Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джазменът Петер Броцман почина на 82 години

IN MEMORIAM

Джазменът Петер Броцман почина на 82 години

Броцман е смятан за влиятелен представител на фрий джаза и е един от малкото германски музиканти в този стил, спечелили световна слава

Майсторът на фрий джаза Питър Броцман по време на концерт в църква в Неапол през май 2019 г. (Снимка: Getty Images)

Германският джаз музикант Петер Броцман почина на 82-годишна възраст във Вупертал, предадоха ДПА и БТА, като цитират говорителката на градската управа.

Кончината на изпълнителя е настъпила в четвъртък, 22 юни.

Броцман е смятан за влиятелен представител на фрий джаза и е един от малкото германски музиканти в този стил, спечелили световна слава.

Той свири с различни формации в цяла Европа, а също така има доста почитатели в САЩ с групата "Ласт екзит" и своя "Чикаго тентет".

Броцман обича да свири на саксофона си мощно и радикално - най-добрият пример за това е вторият му албум "Machine Gun" от 1968 г., отбелязва ДПА.

Роден в западногерманския град Ремшайд, Петер Броцман се учи да свири на кларинет като дете, а след това получава и музикално образование във Вупертал. В началото на 60-те години се насочва към фрий джаза.

Той е един от духовните бащи на международния фестивал в Мьорс. Освен като музикален изпълнител, Петер Броцман работи като живописец, график, дизайнер и художник.

Носител е на многобройни отличия, сред които "Фон дер Хайдт" на град Вупертал, а през 2011 г. получава и Германската награда за джаз за цялостно творчество.

Едва през 2022 г. на Броцман е връчена Наградата на германската звукозаписна критика.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сирийският писател Халед Халифа почина на 59-годишна възраст от сърдечен удар

"Оставам, защото това е моята страна. Роден съм тук, живея тук и искам да умра тук!", каза той в интервю през 2019 г.

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.