Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хю Хефнър: Животът е твърде кратък, за да го изживеем с чуждите мечти

IN MEMORIAM

Хю Хефнър: Животът е твърде кратък, за да го изживеем с чуждите мечти

Платил на изгряващата Мерилин Монро 500 долара за снимки в първия брой на "Playboy"

Той е само на 27, когато започва да гради империята Платил на изгряващата Мерилин Монро 500 долара за снимки в първия брой на "Playboy"

Основателят на сп. "Playboy" - Хю Хефнър, почина на 91 години на 27 септември тази година, в калифорнийския си дом. Целият свят знае името му и империята, която той създаде. Каквото и да се говори за "Playboy" , дори пуританите трябва да признаят, че то е креативна изява на вечното човешко любопитство към красотата и сексуалното удоволствие. Няма спор, че "Playboy" извърши истинска революция в издателския свят.

В златния си период списанието се продава в многомилионен тираж. По статистически данни, през 1972 г. то излиза в 7 милиона екземпляра.

Още

Вълнуващата еротика на Елен фон Унверт

То не е само "картинки" - в "Playboy" започват да се публикуват интервюта с най-популярните личности на епохата като Джон Ленън, Мартин Лутер Кинг, Курт Вонегът, Джеймс Болдуин, Рей Бредбъри и др.

Списанието удържа във времето и на феминистките атаки, които гледат с гневно око на сексапилните "зайчета" на Хефнър, и в крайна сметка благочестивите дамите капитулират пред читателския интерес.

Хю Хефнър е роден през 1926 г. в Чикаго. Той е най-голямото дете в семейството, държи се отговорно, учи се старателно.

Още

Еротични картини бяха отхвърлени като "неморални"

По време на Втората световна война младият Хю две години служи в армията, а след войната се записва да следва в университета в Илинойс.

В студентските си години за пръв път се пробва да прави вестник и да публикува комикси. Завършва бакалавърска степен и се жени за Милдред Уилямс.

Тя е първата му любов и първата му жена, твърдеше самият Хефнър. И сигурно е вярно, защото той трудно се решава на втори брак, след като двамата се развеждат след 10 години.

Много млад и заобиколен от красиви жени

Още

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

На Хефнър му трябват още 30, за да се ожени за модела Кимбърли Конрад, от която има син Купър.

Именно синът поема от баща си управлението на империята "Playboy" с думите:

"Моят баща е пионер на свободното слово, гражданските права и сексуалната свобода. Той е създал политиката на бранда "Playboy" по толкова перфектен начин, че списанието е най-разпознаваемият издателски продукт в съвременната история!".

Хю Хефнър наистина не беше просто "воайор на сексапила", както го наричат някои. Той беше човек с широки интереси.

На церемония с моделите си

Още

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

С оглед на работата си по списанието, завършва курс на обучение в Института "Кинси" /б.а. - институт, основан от Алфред Кинси за изучаване на сексуалното поведение на човека/ .

Първият брой на сп."Playboy" излиза през 1953 г., когато Хефнър е само на 27. Влага 600 долара свои пари за подготовката му, и още 1000, взети назаем от приятели.

Общо 1600 долара струвал стартовият бюджет на списанието.

Концепцията "Playboy" била съвместна разработка на Хефнър и Елдон Селър. Ще се изненадате, но Хю Хефнър дотолкова не вярвал, че списанието ще пробие от раз, че не сложил дата на първия му брой. Май не вярвал, че ще има втори?!...

За успеха на списанието изиграва огромна роля идеята на Хефнър да купи права за календар с изгряващата звезда Мерилин Монро. Креативният начеващ издател й платил за това само 500 долара, а броят е продаде в 5-хиляден тираж.

Още

Редки снимки на Мерилин Монро от архива на Ив Арнолд

"Playboy" с Мерилин Монро на корицата предизвиква истински фурор. По-нататък Хю Хефнър много умело ръководи политиката на изданието, като го обогатява и съдържателно:

"На нас ни се видя забавно да смесваме "коктейли" и "закуски", като каним за беседа по теми като Пикасо, Ницше, джаза и секса, познати момичета..."

"Плейбоят" Хю Хефнър

"Коктейлите" на Хю Хефнър се оказват много печеливши и създават истинска империя, със запазена уникална марка на медийния пазар.

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Той е само на 27, когато започва да гради империята Платил на изгряващата Мерилин Монро 500 долара за снимки в първия брой на "Playboy"

На церемония с моделите си

"Плейбоят" Хю Хефнър

Много млад и заобиколен от красиви жени

Хю Хефнър със "зайчетата" си

Календар

Препоръчваме ви

Impressio със създателите на "Студио 5" и на проекта "Дебют" - Хилда Казасян, Атанас Янкулов и Борислав Йоцов

Да дадеш надежда на талантите, за които музиката е денонощно в ушите!

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Покойният ексцентрик е автор на музиката на над 200 филма и театрални постановки

Калин Сърменов: Рядко харесвам някого, но ако стане е завинаги

Викаха ми Карузо - никога не съм на тона - винаги пея или над него, или под него, разкрива директорът на Сатирата

Той обърна изкуството с главата надолу

Преди време Георг Базелиц разбуни духовете с твърдението, че жените не могат да рисуват добре