Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

100% Моцарт в зала "България"

СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ

100% Моцарт в зала "България"

Програмата, посветена на австрийския гений на музиката е на 11 февруари в зала "България", под палката на маестро Мартин Пантелеев

Моцарт/Сн.: Shutterstock

На 11 февруари, ОТ 19:00 часа,  в зала "България" Мартин Пантелеев ще дирижира втория концерт от цикъла "Солистите на Софийската филхармония".

Мартин Пантелеев/Сн.: Софийска филхармония

Програмата, посветена на Моцарт, включва: Симфония №1, Концерт за флейта, арфа и оркестър и Коронационна меса, представени от Кремена Ачева - флейта, Весела Тричкова - арфа, Елена Механджийска - сопран, Росица Павлова-Инджева - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор и Пламен Бейков - бас. С участието на Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Сн.: Уикипедия

Билети на касата на зала България и в партньорските мрежи на epay, ticketsbg и eventim.

_____________________________________

 

Като продължение на семейните традиции Мартин Пантелеев първоначално учи цигулка. Завършва класа по цигулка на Ангелина Атанасова в музикалното училище в София (1995) и се дипломира в Националната музикална академия. Още като ученик е концертмайстор на Младежката филхармония "Пионер" под диригентството на Влади Симеонов и участва в нейните турнета в европейските страни (1985-1989). Завършва майсторските класове по цигулка на Ифра Нийман в Майнц и Лондон (1994) и на Захар Брон в Хамбург (1998).

Лауреат е на втора награда на конкурс за камерна музика "Йоханес Брамс" в София (1993); първа награда на конкурс за изпълнение на произведение от Бела Барток в София (1994); втора награда за композиция на Международния конкурс "Земята и хората" за поема за соло цигулка (1995). Последната пиеса се изпълнява в Съединените щати и Германия (1996).

През 1998 след конкурс заема мястото на концертмайстор, а година след това - и на втори диригент на Международния оркестър "Филхармония на нациите", ръководена от Юстус Франц. С този оркестър концертира в Съединените щати, Китай, Русия и Германия.

Като солист участва с Концертите на Макс Брух и Ян Сибелиус на фестивали в Германия (2001), по повод на които в. Frankfurter Allgemeine Zeitung коментира: "Пантелеев доказа световна класа!". През септември 2003 като солист на "Камерата Залцбург" заедно с Дерек Хан и Марио Брунело изпълнява Тройния концерт на Бетовен на Международния фестивал "Дж. Енеску" в Букурещ.

През 2002 основава фестивала "Камерни музикални дни" в Барт, Германия.

Сред диригентските му изяви са концертите в Съединените щати, Китай и Хонконг с "Филхармония на нациите" (2002). По покана на Президента на Германия Йоханес Рау (2004) концертира в Бетовенхале в Бон с "Музика Арт оркестър".

От композиторското му творчество са изпълнявани "Епизоди" за симфоничен оркестър в Берлин, Хамбург, Франкфурт, за които е номиниран за културната награда "Давидоф" (1998); Първата му симфония, посветена на жертвите от войната в Косово, е дирижирана в Германия (1999). Запис на тази симфония е реализиран в Българското национално радио (2003). Симфоничната му поема "Две" е изпълнена премиерно в Бад Вьорисхофен, Германия, като документалният запис е издаден и на компактдиск (2000); в същия град прозвучава Третата му симфония (2003). Премиерата на Концерта му за ударни и оркестър се осъществява в Пекин (октомври 2001) с Пекинския симфоничен оркестър. За композиторското си творчество получава наградата "Златно петолиние" на Министерството на Културата и на Съюза на българските композитори през 2005.

През 2006 подписва тригодишен договор със Софийската филхармония за участия като гост-диригент. През 2011 г. дирижира турне на Филхармония Кейптаун, първо на африкански оркестър в САЩ, а през 2012 става главен гост-диригент на този ансамбъл. Работи с оркестри като Кралската филхармония в Лондон, Берлинските симфоници, Концертгебау камерен оркестър Амстердам, Английския камерен оркестър, Националния симфоничен оркестър на Буенос Айрес, Румънския национален радиооркестър, Мексиканска филхармония Халиско Гуадалахара, Симфоничния оркестър на гр. Шенжен, Китай и много други. Дебютира в Канада и Малайзия.

През 2012 Пантелеев е удостоен със "Златна муза", през 2013 получава награда за активна творческа дейност на Българското национално радио, а през 2014 Столична община го награждава със специалната награда "София".

Кремена Ачева (флейта)/Сн.: Софийска филхармония

Кремена Ачева започва изявите си още 12-годишна на сцените на културните ни центрове във Виена, Прага и Братислава. Завършва Музикалното училище в Русе и Музикалната академия в София със специалност флейта при Георги Спасов. Като ученичка участва в концерти на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" и като солистка на Младежки оркестър. Свири в Световния младежки оркестър "Jeunesses Musicales" в Швеция, Холандия, Дания и Германия (1989-1991).

Участва в майсторските курсове на Ален Марион и Орел Николе във Франция (1991) и на Андраш Адорян в България и Германия.

През 1983 получава първа награда на Националния конкурс за духови инструменти в Търговище и първа награда на Музикалното училище в Русе за изпълнение на българска пиеса; през май 1998 - първа награда на Осмия международен конкурс за камерна музика в Солун в категорията флейта и пиано. Наградена е с "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (1998). През 1992 става финалист и носител на наградата на публиката на Международния конкурс за флейта "Jeunesse musicales" в Белград.

Концертира като солист на Нов симфоничен оркестър, Симфониета "София", Камерен оркестър "Софийски солисти", Ансамбъл "Оркестрал", Софийска филхармония. От 1993 участва във "Festival Orchestra di Sofia" в Академия Киджана в Сиена. От 1995 е флейтист-водач в Софийската филхармония. През 1996 след селекция взима участие в Международния фестивал "Пражка пролет".

Осъществява концертно турне в Япония с пианитската Ана-Мария Дафова (1999). През 2001 свири на концерт със знаменития обоист Давид Валтер на Европейския музикален фестивал (2001). Свири по покана с диригента Шунго Морияма, като солист на Камерния оркестър на Осака и в соловите си рецитали в Осака, Окаяма и Нара.

От 2006 преподава флейта в Националното музикално училище в София. Води майсторски клас по флейта в Дубровник (2006).

Регистрира записи за Българското национално радио и за компактдискове

Весела Тричкова (арфа)/Сн.: Софийска филхармония

Възпитаник на Националната музикална академия в класа на Малина Христова, Весела Тричкова е арфистка с дългогодишна концертна дейност като солов и ансамблов изпълнител. Като студентка печели конкурс за участие в сесиите на международния младежки оркестър "Jeunesse Musicale" в Швеция и Германия.

От 2000 г. свири соло-арфа в Софийската филхармония. Има записи като солист и в състава на различни оркестри - Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на националното радио, Македонската и Белградската филхармонии, Държавния оркестър на гр. Солун.

Репертоарът й обхваща всички стилове и епохи, а концертната й дейност включва изяви на наши и международни сцени, сред които Лондон, Йерусалим, Париж, Москва, Сеул. През март 2018 г. ѝ предстои концерт по покана на Българския културен институт в Париж в рамките на международния фестивал "Paris Music".

От 2017 г. Весела Тричкова е преподавател по арфа в Националното музикално училище "Л. Пипков".

Елена Механджийска (сопран)/Сн.: Софийска филхармония

Елена Механджийска изпълнява сопрановите партии във вокално-солистичната формация Bella-Voce, номинирана за наградата "Музикант на годината" за 2016 г.

Механджийска завършва класическо пеене в Югозападния университет и специализира при проф. Тродоре Кореси. През 2010 дебютира на сцената на Софийската опера. Изнася концерти в "Пигмалион театър" във Виена. Гостува като солист в Русенската опера. Изявява се в кантатно-ораториалния жанр, в камерни произведения и мюзикли. Има записи за Националното радио.

Росица Павлова-Инджева (мецосопран)/Сн.: Софийска филхармония

Росица Павлова-Инджева, мецосопран, завършва Музикалната академия "Панчо Владигеров" (2000) в класа на Ирена Бръмбарова и специализира в Академията "Борис Христов" в Рим под ръководството на Анита Черкуети (2001). Печели награди и отличия от конкурсите "Георги Златев-Черкин" (1997), "Светослав Обретенов" (1998) и "Христо Бръмбаров" (2001).

На сцената на Софийската опера дебютира в ролята на Хензел ("Хензел и Гретел" от Хумпердинк) през 1998. Оттогава пресъздава образите на Керубино ("Сватбата на Фигаро"), Зибел ("Фауст"), Дороти ("Магьосникът от Оз") , Пинокио от едноименната опера на Ал. Йосифов, Стефано ("Ромео и Жулиета" на Гуно), Дорабела ("Така правят всички" от Моцарт) и др. Изнася камерни концерти; участва като солистка в концерти на Ансамбъл за електроакустична музика (2000), Биг-бенда на Националното радио (концерт и запис, 2002), Софийската филхармония (2003), като изпълнител в ораториални творби: Оратория "Моление" от Н. Андреев (2003), Реквием от Моцарт (2004). Гостува на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" с концертно изпълнение на операта "Амадиджи ди Гаула" от Хендел (2003). Има записи със Симфоничния оркестър на Националното радио. От 2013 пеe в състава на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", а през 2014 е съинициатор на дамската вокална формация "Bella voce", специализирана в изпълнението на солови и ансамблови камерни произведения.

Михаил Михайлов, тенор/Сн.: Софийска филхармония

Михаил Михайлов дебютира на оперната сцена едва 22-годишен и то в ролята на граф Алмавива в "Севилският бръснар" от Росини. След дипломирането си в Музикалната академия в София, той продължава да се представя с роли от лиричния теноров репертоар. Пее във всички театри в България, а също така и в Македонската опера в Скопие, множество оперни театри в Швейцария, Италия и Румъния.

В последните години тенорът е поканен на различни фестивали в Германия като "Klassik auf der Burg", Herrenchiemsee Festspiele и "Klassik am See". Изнася концерти с участието на Кралския филхармоничен оркестър в Лондон и Мюнхенсеки симфоничен оркестър.

През юли 2017 г. Михаил Михайлов става един от 20-те млади оперни певци, достигнали полуфиналите на конкурса на Пласидо Доминго "Опералиа".

Пламен Бейков (бас)/Сн.: Софийска филхармония

Пламен Бейков завършва оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон и специализира при Борис Христов в Рим. От есента на 2016 специализира музикално-сценична режисура в Музилканата академия "П. Владигеров" в класа на Виолета Горчева.

Повече от десет сезона той е солист на Държавната опера в Русе. Като концертен и кантатно-ораториален изпълнител се изявява на най-авторитетните музикални подиуми в Испания и Русия: Auditorio Nacional - Мадрид, Palau de la Musica Catalana и Teatro Liceu - Барселона, зала "Чайковски", Международния дом на музиката - Москва и Камерната зала на Московската консерватория "П. И. Чайковски", Голямата филхармонична зала в Санкт-Петербург, а в началото на 2017 и във Филхармоничната зала в Осака, Япония.

През 2016 и 2017 на сцената на Държавна опера - Русе Бейков дебютира като режисьор на монооперата "Човешкият глас" от Франсис Пуленк, осъществява втората си постановка - комичната опера-интермецо от Джовани Батиста Перголези "Учителят по музика" и световната премиера на едноактната опера "Пламъци в платната на нощта" от гръцкия композитор Гиоргос Минас, реализирана като продукция на Държавна опера - Стара Загора.   

1/1

Моцарт/Сн.: Shutterstock

Моцарт/Сн.: Shutterstock

Сн.: Уикипедия

Кремена Ачева (флейта)/Сн.: Софийска филхармония

Весела Тричкова (арфа)/Сн.: Софийска филхармония

Росица Павлова-Инджева (мецосопран)/Сн.: Софийска филхармония

Елена Механджийска (сопран)/Сн.: Софийска филхармония

Пламен Бейков (бас)/Сн.: Софийска филхармония

Михаил Михайлов, тенор/Сн.: Софийска филхармония

Мартин Пантелеев/Сн.: Софийска филхармония

Календар

Препоръчваме ви

НДК с празничен комплимент към публиката за 24 май

Всички желаещи могат да закупят билети за концерта „Магическите гласове на България” на цени от 30 лв. и 20 лв.

Първи голям концерт на Детския филхармоничен хор

Малките филхармоници ще представят знакови песни от детската класика на 24 май от 11 часа в зала "България"

Започва 14-ият Фестивал на изкуствата Борис Христов

С филма "Върховете не остават скрити" за великия бас стартира програмата, която ще продължи до 12 юли

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" със световна премиера на 25 май!

"BooCheeMish" излиза почти 20 години след последният студиен запис на хора

Оперетата "Българи от старо време" - написана специално за Музикалния театър

Големият актьор Георги Калоянчев е консултат на една от постановките