Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина художникът концептуалист Иля Кабаков

IN MEMORIAM

Почина художникът концептуалист Иля Кабаков

Вестта за кончината му е публикувана на страницата във Фейсбук на Фондация "Иля енд Емилия Кабаков"

Художникът Иля Кабаков и съпругата му Емилия Кабаков присъстват на предварителен преглед на колекцията Gerard Oury, представена от Artcurial в имението Payne Whitney Mansion на 5 март 2009 г. в Ню Йорк (Снимка: Getty Images)

Художникът концептуалист Иля Кабаков е починал на 89 години в събота, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Вестта за кончината му е публикувана на страницата във Фейсбук на Фондация "Иля енд Емилия Кабаков".

"С дълбока скръб съобщаваме за кончината на Иля Кабаков, велик художник, философ, любим съпруг, скъп баща и обожаван дядо.

Емилия и Илия Кабаков във Фондация Луиз Блуин, която представя петата годишна среща на върха на креативното лидерство на Блуин – церемония по награждаването и гала в Metropolitan Club на 19 септември 2011 г. в Ню Йорк (Снимка: Getty Images)

Човекът, който през целия си живот мечтаеше за утопия, напусна този свят в събота, на 27 май, обкръжен от близките си, малко преди да навърши 90 години", се посочва в съобщението.

Кабаков, който е роден през 1933 г. в Днепър, Украйна, живее в САЩ от 1989 г. Автор е на цикъла "10 персонажа", на инсталацията "Червен вагон", "Случай в музея". Фондацията на Кабаков и съпругата му е автор на проекта "Кораб на толерантността", чиято цел е да образова и свързва младите хора от различни континенти и култури чрез езика на изкуството.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"