Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гледайте Луиза Григорова в гротеска за свръхконсумацията и хранителните отпадъци

КЪСОМЕТРАЖНО КИНО

Гледайте Луиза Григорова в гротеска за свръхконсумацията и хранителните отпадъци

"Изяж ме!", "Снежното момиче" , "Да поиграем" и "Лястовиците" на Илина Перянова в ДНК на 30 март

Луиза Григорова

"Изяж ме!" с Луиза Григорова и още три къси филма на режисьорката Илина Перянова ще бъдат показани в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, на 30 март от 19.30 ч.

"Изяж ме!" (Eat me!), копродукция с НДК, е носител на множество награди и номинации от цял свят включително отличие за най-добър фантастичен филм от Festival Internacional de Cine del Mar Caribe, Венецуела.

Найджъл Барбър в "Изяж ме!" (Eat me!)

Историята е за Лаура - обсебена от теглото си красавица, която е на вечеря с лакомия си и богат любовник в луксозен ресторант. По време на обилното угощение Лаура попада в необичаен свят, в който пеещата храна я въвлича във вихъра на танца и тя излиза променена завинаги. Целта на филма е да предизвика диалог за невинаги здравословното ни и противоречиво отношение към храната - през призмата на изкривените взаимоотношения със собственото тяло и с човека до себе си.

Луиза Григорова в "Изяж ме!" (Eat me!)

Филмът е копродукция между България, Естония и Германия. Илина Перянова е и сценарист на продукцията.

Музиката е тази, която "говори" най-много в "Изяж ме!" Стилът й е джазов и кабаретен, напомнящ на мюзикъли като "Кабаре", "Коса", "Чикаго" и "Ах, този джаз". Тя е дело на Емелина Горчева, шесткратен носител на различни награди по композиция.

Хореографията на танците е на София Георгиева, която познаваме от интерактивния танцов пърформанс "Азамен". Операторът Александър Крумов е един от най-търсените в България, с няколко награди и множество български и чуждестранни продукции зад гърба си. Сценограф и автор на костюмите е Ягама, визуален артист с многопрофилна насоченост и ярък почерк.


"Снежното момиче" ("Снегурочка") е дипломната работа на Перянова от Балтийската школа за кино и медии, копродукция между Естония и България. Базиран е на класическата руска приказка.

Имало едно време в края на зимата в съвременен Талин възрастна двойка, която цял живот искала дете. Един ден мечтата им се сбъдва и в дома им се появява мистериозното момиче Снегурочка. Влад, млад мъж от квартала, се влюбва в снежното момиче и я открадва.

По думите на режисьорката, която е и сценарист, това е история за чудесата и за вярата в божественото, но също и прочувствена метафора за глобалното затопляне.

"Снежното момиче"

"Да поиграем", продукция на Балтийската школа за кино и медии - Естония, е 9-минутен трилър за игри, които не бива да бъдат играни. Сценаристи са Илина Перянова и Катарина Ребане.

"Лястовиците" е късометражен документален филм - биографичен портрет на Никос, рибар и ребетико музикант на гръцкия остров Тасос.

Билетите са по 6 лв. и 4 лв. - за студенти и ученици.


Илина Перянова (Снимка: BulFoto)

Илина Перянова е родена в София. Участва в театрални трупи от ранна детска възраст. Учи актьорско майсторство във Франция и България. През 2010 г. завършва бакалавърска степен по режисура и актьорство в Театралния департамент на НБУ. През 2016 г. приключва магистратурата си по режисура за игрално кино в Балтийската академия за кино и медии в Талин, Естония. Обича да работи с музика, фантастични елементи, танци и приказки. Тя е част от творческия колектив и продуцентската фирма "Уга Буга Арт".

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Тази есен гледаме новият филм на Вим Вендерс и "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал предвижда модул с биографични филми, които без съмнение ще зарадват ценителите на този жанр

Яна Титова с втори пълнометражен филм

Филмът "Диада" тръгва по кината в цялата страна през есента

Европейски диалози "Вацлав Хавел" 2023

За втора поредна година Посолството на Чешката република в София, Чешкият център София и Библиотеката "Вацлав Хавел" в Прага организират конференция Европейски диалози „Вацлав Хавел“

Американска сатира спечели наградата на публиката на кинофестивала в Торонто

Джефри Райт е в главната роля на чернокож писател, чийто роман за чернокожи, пълен с клишета, се превръща в хит