Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 102 почина... Червената шапчица

Поклон

На 102 почина... Червената шапчица

Най-възрастната руска актриса - Зоя Булгакова, през цялата си кариера е играла детски роли

Зоя Булгакова на своята 100-годишнина през 2014 г.

На 3 февруари т.г. почина най-възрастната руска актриса - 102-годишната Зоя Булгакова. Тя е родена в Новосибирк, в семейството на неграмотни хора с 5 деца, а се превръща в една от легендите на руския детски театър. По-голямата част от кариерата й е свързана с театър "Глобус", където играе от 30-те години на миналия век, до навършването на 55-годишна възраст все детски роли, заради малкия си ръст.

По време на Втората световна война тази дребна, но смела жена, организира концертна дейност на фронта. За 30 години на сцената е изиграла над 80 роли, между които са любимите детски героини Червената шапчица и Герда от "Снежната царица". Името на актрисата е записано в Златната книга на културата на Новосибирска област, тя е лауреат на ордена "Достойнство и чест". На 100-годишния си юбилей през 2014 г. актрисата играе на празничната сцена откъси от свои роли, все така дръзновена и с младо сърце като...дете.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Руско-турската освободителна война в снимки

Празнуваме 144 години от Освобождението на България

Тодор Живков: Съдете ме, но не можете да решите процеса на разграбване в България!

На 25 февруари 1991 г. започва първото заседание по едно от петте дела на мегапроцеса срещу Тодор Живков. Вижте оригинални кадри от делото срещу бившия Първи и Милко Балев в съда

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Недейте забравя да подарите мартеници на близките си. Но искрено, топло.

Народни поверия и обичаи около Божич

За българските обичаи, съпътстващи отбелязването на Рождество Христово разказва известният етнограф и фолклорист Христо Вакарелски през 1937 г.