Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изкуството на природата е провокативна загадка

ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ

Изкуството на природата е провокативна загадка

Снимки на "Bored Panda" ни карат да се замислим

Често хората се питат, как е възможно природата да бъде толкова умна и съвършена?... Ние, хората, непрекъснато се изненадваме от света около нас - от всичко съществуващо... Снимки на "Bored Panda" търсят отговорите на тези въпроси. 

Тези фотографии свидетелстват, че природата си има свои критерии за изкуство и оказва се - нито едно от тях не е самоцелно. 

Древни полинезийци са издялали някога тези гигантски каменни глави - около 150 статуи на Великденските острови. Учени от Института по археология "Котсен" на Калифорнийския университет, обаче, вече доказаха, че главите си "имат и тела".

Причината да не бъдат изровени на бял свят досега, е била от "вулканичен" характер - мястото е такова.

"А може би това не е било случайно?...", казват някои. Тези, които са оставили "главите" точно там, може би са имали предвид точно тези природни сили, които да пазят телата недокосвани под земята?

"Това е само една хипотеза, но в нея има смисъл", казва член на експедицията.

Бебето фламинго не е розово? Едва когато започнат да растат, оперението на тези птици започва да се обагря в типичния си розов цвят. Малките фламинго се хранят с червено мляко, произвеждано от горните храносмилателни системи на техните родители.

А възрастните фламинго се хранят с червени и синьо-зелени водорасли, които са пълни с бета-каротин - органичен химикал с червеникаво-оранжев пигмент.

Храносмилателната система на фламинго извлича пигмента и в крайна сметка се разтваря в мазнини. Тези мазнини се отлагат в нови пера, и така една съвършено замислена система прави фламингото розово.

Кристалите на солта са кубични, но някои зърна изглеждат съставени от припокриващи се кубчета.

Това йонно съединение се състои от натриеви и хлоридни атоми.

Когато редица от тези молекули се присъединят към кристал, те често се подреждат в кубичен модел.

"Аврора са спиращи дъха космически светлинни дисплеи, които могат да се видят от различни планети в нашата слънчева система", твърдят учени.

Този ефект е пряко свързан със Слънцето, което излъчва постоянен поток от заредени частици - нещо като слънчев вятър в Слънчевата система. Когато тези ветрове достигнат планета, те взаимодействат с магнитното поле, което я заобикаля, и компресира полето във форма на сълза.

Начинът, по който промяната на магнитното поле кара заредените частици да се ускорят в горните слоеве на атмосферата, се сблъскват с молекули като азот и кислород, които отделят енергия под формата на светлина. Така в небето всичко изглежда като една светеща лента?!? 

Ледените кристали се различават по форма, интензивност и размер.

"При отсъствието на преохладена течна вода, растежът на ледените кристали вероятно е доминиран от агрегиране на по-малки ледени кристали, което зависи от концентрацията и температурата на кристалите на леда и температурата", смятат учените.

Всеки тигър има уникален модел на ивици по козината. По-интересното е, че и кожата на тигъра също е на ивици под козината?...

"Тъмнината на пигментацията на кожата изглежда пряко свързана с тъмнината на козината."

Как и защо?

През 1925 г. двама студенти по медицина в Кирксвил, Мисури, правят експеримент с пресичането на нервната система на труп, започвайки от мозъка надолу.

Записът на експеримента на дисплей се съхранява в Музея на остеопатичната медицина при А.Т. Still University (ATSU) в Кирксвил.

В дъждовни гори на Коста Рика, Панама, Колумбия и Еквадор се откриват ретицирани стъклени жаби. Кожата им от долната страна е напълно прозрачна, което ви позволява да видите вътрешните им органи и дори биещото им сърце.

Учените все още не знаят еволюционната причина за тяхната прозрачна кожа, но мислят, че моделът на гърба им е предназначен да прилича на яйца и да обърква хищниците. Т.е., има защитна функция.

Камера на НАСА на борда на обсерваторията за дълбоко космическо обкръжение (DSCOVR) е запечатала уникална гледка към Луната, която минава между космическия кораб и Земята. 

В тази плоча има останки от сгради, в които са живели хора.

През 1980 г. трима учени кацат на върха с хеликоптер и прекарват няколко часа в изследване на останките от сградите и растителния живот там.

Тези отпечатъци се намират в пътеката на динозаврите Bull Canyon.

Това е кратка пътека с прекрасна гледка към долината Фишър.

Отпечатъците са оставени в Entrada Sandstone и са на около 200 милиона години. На място те изглеждат така, сякаш динозавърът е тичал от ръба на скалата, която е на 1000 фута над дъното на долината.

Опашката на слона му служи за няколко неща: първо, за да общува с останалите от стадото и да изразява чувства, подобно на кучетата.

А другото предназначение явно се отнася за поколението: слоновете-бебета понякога се държат на опашката на по-старите животни, докато вървят - нещо като напътствие и за сигурност по време на дълги разходки. Опашката на слоновете работи и като мухоловка, за да се предпазят от хапещи мухи.

Пермските китове са най-големите сред назъбените китове и имат глави, които са с една трета от дължината на животното. Тези големи китове имат 20-26 двойки конусовидни зъби по долната им челюст, и е много интересно това, че няма нито един зъб горе.

Това изглежда странно за хранене, но природата е умна и е знаела, защо прави това - основната храна на този вид китове е гигантската сепия, която те не дъвчат.

Тази макро снимка показва отделните семена върху кожата на ягода. Ягодовите "семена" са като яйчници, които държат действителните семена вътре. Фотограф на рядката снимка е Алексей Клятов.

Тази снимка показва сянката на Луната, която затъмнява част от Земята. Тя е направена на 11 август 1999 г. от екипажа на бившата космическа станция "Мир". Сянката се премества през Земята с почти 2000 километра в час.

"Само наблюдатели близо до центъра на тъмния кръг виждат пълно слънчево затъмнение - други виждат частично затъмнение, където само част от Слънцето изглежда блокирано от Луната, обясняват експерти. Двете светли петна в горния ляв ъгъл, вероятно са Юпитер и Сатурн".

И ето това черно пиле - "игра на генетиката", както се изразява един фермер.

"Става въпрос за мутация - организмът му произвежда около десет пъти повече меланин, отколкото това става в нормалното пиле", смятат експерти.

Налице е един ексцентричен вид пиле, създадено за да бъде изключително, по волята на Природата.

"Светът е разнолик и безкрайно любопитен, а въпросите които ни задава ежедневно, ни изпълват с възторг!", заключава в коментар по темата един американец.

Снимки: boredpanda.com

Още

Крехката природа на пътищата на водата, снимани отвисоко

Крехката природа на пътищата на водата, снимани отвисоко

Още

Магическата природа на Нова Зеландия в обектива на Крис Джин

Магическата природа на Нова Зеландия в обектива на Крис Джин

Още

Египетски фотограф снима дивата природа без да напуска дома си

Египетски фотограф снима дивата природа без да напуска дома си

Още

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали