандай Я / Станка" са продължение на "БууЧииМиш"

Звезден есенен полусезон на Софийската филхармония

В онлайн пресконференция маестро Найден Тодоров обяви акцентите от полусезон Есен 2020/2021, който започва на 4 септември

Фестивалът SoFest за пореден път с възпламеняваща програма

SoFest 2020 ще представи неочаквани колаборация от стилове и изкуства

Невероятно пътуване с Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

Преживейте концерта на 5 юли от 20:00 ч. в НДК - "Платформа А6"