Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

ГЕЦ само веднъж използвал каскадьор - за скок с парашут

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

ГЕЦ само веднъж използвал каскадьор - за скок с парашут

Взрив разкъсва ръката на актьора по време на снимките на "А бяхме млади", снаряд избухва в краката му в "Зарево над Драва"

Георги Георгиев-Гец във филма "Осмият" (1969)

Георги Георгиев-Гец е икона на българското кино. Описват го като добър до наивност човек. Малко небрежен към себе си, с чувство за самоирония, но в работата си бил повече от сериозен.

Никога в живота си не се съгласявал да го замести каскадьор. Дори когато филмовите сцени криели риск за живота му. По време на снимките на "А бяхме млади" на Бинка Желязкова, в един епизод, когато бяга от полицията по колодрум, си охлузва гърдите и корема в бетона. Независимо от раните обаче, настоял да повторят заснемането на епизода.

Тогава, вероятно заради болката, прави грешка която едва не му коства живота: неволно се хваща за мантинелата върху някакво замаскирано "попадение", и пиротехникът без да иска взривява заряда под ръката му. Отървава се с разкъсана вена на китката. От ръката му шурва кръв, но той не се отказва - иска втори дубъл.

По време на снимките на филма "Зарево над Драва" на Зако Хеския пък, снаряд избухва буквално в краката му.

В "Зарево над Драва" (1974)

В друг филм на същия режисьор - "Осмият" позволява да го замести парашутист за един от епизодите, но иначе скача от висока къща, влиза в ръкопашни схватки и гази през дълбока река. Замалко не се удавил.

Най-интересното е, че по някакво съвпадение, първата прожекция на филма е в лятно кино, над което се изсипва силен дъжд. Актьорът се пошегувал, че реката не успяла, но "премиерата" със сигурност иска да го "удави". Вероятно е имал предвид критиката, но тя високо оценява ролята му в този филм.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Георги Георгиев-Гец във филма "Осмият" (1969)

В "Зарево над Драва" (1974)

Календар

Препоръчваме ви

Полковник Борис Дрангов: Винаги горди юнаци и никога бити негодници!

103 години от смъртта на героя, който завеща: За да победим, от смърт не трябва да се боим. Две смърти няма, без една не може!

Защо е създадена азбуката? Строго научно изследване на вестник "Щурец"

"Не е вярно, че българската книга не се чете!... Дори обратно: бюрокрацията от книжнина глава не може да вдигне"

Първата експозиция на Археологическия музей е открита 12 г. след основаването му

На 18 май преди 115 години Княз Фердинанд открива официално един от най-старите музеи в България. От неговите сбирки водят началото си още няколко културни институции

Образът на Свети Георги сам се изписал в Зографския манастир

Днес, в деня за почит към паметта на светеца, и храмов празник на светата обител, ще ви разкажем за това свещено място. Така, както го е видял известният скулптор Иван Лазаров преди 95 години

Изгубената България: Помнете падналите!

В Деня на храбростта ще ви разкажем не за някоя от славните победи, записали златни страници в бойната ни история, а за подвига на един обикновен войник