Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 102 почина... Червената шапчица

Поклон

На 102 почина... Червената шапчица

Най-възрастната руска актриса - Зоя Булгакова, през цялата си кариера е играла детски роли

Зоя Булгакова на своята 100-годишнина през 2014 г.

На 3 февруари т.г. почина най-възрастната руска актриса - 102-годишната Зоя Булгакова. Тя е родена в Новосибирк, в семейството на неграмотни хора с 5 деца, а се превръща в една от легендите на руския детски театър. По-голямата част от кариерата й е свързана с театър "Глобус", където играе от 30-те години на миналия век, до навършването на 55-годишна възраст все детски роли, заради малкия си ръст.

По време на Втората световна война тази дребна, но смела жена, организира концертна дейност на фронта. За 30 години на сцената е изиграла над 80 роли, между които са любимите детски героини Червената шапчица и Герда от "Снежната царица". Името на актрисата е записано в Златната книга на културата на Новосибирска област, тя е лауреат на ордена "Достойнство и чест". На 100-годишния си юбилей през 2014 г. актрисата играе на празничната сцена откъси от свои роли, все така дръзновена и с младо сърце като...дете.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Зоя Булгакова на своята 100-годишнина през 2014 г.

Календар

Препоръчваме ви

Полковник Борис Дрангов: Винаги горди юнаци и никога бити негодници!

103 години от смъртта на героя, който завеща: За да победим, от смърт не трябва да се боим. Две смърти няма, без една не може!

Защо е създадена азбуката? Строго научно изследване на вестник "Щурец"

"Не е вярно, че българската книга не се чете!... Дори обратно: бюрокрацията от книжнина глава не може да вдигне"

Първата експозиция на Археологическия музей е открита 12 г. след основаването му

На 18 май преди 115 години Княз Фердинанд открива официално един от най-старите музеи в България. От неговите сбирки водят началото си още няколко културни институции

Изгубената България: Помнете падналите!

В Деня на храбростта ще ви разкажем не за някоя от славните победи, записали златни страници в бойната ни история, а за подвига на един обикновен войник