Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

ГЕЦ само веднъж използвал каскадьор - за скок с парашут

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

ГЕЦ само веднъж използвал каскадьор - за скок с парашут

Взрив разкъсва ръката на актьора по време на снимките на "А бяхме млади", снаряд избухва в краката му в "Зарево над Драва"

Георги Георгиев-Гец във филма "Осмият" (1969)

Георги Георгиев-Гец е икона на българското кино. Описват го като добър до наивност човек. Малко небрежен към себе си, с чувство за самоирония, но в работата си бил повече от сериозен.

Никога в живота си не се съгласявал да го замести каскадьор. Дори когато филмовите сцени криели риск за живота му. По време на снимките на "А бяхме млади" на Бинка Желязкова, в един епизод, когато бяга от полицията по колодрум, си охлузва гърдите и корема в бетона. Независимо от раните обаче, настоял да повторят заснемането на епизода.

Тогава, вероятно заради болката, прави грешка която едва не му коства живота: неволно се хваща за мантинелата върху някакво замаскирано "попадение", и пиротехникът без да иска взривява заряда под ръката му. Отървава се с разкъсана вена на китката. От ръката му шурва кръв, но той не се отказва - иска втори дубъл.

По време на снимките на филма "Зарево над Драва" на Зако Хеския пък, снаряд избухва буквално в краката му.

В "Зарево над Драва" (1974)

В друг филм на същия режисьор - "Осмият" позволява да го замести парашутист за един от епизодите, но иначе скача от висока къща, влиза в ръкопашни схватки и гази през дълбока река. Замалко не се удавил.

Най-интересното е, че по някакво съвпадение, първата прожекция на филма е в лятно кино, над което се изсипва силен дъжд. Актьорът се пошегувал, че реката не успяла, но "премиерата" със сигурност иска да го "удави". Вероятно е имал предвид критиката, но тя високо оценява ролята му в този филм.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Спестовна касичка "Балканъ": Картички, фотографии и реклами представят коледния дух на Ловеч през 20-и век

"Беснейте, вийте, болести ненаситни, на моржовете не ще разбийте гърдите гранитни" - фотографиите пресъздават традиции, неподправени сцени от социалния, културния живот в Ловеч по време на зимните празници

Кой не познава очарованието на Бъдната вечер? (галерия)

Коледа! Това не са само три празнични дни, през които повече се похапва, по-дълго се поспива, или пък безгрижно се веселим. Не, Коледа е празник на душата, празник на мечтаните желания, на изненадите!

Много от музеите в София ще работят през празничните и почивни дни

Коледните празнични почивни дни може да посветите и на "музейни разходки"

Александър Божинов - духовитият шегобиец и майстор на психологични сентенции

"Бащата на българската карикатура" в спомени на съвременници. На 30 септември се навършват 55 години от кончината му

София - улици, хора, места и потайни кътчета, които вече не съществуват

Черно-бяла разходка из столицата ни през 1878 г. и 58 години по-късно - през 1936 г.