Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина бележитият писател Георги Величков

IN MEMORIAM

Почина бележитият писател Георги Величков

Отиде си днес на 85-годишна възраст

Георги Величков (Снимка: Личен архив)

Писателят Георги Величков почина днес на 85-годишна възраст, съобщи БТА.

Името му е известно и сред любителите на научната фантастика като автор на предговори и редактор, а в разказа му "Последният жител на планетата" (1976, с подзаглавие "Фантастичен разказ, написан по прогнозите на някои западни футуролози") отново може да се разпознае типичната му усмивка.

"Приключенията на Гургура в голямата тъмна гора: фантастичен роман за деца и за техните родители" (1997) продължава характерната за 70-те и 80-те години тенденция за "двойно дъно" на литературата за деца, изпълнена с послания към възрастните.

Критика, публицистика, есеистика" (1990), "Ти не беше такъв!" - роман (2003), "Пасианси за тероризма" - разкази (2004). Със свои разкази е представян в Германия, Румъния, Франция, Унгария и т.н., а с цяла книга, при това първата - в Гърция.

Георги Величков е роден в Сливен на 7 април 1938 г. Средното си образование завършва в родния си град, а висшето (специалност "Право") - в Софийския университет през 1962. Четири години практикува адвокатската си професия в Сливен, след което е назначен за драматург на Сливенския драматичен театър (1966-1968) и журналист във в. "Сливенско дело" (1968-1969).

През 1973 се премества в София. Работи като редактор в сп. "Родна реч" (1973-1974), сп. "Септември" (1974-1975), сп. "Пламък" (1976); в издателство "Български писател" (1977); към киностудия "София" при Българска кинематография (1977-1980), а след 1989 - като завеждащ отдел "Белетристика" и главен редактор в ИК "Български писател".

Един от учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството (1988) и негов съпредседател (1989), депутат в VII Велико народно събрание (1990-1991).

Поклон!

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"