Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изкуството на природата е провокативна загадка

ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ

Изкуството на природата е провокативна загадка

Снимки на "Bored Panda" ни карат да се замислим

Често хората се питат, как е възможно природата да бъде толкова умна и съвършена?... Ние, хората, непрекъснато се изненадваме от света около нас - от всичко съществуващо... Снимки на "Bored Panda" търсят отговорите на тези въпроси. 

Тези фотографии свидетелстват, че природата си има свои критерии за изкуство и оказва се - нито едно от тях не е самоцелно. 

Древни полинезийци са издялали някога тези гигантски каменни глави - около 150 статуи на Великденските острови. Учени от Института по археология "Котсен" на Калифорнийския университет, обаче, вече доказаха, че главите си "имат и тела".

Причината да не бъдат изровени на бял свят досега, е била от "вулканичен" характер - мястото е такова.

"А може би това не е било случайно?...", казват някои. Тези, които са оставили "главите" точно там, може би са имали предвид точно тези природни сили, които да пазят телата недокосвани под земята?

"Това е само една хипотеза, но в нея има смисъл", казва член на експедицията.

Бебето фламинго не е розово? Едва когато започнат да растат, оперението на тези птици започва да се обагря в типичния си розов цвят. Малките фламинго се хранят с червено мляко, произвеждано от горните храносмилателни системи на техните родители.

А възрастните фламинго се хранят с червени и синьо-зелени водорасли, които са пълни с бета-каротин - органичен химикал с червеникаво-оранжев пигмент.

Храносмилателната система на фламинго извлича пигмента и в крайна сметка се разтваря в мазнини. Тези мазнини се отлагат в нови пера, и така една съвършено замислена система прави фламингото розово.

Кристалите на солта са кубични, но някои зърна изглеждат съставени от припокриващи се кубчета.

Това йонно съединение се състои от натриеви и хлоридни атоми.

Когато редица от тези молекули се присъединят към кристал, те често се подреждат в кубичен модел.

"Аврора са спиращи дъха космически светлинни дисплеи, които могат да се видят от различни планети в нашата слънчева система", твърдят учени.

Този ефект е пряко свързан със Слънцето, което излъчва постоянен поток от заредени частици - нещо като слънчев вятър в Слънчевата система. Когато тези ветрове достигнат планета, те взаимодействат с магнитното поле, което я заобикаля, и компресира полето във форма на сълза.

Начинът, по който промяната на магнитното поле кара заредените частици да се ускорят в горните слоеве на атмосферата, се сблъскват с молекули като азот и кислород, които отделят енергия под формата на светлина. Така в небето всичко изглежда като една светеща лента?!? 

Ледените кристали се различават по форма, интензивност и размер.

"При отсъствието на преохладена течна вода, растежът на ледените кристали вероятно е доминиран от агрегиране на по-малки ледени кристали, което зависи от концентрацията и температурата на кристалите на леда и температурата", смятат учените.

Всеки тигър има уникален модел на ивици по козината. По-интересното е, че и кожата на тигъра също е на ивици под козината?...

"Тъмнината на пигментацията на кожата изглежда пряко свързана с тъмнината на козината."

Как и защо?

През 1925 г. двама студенти по медицина в Кирксвил, Мисури, правят експеримент с пресичането на нервната система на труп, започвайки от мозъка надолу.

Записът на експеримента на дисплей се съхранява в Музея на остеопатичната медицина при А.Т. Still University (ATSU) в Кирксвил.

В дъждовни гори на Коста Рика, Панама, Колумбия и Еквадор се откриват ретицирани стъклени жаби. Кожата им от долната страна е напълно прозрачна, което ви позволява да видите вътрешните им органи и дори биещото им сърце.

Учените все още не знаят еволюционната причина за тяхната прозрачна кожа, но мислят, че моделът на гърба им е предназначен да прилича на яйца и да обърква хищниците. Т.е., има защитна функция.

Камера на НАСА на борда на обсерваторията за дълбоко космическо обкръжение (DSCOVR) е запечатала уникална гледка към Луната, която минава между космическия кораб и Земята. 

В тази плоча има останки от сгради, в които са живели хора.

През 1980 г. трима учени кацат на върха с хеликоптер и прекарват няколко часа в изследване на останките от сградите и растителния живот там.

Тези отпечатъци се намират в пътеката на динозаврите Bull Canyon.

Това е кратка пътека с прекрасна гледка към долината Фишър.

Отпечатъците са оставени в Entrada Sandstone и са на около 200 милиона години. На място те изглеждат така, сякаш динозавърът е тичал от ръба на скалата, която е на 1000 фута над дъното на долината.

Опашката на слона му служи за няколко неща: първо, за да общува с останалите от стадото и да изразява чувства, подобно на кучетата.

А другото предназначение явно се отнася за поколението: слоновете-бебета понякога се държат на опашката на по-старите животни, докато вървят - нещо като напътствие и за сигурност по време на дълги разходки. Опашката на слоновете работи и като мухоловка, за да се предпазят от хапещи мухи.

Пермските китове са най-големите сред назъбените китове и имат глави, които са с една трета от дължината на животното. Тези големи китове имат 20-26 двойки конусовидни зъби по долната им челюст, и е много интересно това, че няма нито един зъб горе.

Това изглежда странно за хранене, но природата е умна и е знаела, защо прави това - основната храна на този вид китове е гигантската сепия, която те не дъвчат.

Тази макро снимка показва отделните семена върху кожата на ягода. Ягодовите "семена" са като яйчници, които държат действителните семена вътре. Фотограф на рядката снимка е Алексей Клятов.

Тази снимка показва сянката на Луната, която затъмнява част от Земята. Тя е направена на 11 август 1999 г. от екипажа на бившата космическа станция "Мир". Сянката се премества през Земята с почти 2000 километра в час.

"Само наблюдатели близо до центъра на тъмния кръг виждат пълно слънчево затъмнение - други виждат частично затъмнение, където само част от Слънцето изглежда блокирано от Луната, обясняват експерти. Двете светли петна в горния ляв ъгъл, вероятно са Юпитер и Сатурн".

И ето това черно пиле - "игра на генетиката", както се изразява един фермер.

"Става въпрос за мутация - организмът му произвежда около десет пъти повече меланин, отколкото това става в нормалното пиле", смятат експерти.

Налице е един ексцентричен вид пиле, създадено за да бъде изключително, по волята на Природата.

"Светът е разнолик и безкрайно любопитен, а въпросите които ни задава ежедневно, ни изпълват с възторг!", заключава в коментар по темата един американец.

Снимки: boredpanda.com

Още

Крехката природа на пътищата на водата, снимани отвисоко

Крехката природа на пътищата на водата, снимани отвисоко

Още

Магическата природа на Нова Зеландия в обектива на Крис Джин

Магическата природа на Нова Зеландия в обектива на Крис Джин

Още

Египетски фотограф снима дивата природа без да напуска дома си

Египетски фотограф снима дивата природа без да напуска дома си

Още

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Научна комисия отхвърли проекта за фасадата на пирамидата на Микерин в Гиза

Новината за амбициозния план пирамидата да бъде възстановена в оригиналния й вид предизвика вълна от критики и недоволство

На чаша вино край камбановиден кратер от IV в. пр. Хр.

Древната находка е изложена в Археологическия музей в Бургас само за два дни по повод Деня на археолога - 14 февруари

Над 400 експоната показват в "Българска археология 2023"

Сред тях са златни, сребърни и бронзови украшения, изящни керамични антропоморфни фигури и съдове, костен скиптър и бронзова флейта, мраморни оброчни плочки и бронзови фигурки, стъклени съдове, сечива и оръжия, монети, и много други

Палеонтолози откриха във Франция ново находище на вкаменелости от световно значение

На мястото са открити над 400 вкаменелости от различни представители на праисторическата фауна

Разчетоха овъглени след изригването на Везувий ръкописи с помощта на изкуствен интелект

Ръкописите са на повече от 2000 години и са били сериозно повредени след изригването на вулкана през 79 г.

Подновяват проучванията на античен град Хераклея Синтика край Петрич

"Бих искал да завършим проучването на големия канал Клоака Максима и то в неговата най-висока част", каза ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински