Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Унгарският композитор Петер Йотвьош почина на 80 г.

IN MEMORIAM

Унгарският композитор Петер Йотвьош почина на 80 г.

Йотвьош е международно признат за произведенията си в областта на съвременната музика, вдъхновени от Золтан Кодали, Карлхайнц Щокхаузен и Пиер Булез

Петер Йотвьош (Снимка: © Jean-Francois Leclercq / eotvospeter.com)

Унгарският композитор и диригент Петер Йотвьош почина в Будапеща на 80-годишна възраст след продължително боледуване, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Йотвьош е международно признат за произведенията си в областта на съвременната музика, вдъхновени от Золтан Кодали, Карлхайнц Щокхаузен и Пиер Булез.

Твърди се, че още от ранна детска възраст творбите му са били посветени на космоса, а пиесата за пиано "Космос", опус № 1, е посветена на първия космически полет на човечеството, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин през 1961 г.

Йотвьош е автор на 10 опери и оркестрови пиеси със заглавия като "Психокосмос" (1993 г.), "Седем - мемориал за астронавтите от "Колумбия" (2006 г.) и "Мултивселена", чиято премиера бе през октомври 2017 г. в Хамбург.

Същевременно творчеството му е вкоренено и в традициите на народната музика в Унгария и Карпатския басейн, както при неговия учител Кодали, един от най-значимите събирачи и аранжори на това музикално наследство.

Роден на 2 януари 1944 г. в Одорхею Секуйеск в Трансилвания, днешна Румъния, от 14-годишна възраст Йотвьош взема уроци от Кодали (1882-1967) в прочутата Музикална академия "Ференц Лист" в Будапеща.

Получава диплома за композитор през 1963 г. Още като тийнейджър, ученик на Кодали, Йотвьош получава поръчки за композиране за филмови продукции и големи театри в Будапеща.

През 60-те години на миналия век за Йотвьош се открива нов свят в германския град Кьолн, който тогава е основен център на съвременната музика.

През 1968 г. известният композитор Карлхайнц Щокхаузен (1928-2007) го привлича в своя ансамбъл. От 1971 г. до 1979 г. той работи в Студиото за електронна музика на радио "Вестдойче рундфунк" в Кьолн.

Младият унгарски композитор все повече се изявява на международната сцена за съвременна музика. През 1979 г. Пиер Булез (1925-2016) го кани да се присъедини към основания от него Ensemble Intercontemporain.

През 1998 г. Йотвьош прави международен пробив като оперен композитор с "Три сестри" по Чехов, чиято премиера е в Лион.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джорджа Уилкинсън от "Фантомът на операта": Музиката на Андрю Лойд Уебър е вечна

"Фантомът на операта" е една от най-успешните шоу продукции на всички времена

Почина изкуствоведът Виолета Василчина

Кончината й е огромна загуба в професионалната сфера, коментираха от Съюза на българските художници

Анна Пампулова и неповторимият финес на балета

Балетна гала на световния ден на балета, посветена на 30-годишния творчески път Анна Пампулова на 29 април 2024 г., 19.00, Държавна опера Варна

Напусна ни режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Филмографията й е пълна с любов и признание

Почина диригентът на Лиричната опера в Чикаго Андрю Дейвис

"Изключителен музикант, невероятно гъвкав и феноменален колега", каза сопраното Рене Флеминг

Културният министър Найден Тодоров отличи проф. Пламен Джуров с плакет "Принос в развитието на културата"

"Наградата не е само знак на дълбока благодарност към проф. Джуров, а също и надежда и стимул той да продължава да дава посока на своите колеги и на младите поколения", посочи министърът