Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

100% Моцарт в зала "България"

СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ

100% Моцарт в зала "България"

Програмата, посветена на австрийския гений на музиката е на 11 февруари в зала "България", под палката на маестро Мартин Пантелеев

Моцарт/Сн.: Shutterstock

На 11 февруари, ОТ 19:00 часа,  в зала "България" Мартин Пантелеев ще дирижира втория концерт от цикъла "Солистите на Софийската филхармония".

Мартин Пантелеев/Сн.: Софийска филхармония

Програмата, посветена на Моцарт, включва: Симфония №1, Концерт за флейта, арфа и оркестър и Коронационна меса, представени от Кремена Ачева - флейта, Весела Тричкова - арфа, Елена Механджийска - сопран, Росица Павлова-Инджева - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор и Пламен Бейков - бас. С участието на Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Сн.: Уикипедия

Билети на касата на зала България и в партньорските мрежи на epay, ticketsbg и eventim.

_____________________________________

 

Като продължение на семейните традиции Мартин Пантелеев първоначално учи цигулка. Завършва класа по цигулка на Ангелина Атанасова в музикалното училище в София (1995) и се дипломира в Националната музикална академия. Още като ученик е концертмайстор на Младежката филхармония "Пионер" под диригентството на Влади Симеонов и участва в нейните турнета в европейските страни (1985-1989). Завършва майсторските класове по цигулка на Ифра Нийман в Майнц и Лондон (1994) и на Захар Брон в Хамбург (1998).

Лауреат е на втора награда на конкурс за камерна музика "Йоханес Брамс" в София (1993); първа награда на конкурс за изпълнение на произведение от Бела Барток в София (1994); втора награда за композиция на Международния конкурс "Земята и хората" за поема за соло цигулка (1995). Последната пиеса се изпълнява в Съединените щати и Германия (1996).

През 1998 след конкурс заема мястото на концертмайстор, а година след това - и на втори диригент на Международния оркестър "Филхармония на нациите", ръководена от Юстус Франц. С този оркестър концертира в Съединените щати, Китай, Русия и Германия.

Като солист участва с Концертите на Макс Брух и Ян Сибелиус на фестивали в Германия (2001), по повод на които в. Frankfurter Allgemeine Zeitung коментира: "Пантелеев доказа световна класа!". През септември 2003 като солист на "Камерата Залцбург" заедно с Дерек Хан и Марио Брунело изпълнява Тройния концерт на Бетовен на Международния фестивал "Дж. Енеску" в Букурещ.

През 2002 основава фестивала "Камерни музикални дни" в Барт, Германия.

Сред диригентските му изяви са концертите в Съединените щати, Китай и Хонконг с "Филхармония на нациите" (2002). По покана на Президента на Германия Йоханес Рау (2004) концертира в Бетовенхале в Бон с "Музика Арт оркестър".

От композиторското му творчество са изпълнявани "Епизоди" за симфоничен оркестър в Берлин, Хамбург, Франкфурт, за които е номиниран за културната награда "Давидоф" (1998); Първата му симфония, посветена на жертвите от войната в Косово, е дирижирана в Германия (1999). Запис на тази симфония е реализиран в Българското национално радио (2003). Симфоничната му поема "Две" е изпълнена премиерно в Бад Вьорисхофен, Германия, като документалният запис е издаден и на компактдиск (2000); в същия град прозвучава Третата му симфония (2003). Премиерата на Концерта му за ударни и оркестър се осъществява в Пекин (октомври 2001) с Пекинския симфоничен оркестър. За композиторското си творчество получава наградата "Златно петолиние" на Министерството на Културата и на Съюза на българските композитори през 2005.

През 2006 подписва тригодишен договор със Софийската филхармония за участия като гост-диригент. През 2011 г. дирижира турне на Филхармония Кейптаун, първо на африкански оркестър в САЩ, а през 2012 става главен гост-диригент на този ансамбъл. Работи с оркестри като Кралската филхармония в Лондон, Берлинските симфоници, Концертгебау камерен оркестър Амстердам, Английския камерен оркестър, Националния симфоничен оркестър на Буенос Айрес, Румънския национален радиооркестър, Мексиканска филхармония Халиско Гуадалахара, Симфоничния оркестър на гр. Шенжен, Китай и много други. Дебютира в Канада и Малайзия.

През 2012 Пантелеев е удостоен със "Златна муза", през 2013 получава награда за активна творческа дейност на Българското национално радио, а през 2014 Столична община го награждава със специалната награда "София".

Кремена Ачева (флейта)/Сн.: Софийска филхармония

Кремена Ачева започва изявите си още 12-годишна на сцените на културните ни центрове във Виена, Прага и Братислава. Завършва Музикалното училище в Русе и Музикалната академия в София със специалност флейта при Георги Спасов. Като ученичка участва в концерти на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" и като солистка на Младежки оркестър. Свири в Световния младежки оркестър "Jeunesses Musicales" в Швеция, Холандия, Дания и Германия (1989-1991).

Участва в майсторските курсове на Ален Марион и Орел Николе във Франция (1991) и на Андраш Адорян в България и Германия.

През 1983 получава първа награда на Националния конкурс за духови инструменти в Търговище и първа награда на Музикалното училище в Русе за изпълнение на българска пиеса; през май 1998 - първа награда на Осмия международен конкурс за камерна музика в Солун в категорията флейта и пиано. Наградена е с "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (1998). През 1992 става финалист и носител на наградата на публиката на Международния конкурс за флейта "Jeunesse musicales" в Белград.

Концертира като солист на Нов симфоничен оркестър, Симфониета "София", Камерен оркестър "Софийски солисти", Ансамбъл "Оркестрал", Софийска филхармония. От 1993 участва във "Festival Orchestra di Sofia" в Академия Киджана в Сиена. От 1995 е флейтист-водач в Софийската филхармония. През 1996 след селекция взима участие в Международния фестивал "Пражка пролет".

Осъществява концертно турне в Япония с пианитската Ана-Мария Дафова (1999). През 2001 свири на концерт със знаменития обоист Давид Валтер на Европейския музикален фестивал (2001). Свири по покана с диригента Шунго Морияма, като солист на Камерния оркестър на Осака и в соловите си рецитали в Осака, Окаяма и Нара.

От 2006 преподава флейта в Националното музикално училище в София. Води майсторски клас по флейта в Дубровник (2006).

Регистрира записи за Българското национално радио и за компактдискове

Весела Тричкова (арфа)/Сн.: Софийска филхармония

Възпитаник на Националната музикална академия в класа на Малина Христова, Весела Тричкова е арфистка с дългогодишна концертна дейност като солов и ансамблов изпълнител. Като студентка печели конкурс за участие в сесиите на международния младежки оркестър "Jeunesse Musicale" в Швеция и Германия.

От 2000 г. свири соло-арфа в Софийската филхармония. Има записи като солист и в състава на различни оркестри - Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на националното радио, Македонската и Белградската филхармонии, Държавния оркестър на гр. Солун.

Репертоарът й обхваща всички стилове и епохи, а концертната й дейност включва изяви на наши и международни сцени, сред които Лондон, Йерусалим, Париж, Москва, Сеул. През март 2018 г. ѝ предстои концерт по покана на Българския културен институт в Париж в рамките на международния фестивал "Paris Music".

От 2017 г. Весела Тричкова е преподавател по арфа в Националното музикално училище "Л. Пипков".

Елена Механджийска (сопран)/Сн.: Софийска филхармония

Елена Механджийска изпълнява сопрановите партии във вокално-солистичната формация Bella-Voce, номинирана за наградата "Музикант на годината" за 2016 г.

Механджийска завършва класическо пеене в Югозападния университет и специализира при проф. Тродоре Кореси. През 2010 дебютира на сцената на Софийската опера. Изнася концерти в "Пигмалион театър" във Виена. Гостува като солист в Русенската опера. Изявява се в кантатно-ораториалния жанр, в камерни произведения и мюзикли. Има записи за Националното радио.

Росица Павлова-Инджева (мецосопран)/Сн.: Софийска филхармония

Росица Павлова-Инджева, мецосопран, завършва Музикалната академия "Панчо Владигеров" (2000) в класа на Ирена Бръмбарова и специализира в Академията "Борис Христов" в Рим под ръководството на Анита Черкуети (2001). Печели награди и отличия от конкурсите "Георги Златев-Черкин" (1997), "Светослав Обретенов" (1998) и "Христо Бръмбаров" (2001).

На сцената на Софийската опера дебютира в ролята на Хензел ("Хензел и Гретел" от Хумпердинк) през 1998. Оттогава пресъздава образите на Керубино ("Сватбата на Фигаро"), Зибел ("Фауст"), Дороти ("Магьосникът от Оз") , Пинокио от едноименната опера на Ал. Йосифов, Стефано ("Ромео и Жулиета" на Гуно), Дорабела ("Така правят всички" от Моцарт) и др. Изнася камерни концерти; участва като солистка в концерти на Ансамбъл за електроакустична музика (2000), Биг-бенда на Националното радио (концерт и запис, 2002), Софийската филхармония (2003), като изпълнител в ораториални творби: Оратория "Моление" от Н. Андреев (2003), Реквием от Моцарт (2004). Гостува на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" с концертно изпълнение на операта "Амадиджи ди Гаула" от Хендел (2003). Има записи със Симфоничния оркестър на Националното радио. От 2013 пеe в състава на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", а през 2014 е съинициатор на дамската вокална формация "Bella voce", специализирана в изпълнението на солови и ансамблови камерни произведения.

Михаил Михайлов, тенор/Сн.: Софийска филхармония

Михаил Михайлов дебютира на оперната сцена едва 22-годишен и то в ролята на граф Алмавива в "Севилският бръснар" от Росини. След дипломирането си в Музикалната академия в София, той продължава да се представя с роли от лиричния теноров репертоар. Пее във всички театри в България, а също така и в Македонската опера в Скопие, множество оперни театри в Швейцария, Италия и Румъния.

В последните години тенорът е поканен на различни фестивали в Германия като "Klassik auf der Burg", Herrenchiemsee Festspiele и "Klassik am See". Изнася концерти с участието на Кралския филхармоничен оркестър в Лондон и Мюнхенсеки симфоничен оркестър.

През юли 2017 г. Михаил Михайлов става един от 20-те млади оперни певци, достигнали полуфиналите на конкурса на Пласидо Доминго "Опералиа".

Пламен Бейков (бас)/Сн.: Софийска филхармония

Пламен Бейков завършва оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон и специализира при Борис Христов в Рим. От есента на 2016 специализира музикално-сценична режисура в Музилканата академия "П. Владигеров" в класа на Виолета Горчева.

Повече от десет сезона той е солист на Държавната опера в Русе. Като концертен и кантатно-ораториален изпълнител се изявява на най-авторитетните музикални подиуми в Испания и Русия: Auditorio Nacional - Мадрид, Palau de la Musica Catalana и Teatro Liceu - Барселона, зала "Чайковски", Международния дом на музиката - Москва и Камерната зала на Московската консерватория "П. И. Чайковски", Голямата филхармонична зала в Санкт-Петербург, а в началото на 2017 и във Филхармоничната зала в Осака, Япония.

През 2016 и 2017 на сцената на Държавна опера - Русе Бейков дебютира като режисьор на монооперата "Човешкият глас" от Франсис Пуленк, осъществява втората си постановка - комичната опера-интермецо от Джовани Батиста Перголези "Учителят по музика" и световната премиера на едноактната опера "Пламъци в платната на нощта" от гръцкия композитор Гиоргос Минас, реализирана като продукция на Държавна опера - Стара Загора.   

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак