Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Китайците подаряват мечето панда в знак на приятелство

НАЦИОНАЛНО СЪКРОВИЩЕ

Китайците подаряват мечето панда в знак на приятелство

Определена е за застрашен вид като по-малко от 1000 индивида живеят днес в природата, а около 100 се държат в зоопаркове

Симпатичната голяма черно-бяла панда е разпространена в Китай, обявена е за национално съкровище. Обитава планинските бамбукови гори.

Китайското правителство има практиката да подарява или да дава назаем големи панди на други държави в знак на приятелско отношение. Су-Лин, първата голяма панда, показана на запад, достига САЩ като бебе през 1936, и до смъртта си през 1938 е една от най-популярните атракции в зоопарка Брукфийлд близо до Чикаго.

Две други големи панди - една мъжка и една женска - са подарени на САЩ от китайското правителство през 1972. Те са настанени в националния зоопарк във Вашингтон. Оттогава насам още няколко зоопаркове са получавали панди, като китайците са разрешили само 40 панди да напуснат родната им земя. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Голямата панда, наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е чернобял бозайник, който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай. Храни се предимно с бамбук. Преди е била поставяна в семейство Енотови заедно с вида Малка панда, но днес обикновено е класифицирана в семейство Мечки. Имало е предложение тя да се обособи в собствено семейство, наречено Пандови. Аргументи за това са устройството на черепа и на зъбите, които не приличат на тези на мечките.

Пандите са застрашен вид.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още

Животните сякаш му позират?

Животните сякаш му позират?

Голямата панда достига на дължина 120 -150 см и тежи около 30 до 160 кг. Опашката и е дълга около 12 см. Има отличителна окраска, като козината и е гъста и мръсно бяла. През плешките и предните крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите. Храни се предимно с бамбук и може да хваща филизи и листа на това растение с помощта на палецовидно приспособление на предната си лапа.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Широките масивни зъби са приспособени за дъвчене и стриване на бамбукови части (главно стръкове и корени), но храносмилателната система е като на месоядно животно, така че голямата панда не може да поглъща целулоза, която е основната съставка на бамбука. Поради това пандата трябва да консумира огромни количества бамбук, за да се нахрани. Средно една панда яде 15 - 30 кг бамбукови листа, филизи и стръкове на ден, като отделя на този процес 10-12 часа. За разлика от тях, уловените от човека панди се хранят със зърнени храни, мляко и градински зеленчуци.

Йезуитският мисионер и естествоизпитател Арман Давид открива козина и кости от панда през 1869 г. и ги изпраща в Париж, като дава на пандата името Ursus melanoleucus, което означава в превод "черно-бяла мечка". За първи път европейци се срещат с истинска дива голяма панда по време на експедицията на Валтер Щьоцнер от 1913 - 1915 г.

Голямата панда някога е обитавала големи площи в Китай и Бирма, но унищожаването на горите от човека, както и бракониерството, са причина за ограничаване на местообитанията на вида до няколко малки и усамотени бамбукови гори. Те се намират основно в планинските райони в Съчуан в Китай, но също и в съседните области Гансу и Шънси и източния дял на тибетските високопланински области. Пандата е определена за застрашен вид като по-малко от 1000 индивида живеят днес в природата, а около 100 се държат в зоопаркове. Местностите, в които живеят пандите, са защитени от китайското правителство като природни резервати.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Голямата панда има тежка походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично освен по време на размножителния период. Голямата панда се храни с бамбукови филизи и корени. С изсичането на бамбуковите гори, пандите стават все по-застрашени от изчезване.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Размножава се в периода март-май, като бременността трае 122 - 163 дни. През август или септември се раждат 1-2 малки. Бебетата са много малки, раждат се слепи и имат слабо окосмяване. Тежат само 100 г, като майката се грижи за безпомощното и неподвижно пеленаче като го притиска към гърдите си с големите си предни лапи. Малкото на пандата отваря очите си около 45 дни след раждането си и започва да пълзи след още около 30 дни, когато растежът се засилва. Започва да се храни с бамбук, когато е на 5 месеца, и става самостоятелна на 18 месеца. Достига полова зрялост на 6 или 7 години.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. Така че тези индивиди не могат да заменят другите индивиди, които са убити от бракониери или са застрашени сериозно от загубата на подходящи условия за живот.

Още

Вижте одухотворени портрети на животни

Вижте одухотворени портрети на животни

Още

Трогателни портрети на хора и животни от Стив МакКъри

Трогателни портрети на хора и животни от Стив МакКъри

Още

"Ако семейството ми се състоеше от животни"

"Ако семейството ми се състоеше от животни"

Още

Японски художник рисува големи дружелюбни животни

Японски художник рисува големи дружелюбни животни

 

Коментирай 0

1/1

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още ВИДЕО

Пет шедьовъра на Уди Алън гледаме на Лятната Киномания

Прожекциите на хитовите класики ще бъдат единствено на Платформа А6 в три поредни дни – между 4 и 7 август, а целият фестивал продължава до 10 август

"Краят": Зловеща скулптура от бита сметана, муха и дрон "кацна" на площад Трафалгар

Скулптурата на Хедър Филипсън е най-новата в серията от съвременни произведения на изкуството, които се показват през последните две десетилетия на емблематичния площад в центъра на Лонодон

От кой свят идваш, Радина, и защо няма повече като теб?

Талантливата актриса бе специален гост в новия епизод на "Матине"

Татяна Лолова: Искам да изиграя Фалстаф

Психиката, ведрината и усмивката са по-важни от физическото съществуване, споделя актрисата

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

"Щастието на първо място е стабилното здраве в семейството и второ - онова, което си направил да не те кара да се срамуваш, да говори много повече, отколкото твоите думи за него", сподели писателката на събитието She's The One

Норвежец постави нов световен рекорд, пеейки песни на Елвис повече от 50 часа

Имитаторът Хел Хенинг Бьорнстад, известен с псевдонима "Хел Елвис" подобри с над седем часа досегашното най-добро постижение с песни на Краля на рока

Виж всички

Календар